fbpx

                                                                             pictogramae

Congresul Internaţional de Muzicologie la Timșoara

Congresul Internaţional de Muzicologie

Congresul Internaţional de Muzicologie


Preşedinta Congresului Internaţional de Muzicologie, prof. dr. Laura Veronica Demenescu, a declarat că fără oameni de cultură în forurile care decid destinul acestui domeniu.

“Atâta timp cât din forurile care decid direcţia în cultura românească nu vor face parte oameni de cultură, vom continua să promovăm incultură. Avem oameni foarte bine pregătiţi, dar acesta este efectul, faptul că în funcţii de conducere de la cele mai mici până la cele mai înalte foruri sunt oameni necalificaţi în domeniu”, a afirmat Laura Veronica Demenescu, informază Agerpres.

Muzicologul timişorean a remarcat faptul că tendinţa de expansiune a vocilor cu timbru “răguşit” în spaţiul public este dovada unei “lipse de educaţie”, întrucât acum “artiştii se autointitulează artişti” şi, din păcate, “sunt promovate nonvalorile” în detrimentul valorilor, al celor care studiază şi îşi petrec viaţa studiind muzica.

În opinia acesteia, în România se resimte o criză acută de muzicologi, în timp ce în Germania este un exces de specialişti care sunt interesaţi de modalităţi de colaborare în acest sens, lucru care se va propune în cadrul acestui congres, care se desfăşoară în aceste zile la Timişoara.

Cea de-a IV-a ediţie a Congresului Internaţional de Muzicologie numără şase secţiuni, “Muzica Românească”, “Muzica Tradiţională” sau “Muzica Veche” – bucurându-se de un interes deosebit.

În ceea ce priveşte “Muzica Veche”, deşi s-ar crede că s-a spus totul despre ea în milioane de pagini deja scrise, încă mai pot fi descoperite elemente noi, arată ea.

“Muzicologia studiază tocmai acest aspect, al descoperirii unor noi elemente care nu au fost valorificate. Accesul la informaţie este acum mult mai facil în toate zonele din lume, prin intermediul internetului, la bazele de date, şi poţi găsi în bibliotecile virtuale puncte de vedere ale celor mai buni specialişti din toate timpurile în muzicologie, etnomuzicologie, precum şi ale unor specialişti care la vremea respectivă au enunţat anumite concepte, iar azi pot fi completate sau contrazise tocmai graţie acestui acces facil la sursele de informaţie”, a punctat Demenescu.

În privinţa “Muzicii Noi”, preşedinta Congresului a afirmat că întotdeauna muzica nouă, contemporană a şocat mai ales publicul neavizat, dacă nu există o prezentare anterioară.

Au fost acceptate 35 de lucrări ale participanţilor care provin din 18 centre universitare şi de cercetare din ţară şi din afară: Timişoara, Bucureşti, Cluj, Suceava, Sibiu, Braşov, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Croaţia, Germania, Austria, Franţa.

Evenimentul este organizat de Societatea Internaţională de Studii Muzicale, în parteneriat cu Academia Română – Filiala Timişoara, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, New Europe College, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer