fbpx

Conferinţa “O zi din viața ta la… 1900” la Palatul Şuţu

Muzeul Municipiului București vă invită joi – 3 aprilie 2014 la conferința “O zi din viața ta la… 1900, în palatul Sutzu” susținută de Dl. Adrian Majuru se arată într-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Întâlnirea noastră vă oferă prilejul să treceți peste un astfel de prag, deloc imaginar chiar dacă aparențele rarefiază realul imediat. Vă invit să intrăm împreună în povestea unei întrebări: “cum ar fi fost să trăiești o zi din viața ta la 1900?”

O zi din viața ta într-un alt veac ar fi arătat desigur altfel. Dacă părăsim imaginația puțin, dacă întoarcem spatele fanteziei și privim către oamenii de acum un veac, de la înalta societate la periferia ei, apar deja primele sentimente reale de posibilă viață trăită. O viață fără internet, fără televizor, fără radio. Dar cu mai mută atenție față de cum arăți, de cum trebuie să te porți, acasă și în public. Comparația dintre ieri și azi m-a atras întotdeauna, deoarece este cel mai bun mijloc de a afla ce s-a pierdut, ce s-a transformat, ce am dobândit în decursul unui singur secol.

Iar imaginile ajută memoriei colective să recupereze stări afective, detalii de viață pe lângă care trecem grăbiți sau pur și simplu pentru că retina noastră nu le mai poate zări la timp. Efortul memoriei într-o călătorie de recuperare a unei singure zile dintr-o altă viață trăită este nu numai istorie. Sunt părți sufletești despre care nu aflăm decât amintindu-ne de tot ceea ce ființa noastră a memorizat din viața părinților noștri, dar și a tuturor antecesorilor noștri.

“Destinul este locul și momentul în care te naști”. Unii numesc asta hazard. Să coborâm în acest labirint al liberului arbitru și să ne imaginăm cum ar fi fost o zi din viața noastră, cu o sută de ani în urmă, în timpul regelui Carol I.  Desigur, aici pot fi multe detalii privind poziția noastră în această poveste: înalta societate sau clasa de mijloc; oaspete de onoare sau maestrul de ceremonii. Sugerăm totuși poziția unui spectator întâmplător, care se bucură de privilegiul de a trăi o zi alături de o familie acum 100 de ani.

Ne-au rămas urmele acestei lumi pierdute pe care le putem străbate precum și atmosfera în care putem intra. Avem imagini, dar mai ales, avem putința de a călători, de a înțelege, de a cunoaște.

Un posibil răspuns, l-a oferit la vremea lui, scriitorul german Ernst Jünger: ‘Cunoaște granițele în care iluzia și realitatea se înlocuiesc una pe alta!’ Un astfel de loc, unde iluzia și realitatea devin parteneri fideli oricărui suflet călător prin această viață, este Palatul Sutzu — Muzeul Municipiului București.

Intrarea 7 lei. În preț este inclusă vizitarea expoziției permanente.

Următoarele conferințe de joi, ale lunii aprilie 2014

Joi, 10 aprilie 2014, ora 19.00 — Efectul Mozart cu Aida Ivan

Joi 17 aprilie 2014, ora 19.00 — Mașina timpului în București cu Radu Cristian

Joi 24 aprilie 2014, ora 19 — Retorica declarației de dragoste cu Sebastian Grama

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.