fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Constantin Chiriac, nominalizat la Gala “Oamenii timpului”

Constantin Chiriac - Director General Teatru Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Constantin Chiriac – Director General Teatru Naţional “Radu Stanca” Sibiu

Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național ‘Radu Stanca’ Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost nominalizat pentru Premiul “Oamenii timpului”, categoria “Diplomație culturală”, pentru rezultatele profesionale excepționale obținute în cursul anului 2014 și pentru implicarea remarcabilă în promovarea valorilor locale și naționale.

În urma votului public și a deciziei Juriului Național, Premiul va fi decernat în cadrul Ediției I a Galei “Oamenii timpului”, eveniment ce va avea loc pe data de 13 decembrie la Teatrul Național ‘Vasile Alecsandri’ din Iași.

În virtutea misiunii sale și a implicării comunitare pe care a dovedit-o și în ultimul sfert de veac, revista de cultură contemporană “Timpul” patronează, începând cu anul 2014, Gala “Oamenii timpului”. Scopul evenimentului este cel de recunoaștere publică a acelor personalități și/sau organizații, din plan local, național și internațional, care contribuie la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc, în spiritul valorilor proprii unei societăți democratice.

Ediția I a Galei “Oamenii timpului” se va încheia, pe data de 13 decembrie 2014, prin ceremonia de acordare a Premiilor “Oamenii timpului”, o campanie de promovare a valorilor Iașului, gândită în termenii unei reverențe pe care întreaga comunitate este datoare să o facă față de personalitățile care, prin rezultatele profesionale de excepție obținute în cursul acestui an, întăresc blazonul orașului.

Premiile “Oamenii timpului” se vor acorda pentru 10 categorii, cărora li se vor adăuga trei premii speciale. Pentru fiecare dintre cele 10 categorii există câte cinci nominalizați, propunerile fiind înaintate juriului național al galei de către redacția revistei de cultură contemporană “Timpul”. În urma votului public, ce se va desfășura până la 1 decembrie 2014, și a deciziei juriului național, vor fi acordate premii pentru următoarele domenii: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate Civilă, Diplomație culturală, Memorie și Istorie, Jurnalism Cultural, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

Publicul poate vota pe site-ul www.oameniitimpului.ro, unde se pot găsi detalii despre componența juriului, personalitățile nominalizate și procedura de vot.

Constantin Chiriac, născut la Iași pe 3 octombrie 1957, îndeplinește multiple funcții care au impact în lumea culturală internațională: președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (din 1994); președinte al ‘Fundației Democrație prin Cultură’ (din 1994); director general al Teatrului Național ‘Radu Stanca’ Sibiu (din 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetățeanului pentru Anul European al Cetățeanului 2013; Ofițer al Ordinului Coroanei — distincție acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; președinte al Fundației Româno-Japoneze ‘Casa Prietenului’; secretar general al Fundației Româno-Suedeze ‘Rom-Swed-Aid’ Sibiu-Stockholm.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii propune premierului înfiinţarea unui muzeu în Vila Florica

A fost decorat prin decret prezidențial cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obținut de două ori premiul pentru ‘Cel mai bun manager de teatru din România’, merit recunoscut de secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii și Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A fost vicepreședinte al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc și a primit Premiul de Excelență pentru Contribuție la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani.

Constantin Chiriac a absolvit UNATC la București (1980), obținând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998—1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999). Este doctor în teatru cu teza ‘Poezia ca spectacol’, susținută la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008).

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără ‘Moromeții’ (regia Stere Gulea), ‘Croaziera’ (regia Mircea Daneliuc) și ‘Undeva la Palilula’ (regia Silviu Purcărete).

e-Cultura.info / Autor: Isabela Paulescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest