fbpx

                                                                             pictogramae

Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali, la Biblioteca Națională

Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali

Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali

Un proiect de modificare a OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură a fost discutat la Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali (CNMC), participanţii evidenţiind că, de la apariţia actului normativ până în prezent, nu numai că textul iniţial a suferit modificări, dar în practică s-au ivit aspecte care fie că nu au fost avute în vedere de legiuitor la vremea respectivă, fie, dintr-o greşită interpretare, aplicarea a generat o serie de abuzuri din partea autorităţilor administraţiei publice.

Conferinţa, care a avut ca temă de dezbatere “Marketingul cultural în instituţiile publice de cultură”, a reunit manageri din instituţiile publice de cultură, antreprenori culturali din mediul independent din România, experţi în management cultural, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor finanţatoare.

Ioan Onisei, director general adjunct al Teatrului Naţional din Bucureşti, cel care a prezentat proiectul, actul normativ prevede, în esenţă, în primul rând, introducerea în comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor de manageri şi în comisiile de evaluare anuală a activităţii managerilor a experţilor evaluatori ce sunt selecţionaţi şi vor fi acreditaţi prin Institutul Naţional de Formare şi Cercetare în Cultură, în aşa fel încât aceste comisii să fie profesionalizate.

Proporţia componenţei comisiilor, prevăzută în proiectul de modificare, este 2/3 evaluatori şi 1/3 reprezentanţii autorităţii.

Proiectul stipulează şi introducerea de criterii de incompatibilitate pentru persoanele care vor face parte din aceste comisii, astfel încât dacă una dintre ele nu respectă aceste prevederi legale, candidaţii, respectiv managerul, în cazul evaluării, să poată face contestaţie, care va fi publică şi nu secretă ca acum.

În lege va fi precizat că mandatul managerului este de cinci ani. La aceeaşi instituţie de cultură un manager poate avea cel mult două mandate.

Se au în vedere o serie de prevederi mai clare în legătură cu posibilitatea managerului de a-şi exprima competenţele şi talentul în cadrul instituţiei pe care o conduce.

Prin prevederile proiectului se încearcă o mai bună definire a obiectului de activitate al fiecăreia dintre categoriile de instituţii publice de cultură – muzee, biblioteci, instituţii de spectacole sau concerte, aşezăminte culturale, astfel încât în legislaţia subsecventă să nu mai existe confuzii, care de multe ori au dus la aprecieri greşite din partea comisiilor de evaluare sau de concurs.

Proiectul de modificare a OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură urmează să fie înaintat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Managerilor Culturali la Biblioteca Națională

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer