Continuă aplicarea legii de subvenționare de către stat a revistelor culturale

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a dat asigurări luni că instituția pe care o conduce va continua aplicarea legii 136/2015 care reglementează subvenționarea de către stat a revistelor culturale.

“Deși în ultimele zile a fost promovată suspiciunea că ministerul ar renunța la această formă de susținere a publicațiilor culturale, demersul instituției a fost acela de verifica dacă respectiva lege respectă Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (versiunea consolidată), un act supranormativ pe care orice lege națională trebuie să îl respecte”, a scris Vlad Alexandrescu, pe contul de soc

Pentru aceasta, reprezentanții Ministerului Culturii au avut o întâlnire cu specialiști ai Consiliului Concurenței pentru o analiză a cadrului legislativ și pentru identificarea unor eventuale soluții în condițiile identificării unor neconcordanțe între legislația europeană și cea românească, precizează Alexandrescu.
El a dat asigurări luni că “nu există niciun motiv de a ne îngrijora în privința finanțării revistelor de cultură”. “Ea va merge în continuare, conform legii”, a declarat ministrul Culturii, la MNIR, la finalul unei conferințe de presă dedicate lansării oficiale a concursului internațional de soluții de arhitectură “Noul Muzeu Național de Istorie a României”.

Ministerul Culturii va finanţa cu 4,5 milioane de lei mai multe reviste editate de uniunile de creatori din România, între care se numără România literară, Convorbiri literare, Arhitectura şi Muzica.

Astfel, Uniunea Scriitorilor din România va primi o sumă de 3.225.664 de lei, pentru România literară, Luceafărul de dimineaţă, Ramuri, Orizont, Apostrof, Helikon, Viaţa Românească, Steaua şi Convorbiri literare, potrivit Normelor metodologice pentru finanţarea, în anul 2016, a revistelor şi publicaţiilor culturale ale uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, publicate recent de Ministerul Culturii.

Uniunea Arhitecţilor din România şi Uniunea Artiştilor Plastici din România vor primit câte 238.938 de lei pentru revista Arhitectura, respectiv pentru publicaţia Arta.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor va primi 398.230 de lei pentru revistele Muzica şi Actualitatea muzicală, iar Uniunea Teatrală din România va primi 238.938 de lei pentru publicaţia Teatrul azi.

Uniunea Cineaştilor din România va primi 159.292 de lei pentru revista Film şi pentru “All About Romanian Cinema“.

Conform Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 108 din Tratat, pot fi considerate compatibile cu piața internă ajutoarele destinate promovării culturii și conservării patrimoniului național. Ca atare, nu există niciun motiv legitim de suspendare a aplicării legii 136/2015, ministerul acordând în continuare subvențiile destinate susținerii revistelor susținute de Alianța Națională a Uniunilor de Creatori, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a ministrului. În acest sens, se precizează că încă din data de 29 ianuarie 2016 pe site-ul Ministerului Culturii au fost publicate normele metodologice privind finanțarea în anul 2016 a revistelor și publicațiilor culturale ale Uniunilor de Creatori din România, membre ale ANUC.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer