fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Conferință internațională la Muzeului Național al Unirii Alba

Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia

Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia

Zeci de istorici din șase țări participă, în perioada 15-19 aprilie, la Alba Iulia, la Conferința Internațională ‘Adalbert Cserni and His Contemporaries’ (Adalbert Cserni și contemporanii săi), dedicată fondatorului Muzeului Național al Unirii, de la cărui moarte se împlinesc la acest sfârșit de săptămână o sută de ani.

Lucrările conferinței, care a debutat vineri, la Palatul Apor, reunesc aproximativ 60 de specialiști din țară și străinătate, reprezentanți ai unor prestigioase instituții universitare și muzeale din Anglia, Austria, Franța, Rusia și Ungaria, precum și din România.

“Este un eveniment comemorativ. Comemorăm o sută de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Adalbert Cserni. (…). Cserni a pus bazele colecției muzeului din Alba Iulia. A fost un spirit enciclopedist al sfârșitului de secol XIX”, a menționat arheologul George Bounegru, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

La rândul său, Csaba Szabo, de la Universitatea Pecs, din Ungaria, a afirmat că evenimentul nu este doar un simpozion dedicat arheologului, dar și o întrunire științifică ce va trata istoria arheologiei din Europa Centrală.

Cserni a fost primul arheolog din lume care a descoperit și cercetat sistematic un palat al unui guvernator roman, respectiv cel din anticul Apulum.

Simpozionul internațional este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Muzeul din Alba Iulia a fost înființat în 1887 din inițiativa Societății de Istorie, Arheologie și Științe Naturale a comitatului Alba. Primul său custode, și apoi director, a fost Adalbert Cserni, care a reușit să îmbogățească colecția muzeului prin ample cercetări arheologice efectuate în diverse puncte ale orașului.

În prezent, prin semnificația sa istorică și prin colecțiile pe care le deține, muzeul este una dintre instituțiile de prim rang ale României, în patrimoniul său aflându-se bunuri cultural mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepțională pentru umanitate.

e-Cultura.info/ Autor: Marinela Brumar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest