fbpx

                                                                             pictogramae

Conferinţă ştiinţifică româno-poloneză la Oradea

irectorul Arhivelor Naţionale ale României (ANR), dr. Ioan Drăgan

irectorul Arhivelor Naţionale ale României (ANR), dr. Ioan Drăgan

Directorul Arhivelor Naţionale ale României (ANR), dr. Ioan Drăgan, a declarat cu ocazia participării la o conferinţă ştiinţifică româno-poloneză, la Oradea, că anul Centenarului ţării noastre este şi anul Centenarului renaşterii Poloniei, într-o istorie de peste 700 de ani de relaţii strânse.

Conferința se adresează în primul rând istoricilor și arhiviștilor, dar este deschisă și specialiștilor din alte domenii de cercetare: sociologie, relații internaționale, drept, literatură etc. De asemenea, subiectele ce pot fi abordate nu sunt limitate la o anumită perioadă istorică. Aceasta are loc în cadrul Universităţii din Oradea.

Specialiştii de la ANR, IMN şi Universitatea din Oradea vor prezenta 15 comunicări de specialitate şi vor discuta mai multe subiecte de relaţii internaţionale, reflectate în documente de arhive.

Reprezentantul ANR a deschis lucrările conferinţei ştiinţifice “Relaţiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă”, alături de directorul Departamentului de istorie, al Institutului Memoriei Naţionale – Comisia pentru Condamnarea Crimelor împotriva Naţiunii Poloneze din Varşovia, Marzena Kruk, şi decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea, Ioan Horga.

“Această conferinţă ştiinţifică este un moment important al relaţiilor de colaborare excelente dintre Arhivele Naţionale şi Institutul Memoriei Naţionale din Polonia. Am găsit împreună cu acest institut, care se ocupă mai cu seamă de istoria recentă din secolul XX al naţiunii poloneze, o mulţime de teme comune de colaborare privind istoria care ne-a legat şi ne leagă şi azi de marea naţiune poloneză, aşezată ca şi noi la porţile Europei. Este o temă de mare interes în anul Centenarului nostru, care este şi anul Centenarului renaşterii Poloniei. Ţările noastre au o istorie de peste 700 de ani de relaţii foarte strânse în diverse domenii, au fost stăpânite, au fost împărţite, au renăscut aproximativ în acelaşi fel şi în raport aproape cu aceiaşi duşmani seculari. Şi istoria aceasta trebuie valorificată şi conştientizată de opinia românească. România şi Polonia sunt şi vor fi întotdeauna foarte strâns apropiate şi noi contribuim la aceasta”, a declarat Ioan Drăgan, citat de Agerpres.

Dr. Marzena Kruk a precizat, că această conferinţă este rodul celor zece ani de colaborare dintre Arhivele Naţionale din Bucureşti şi Institutul Memoriei Naţionale (INM) din Varşovia, materializat şi prin editarea unui volum de specialitate numit “Refugiaţii polonezi în România 1939-1947. Documente din Arhivele Naţionale ale României”, în curs de editare fiind un al doilea volum.

“Organizarea acestei conferinţe în România în anul 2018 nu este o întâmplare, pentru că în anul 2018, atât Polonia cât şi România sărbătoresc un moment important, anume Centenarul. Un al doilea aspect important al acestei conferinţe este faptul că istoricii polonezi vor putea să afle ce anume se găseşte în arhivele româneşti, aşa cum istoricii români pot afla ce documente se găsesc în arhivele noastre”, a declarat Marzena Kruk citat de aceeași sursă.

Decanul Ioan Horga, a menţionat că, după Bucureşti, municipiul Oradea este primul oraş din ţară care găzduieşte, în acest an, conferinţa româno-poloneză.

“Noi suntem deschişi la orice manifestare cu caracter ştiinţific de ţinută şi care în acelaşi timp promovează şi oraşul. Din acest motiv am ţinut să aibă loc în Cetatea Oradea”, a declarat Ioan Horga.

Conferinţa ştiinţifică, este organizată de Arhivele Naţionale ale României (ANR) şi Institutul Memoriei Naţionale (INM) – Comisia pentru Condamnarea Crimelor împotriva Naţiunii Poloneze din Varşovia şi Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din

e-Cultura.info / Autor: Eugenia Paşca.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer