fbpx

Concursul Naţional de Vioară, pentru promovarea viorilor de la Reghin

Viori de la Reghin

Viori de la Reghin

Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional “Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, a iniţiat în premieră Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională “Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, a cărui finală se va desfăşura în data de 4 iunie.

Etapa preliminară (pe baza analizei înregistrărilor) a Concursului “Roman Boianciuc” are loc în data de 10 mai, iar desfăşurarea etapelor finale este programată în 3-4 iunie, semifinala în 3 iunie şi finala în data de 4 iunie.

Concursul-festival este conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.

Marian Jurgiu a arătat că şi prin acest nou concurs internaţional se doreşte atât onorarea celei mai mari voci din lume, cea a Virginiei Zeani, născută la Solovăstru, în judeţul Mureş, cât şi a celui mai bun lemn de confecţionare a instrumentelor muzicale, care se găseşte pe Valea Gurghiului.

“Şi iată cum, la nici 10 kilometri distanţă, avem una din cele mai mari voci din lume şi cel mai bun lemn de confecţionare a instrumentelor, a viorii în special”, a subliniat Jurgiu.

Etapa preliminară a competiţiei constă în evaluarea concurenţilor pe baza uni repertoriu ales de către candidat, care trebuie să cuprindă două părţi contrastante din cele “Şase Sonate şi Partite” de Johann Sebastian Bach, un studiu sau capriciu la alegere de Paganini, J.Dont, P.Gaviniés, H.Wieniawski etc., care trebuie înaintate sub formă de înregistrare video sau audio.

În semifinală, cei admişi vor prezenta o parte de concert cu cadenţă de W.A.Mozart (K.217, K.218, K.219) şi o piesă la alegere din cele trimise pe înregistrare în etapa preliminară. În finală, cei admişi vor prezenta o piesă romantică sau prima parte dintr-un concert romantic, cu acompaniament de pian.

Concursul va oferi câştigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 Euro, Premiul I va obţine 1.500 Euro şi o vioară de maestru în valoare de 5.000 Euro executată de lutierii din Reghin, Premiul II are o valoare de 1.000 Euro, iar Premiul III – 500 Euro. De asemenea, se va oferi un premiu special de către directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, constând din invitaţia câştigătorului de cânta în concert ca solist cu orchestra, plus alte premii speciale sau contracte cu instituţii muzicale de prestigiu din Europa.

Juriul va fi alcătuit din personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale, precum doctor docent Kapás Géza la Academia de Muzică “Liszt Ferenc” Budapesta, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, maestrul Florin Ionescu Galaţi şi Vasile Conţiu, directorul Casei de Cultură Reghin.

Selecţia din etapa preliminară va fi făcută de către un alt juriu, alcătuit în majoritate din maeştri de anvergură internaţională şi profesori universitari cu notorietate.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte