Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit cu o lună, a afirmat Ministrul Culturii, Daniel Breaz care a precizat că sunt plănuite noi întâlniri cu reprezentanţii Casei Regale pentru a ajunge la o concluzie în această problemă.
Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României
”Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit pentru încă o lună cu Casa Regală. Vom vedea ce vom face în luna iulie, ce discuţii vom avea şi sperăm să găsim acolo o soluţie cât mai rapidă”, a afirmat Ministrul Culturii, Daniel Breaz.
Ministrul a mai declarat că se ia în calcul şi cumpărarea Castelului, „doar că nu depinde de noi, dar vom mai avea întâlniti cu reprezentanţii Casei Regale, şi vom ajunge la o concluzie”.
Ministrul Culturii, afirma în luna iunie că statul român vrea să cumpere Castelul Peleş din Sinaia, dar propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală, din partea căreia trebuie să existe şi o disponibilitate de a-l vinde.
Castelul Peleş este realizat în stilul neo-renascentist german. Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafață de 24 de km în anul 1874, an în care, din inițiativa suveranului, comuna primește numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localității sunt construite primele case boierești, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploiești – Predeal, care străbate și Sinaia. Concomitent, între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundația castelului Peleș. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reședinței a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875.
e-Cultura.info
Share-uiește cu prietenii.