fbpx

Contraste la diferite nivele

Contraste la diferite nivele

Contraste la diferite nivele

Expozantul, având o formație tehnică, dar și o profundă și de lungă durată experiență artistică -prezință pe simeze circa 40 de lucrări, dintr-o serie mai amplă. ”Contraste” adună laolaltă lucrări de grafică realizate pe hârtie și pe pânză, având ca punct de plecare calculatorul și ideea de bază, dezvoltată și urmărită cu finețe a unor serii numerice.

Rezultatul este unul care asociază știința cu emoția umană. De unde și până unde se întinde tehnologia? Unde și când intervine sensibilitatea artistului? Sunt întrebări firești pe care și le va pune oricare vizitator al expoziției. Cu certitudine, toate piesele de pe simeză au un punct de plecare teoretic, științific, aceeași idee a sistemului numeric.

Această abordare îi permite lui ALEXANDRE MAKAROVITSCH să dezvolte pe suportul ales, scheme compoziționale ample, cu un oarecare grad de complexitate, în care suprafețele de culoare să fie extrem de bine delimitate. Liniile drepte și unghiularitățile joacă roluri fundamentale până spre finalul rezolvării fiecărei lucrări de grafică. Atunci intervine direct mâna artistului care ia ”în atenție” fiecare modul și îl duce pe o altă treaptă a analizei sensibile. Ductul mai accentuat sau mai fin, mai apăsat ori dimpotrivă aproape transparent dă o cu totul altă direcție de interpretare graficii semnate ALEXANDRE MAKAROVITSCH.

Desenul în sine inițiază alt tip de discurs. În acest dialog se introduce în plus, și felul diferențiat de tratare a suprafețelor. Mate și opace, unele dintre ele sunt asociate cu suprafețe în care transluciditatea suportului se face foarte bine simțită.

Dincolo de principalul tip de ”contraste” pe care ALEXANDRE MAKAROVITSCH l-a avut în vedere când și-a denumit expoziția – remarcăm multe altele, la fel de importante în receptarea graficii sale. Între plinătatea motivului și suprafața albă a hârtiei descoperim un alt tip de contrast. Apoi, dacă între cald și rece –n-am spune că există un consistent dialog, subliniem valoarea pe care o are suprafața lisă alăturată celei modelate ori linia ondulată, în raport cu linia dreaptă.

În general, lucrările de grafică ale lui ALEXANDRE MAKAROVITSCH au o dinamică deosebită, construcția lor pe verticală oferind privitorului imagini exclusiv ascendente, cu toate implicațiile simbolice, aferente lor.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.