Conferinţă publică “Unde sunt frontierele romane din România acum ?” la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea conferinţei publice cu titlul „Unde sunt frontierele romane din România acum ?”, prezentate de dr. Ovidiu Ţentea. Aceasta este cea de-a şasea conferinţă a seriei „Historia Viva”.

Evenimentul va avea loc joi – 26 iunie 2014, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiştilor şi al publicului, precum şi al reprezentanţilor mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poştei. Intrarea la eveniment este gratuită.

Conferinţa are ca temă majoră contextualizarea celor mai recente rezultate ale proiectelor de cercetare, precum şi a descoperirilor arheologice şi a interpretărilor istorice referitoare la frontierele romane din spaţiul provinciilor dunărene. Perspectiva din care sunt prezentate aceste informaţii ştiinţifice are în vedere abordarea frontierei romane ca un monument antic unitar, potrivit viziunii UNESCO în acest domeniu, respectiv clasarea în Lista Patrimoniului Mondial şi promovarea culturală a „Frontierelor Imperiului Roman” (Frontiers of the Roman Empire).

Segmentele frontierei romane, inclusiv cele care se păstrează încă astăzi pe teritoriul actual al României, nu reprezintă monumente istorice de sine stătătoare, ci părţi ale unui ansamblu coerent de fortificaţii antice cu caracter de unicat la nivel mondial ce se desfăşoară din Insulele Britanice şi până la Marea Neagră traversând Europa de la vest la est, respectiv de la Marea Roşie şi până la litoralul atlantic, străbătând întreaga zonă a Africii de Nord.

Identificate în special prin prisma surselor epigrafice şi literare, şi într-o mult mai mică măsură prin cercetări arheologice desfăşurate în ultimul secol, existenţa fizică şi semnificaţia limes-ului în zona Carpaţilor şi a Dunării de Jos sunt mai degrabă necunoscute publicului.

Dată fiind această perspectivă, în perioada 2007–2010, Muzeul Naţional de Istorie a României a coordonat proiectul STRATEG (PNCDI2 – 91010). Coroborând rezultatele obţinute în acest context cu cercetările din ultimii trei ani efectuate în această direcţie la nivel naţional şi internaţional, această conferinţă publică reprezintă un demers ce vizează mai buna cunoaştere a unui monument antic excepţional, integrarea demersurilor de cercetare a sa şi cooperarea instituţională pentru adoptarea unor măsuri coerente pentru protejarea sa şi punerea în valoare din perspectiva dezvoltării durabile.

Deopotrivă prin patrimoniul deţinut şi expertiza specialiştilor săi, Muzeul Naţional de Istorie a României joacă un rol important în ceea ce priveşte valorizarea frontierelor romane din România prin proiecte de cercetare fundamentală şi expoziţionale de anvergură, dar şi susţinând iniţiative viabile de conservare şi promovare a acestui monument antic de referinţă pentru istoria universală.

SURSA: MNIR

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer