fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Concursul școlar județean de eseuri “Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie” la aniversarea a 150 de ani de la publicarea poeziei

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Un concurs județean de eseuri, adresat liceenilor, este organizat în Bihor, în perioada 14 aprilie – 15 iunie, de către Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” în revista orădeană “Familia” a lui Iosif Vulcan.

Cele mai bune lucrări selectate în urma concursului urmează a fi depuse, într-o “capsulă a timpului”, la fundația unui monument din Oradea, se arată într-un comunicat al organizatorilor competiției.

“Acest Concurs are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, ce sentimente, ce proiecte inspiră elevilor de azi, după 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuși în vârstă de 17 ani în momentul apariției acestei poezii, în revista în care de altfel debutase la 9 martie 1866. (…) Scopul Concursului este desăvârșirea cunoașterii operei eminesciene și implicit a biografiei poetului și a legăturilor sale cu revista ‘Familia’, cu Iosif Vulcan. Ne dorim ca dezideratele exprimate cu talent, candoare și bună credință, de către tinerii participanți, să aibă un impact emoțional benefic asupra publicului larg dar și asupra factorilor de decizie din cadrul Statului Român, în anul premergător Centenarului Marii Uniri. Credem că sentimentele patriotice nu sunt desuete ci doar abordările în această zonă sunt uneori neinspirate sau lipsite de naturalețe”, menționează comunicatul.

Concursul școlar județean de eseuri “Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie” se adresează elevilor de liceu din județ, în perioada 14 aprilie — 15 mai cei interesați să participe fiind așteptați să realizeze eseuri privind opera eminesciană.

Eseurile vor fi jurizate de către o comisie formată din reprezentanți ai DJC Bihor, ISJ Bihor, revistei de cultură “Familia” și Facultății de Litere din Oradea.

Autorii celor mai bune eseuri vor fi premiați în luna iunie 2017, cu ocazia festivităților prilejuite de împlinirea a 152 de ani de la fondarea revistei “Familia” de către Iosif Vulcan, la 17 iunie 1865, la Pesta (azi Budapesta) și a 128 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, la 15 iunie 1889. Eseurile cele mai valoroase vor fi publicate în revista lunară de cultură “Familia”, care apare din anul 1880 la Oradea. Premianților li se vor oferi diplome și plachete făcute cu această ocazie precum și premii în bani.

“Cele mai valoroase eseuri vor fi inscripționate pe mai multe tipuri de suport și vor fi depuse într-o “capsulă a timpului” care, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, va fi plasată la fundația unui monument de for public din municipiul Oradea, cel mai probabil în soclul statuii lui Mihai Eminescu, cu interdicția de a fi deschisă până la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la nașterea poetului Mihai Eminescu și când, după 33 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora și nu numai, vor putea conchide în ce măsură realitățile momentului vor corespunde idealurilor lor din anul 2017″, se mai arată în comunicatul menționat.

e-Cultura.info / Autor: Sebastian Olaru


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest