fbpx

                                                                             pictogramae

Conducerea Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Braşov a demisionat în bloc, acuzând primăria de abuzuri.-VIDEO

 stop abuzurilor

stop abuzurilor

O premieră în teatrul românesc, dar nu cu un spectacol inedit, ci cu o demisie în bloc a conducerii Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Braşov. Potrivit unui comunicat de presă remis de TSA, abuzurile reprezentaţilor Primăriei Braşov au dus la demisia directorului Claudiu Goga, a contabilei şefe Mariana Hudişteanu şi a secretarului literar Oana Borş.

În semn de solidaritate cu conducerea teatrului, alţi trei angajaţi şi-au dat demisia în cursul acestei zile. Cu zece zile înainte de cea de-a 26-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, care are loc la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov, conducerea instituţiei a decis să demisioneze în bloc, un fapt fără precedent în istoria teatrului românesc.

Potrivit unui comunicat de presă, decizia vine “în semn de protest faţă de abuzurile la care doam­na Cecila Doiciu (director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente, şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii Braşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov, persoană desemnată să coordoneze relaţia dintre Primărie şi instutuţiile de cultură din oraş) supune de mai bine de un an Teatrul „Sică Alexandrescu”.

Mesajul trupei Teatrului Sica Alexandrescu catre Primaria Brasov.In semn de protest fata de abuzurile la care doamna Cecilia Doiciu supune teatrul, directorul institutiei Claudiu Goga, contabilul sef Mariana Hudisteanu, secretarul literar Oana Bors, au demisionat.Ne dorim sa fiti alaturi de noi si sa ne sustineti.

Posted by Teatrul Sica Alexandrescu Brasov on 6 Noiembrie 2015

PUBLICITATE

PUBLICITATE

“Comunicat de presă În semn de protest faţă de abuzurile la care d-na Cecilia Doiciu (director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente, şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii raşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov, persoană desemnată să coordoneze relaţia dintre Primărie şi instituţiile de cultură din oraş) supune de mai bine de un an Teatrul “Sică Alexandrescu”, conducerea teatrului şi, implicit a Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Claudiu Goga – director, Mariana Hudişteanu – contabil şef, Oana Borş – secretar literar), a hotărât să îşi dea demisia.

Iată, pe scurt, o selecţie aleatorie privind abuzurile făcute de doamna Cecilia Doiciu: – Odată cu terminarea reparaţiei Sălii Mari a TSA (anul trecut), d-na Cecilia Doiciu a decis, fără să ne fi comunicat în scris baza legală, ca Sala Mare a TSA să fie închiriată de către Primăria Muncipiului Braşov, banii obţinuţi urmând să intre direct în bugetul Primăriei. A fost astfel limitată posibilitatea TSA de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La început, aceste închirieri se făceau fără a se ţine cont de programul de repetiţii şi de spectacole al teatrului. Ulterior, în urma unei discuţii ce a depăşit pe alocuri limita bunului simţ, cu o parte din colectivul teatrului s-a convenit ca aceste închirieri să se facă în zilele de luni, zi nelucrătoare pentru teatru.

Din păcate, nici această înţelegere nu a fost respectată de către Primăria Braşov. – În luna mai a anului trecut, a fost scos la concurs postul de manager al TSA. Directorul TSA a semnalat atunci în scris Primăriei că procedura de concurs adoptată de Primărie încalcă în mod grosolan procedurile legale. La această adresă, d-na Doiciu ne.a comunicat oficial că nu sunt încălcate prevederile legale, pentru ca, după doar două zile,în mod suspect, aceeaşi doamnă Doiciu să ne comunice faptul că acest concurs este anulat. Următorul concurs organizat, aşa cum ceruse directorul TSA, adică cu respectarea prevederilor legale, concurs care nu a avut niciun câştigător (actualul director necandidând). În temeiul legii, după 30 de zile, ar fi trebuit organizat un alt concurs, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum!!!

Din păcate, atitudinea doamnei Cecilia Doiciu, nu este una adecvată funcţiei pe care o are, existând cel puţin două momente în care a folosit un limbaj agresiv şi ameninţător pentru a o intimida pe contabila şefă a TSA, cu intenţia de a o influenţa în luarea unor decizii.

Lucrurile au culminat ieri, când d-na Cecilia Doiciu (în calitatea ei de membru al consiliului de administraţie al TSA), după o discuţie agresivă cu contabila şefă a TSA nu a fost de acord cu preţurile biletelor la spectacolele din Festival (Festivalul de Dramaturgie Contemporană, care va avea loc în perioada 16-23 noiembrie n.r.), cerând în scris ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriul TSA.

Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festial să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât, subvenţia de anul acesta a Festivalului a fost diminuată, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25%, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuiesc acoperite din venituri proprii. Evident, această condiţionare de diminuare a preţului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este făcută cu rea voinţă şi nu din raţiuni de politică culturală. Considerăm că demersul nostru este necesar pentru a nu deveni complici la distrugerea cu bună ştiinţă a activităţii teatrului şi la încetăţenirea unei practici neconforme cu timpurile pe care le trăim, respectiv imixtiunea (alta decât cea impusă de lege)unor persoane cu funţii în instituţii administrative în activitatea managerială a unor instituţii de cultură subordonate acestora”. se arată in comunicatul de presă al Conducereri Teatrului “Sică Alexandrescu”

Lucrurile au culminat ieri, când d-na Cecilia Doiciu (în calitatea ei de membru al consiliului de administraţie al TSA), după o discuţie agresivă cu contabila şefă a TSA nu a fost de acord cu preţurile biletelor la spectacolele din Festival (Festivalul de Dramaturgie Contemporană, care va avea loc în perioada 16-23 noiembrie n.r.), cerând în scris ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriul TSA. Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festial să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu.

Cu atât mai mult cu cât, subvenţia de anul acesta a Festivalului a fost diminuată, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25%, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuiesc acoperite din venituri proprii. Evident, această condiţionare de diminuare a preţului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este făcută cu rea voinţă şi nu din raţiuni de politică culturală. Considerăm că demersul nostru este necesar pentru a nu deveni complici la distrugerea cu bună ştiinţă a activităţii teatrului şi la încetăţenirea unei practici neconforme cu timpurile pe care le trăim, respectiv imixtiunea (alta decât cea impusă de lege)unor persoane cu funţii în instituţii administrative în activitatea managerială a unor instituţii de cultură subordonate acestora. Conducerea Teatrului “Sică Alexandrescu”

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer