Convoiul cu Inima Reginei Maria a pornit spre Castelul Pelișor

Convoiul cu Inima Reginei Maria a pornit spre Castelul Pelișor

Regina Maria

Regina Maria

Convoiul cu Inima Reginei Maria a pornit, marți, spre Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia, după ce, în fața Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) din Capitală, a avut loc un ceremonial militar dedicat evenimentului.

Ceremonia, care a reunit câteva sute de persoane, unele îmbrăcate în costume naționale și purtând steagul cu însemnele regale, a durat 15 minute.

Inima Reginei a fost purtată de la MNIR până pe Splaiul Independenței de soldați ai Regimentului de Gardă ”Mihai Viteazul” și a fost escortată de opt jandarmi călare.

Cutia în care s-a aflat inima Reginei a fost acoperită cu stindardul României și Marii Britanii. Au fost intonate Imnul Regal Britanic și Imnul Regal Român.

De la MNIR, convoiul regal a plecat la Sinaia, unde Inima Reginei Maria va fi așezată în locul unde a bătut pentru ultima oară — Camera de Aur a Castelului Pelișor. Ceremonia nu va avea caracter public, ci se va face în prezența Familiei Regale.

La Castelul Pelişor din Sinaia a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Regina Maria de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

La eveniment au fost prezenţi: Alteţa Sa Regală Principesa moştenitoare Margareta, Alteţa Sa Regală Principele Radu, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, baronul Hanns von Holzhausen, baronul Johannes von Holzhausen.

CITEȘTE ȘI  Sesiune solemnă cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Aula Academiei

Au participat reprezentanți ai autorității publice din România și din Republica Moldova — președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Educației, și Cercetării Științifice, Sorin Câmpeanu, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, personalități ale vieții culturale, diplomatice, sportive și reprezentanți de seamă ai societății civile.

Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. Principesa Maria a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh (1844–1900) și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853-1920). La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand.

A fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia. La dorinţa Reginei Maria, inima i-a fost depusă în capela Stella Maris de la Balcic, ctitoria ei. Doi ani mai târziu, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, urna a fost mutată la Bran, de unde a fost luată în timpul regimului comunist. În martie 1971 caseta a fost adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus