Cornel Patrichi

Cornel Patrichi

Cornel Patrichi

Cornel Patrichi, la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, desfășurată pe scena Operei Naționale din București, 19 noiembrie 2012

Cornel Patrichi s-a născut la București, la 1 aprilie 1944. S-a înscris la Școala de balet în 1953 și a absolvit Liceul coregrafic în 1962, fiind angajat, în același an, ca balerin, la Teatrul “Constantin Tănase”.

În anul 1970, s-a angajat la Teatrul “Fantasio” din Constanța și în același an, a primit derogare ca să fie maestru, devenind astfel și coregraf. A dansat timp de peste opt ani pe scena acestui teatru, dar în paralel, a dansat și în filme și pentru televiziune.

În televiziune, cel mai bine a colaborat cu Alexandru Bocăneț, din 1968 până în 1977, la moartea prematură a acestuia. Vârful carierei sale în televiziune a fost în 1973-1974, perioadă în care a realizat coregrafia la “Gala Lunilor”. A avut puține ieșiri în străinătate: Paris (1965), Dresda (RDG), San Remo. În 1987, cu ocazia unui spectacol în Italia, a rămas în această țară. Și-a înființat propria școală de balet, “Dance Studio Patrichi” (1988-2006). S-a întors în țară după 1999. În urma invitației lui Florin Călinescu de a realiza coregrafia la emisiunea “Vineri seara cu Florin Călinescu”, de la ProTV, a făcut “88 de balete în 11 luni, cât face un coregraf toată viața”, după cum spunea într-un interviu. A mai colaborat și cu Ovidiu Dumitru la TVR. Este considerat creatorul variete-ului de televiziune din România. Din 2008, a făcut parte din juriul emisiunii “Dansez pentru tine” de la ProTV.

S-a remarcat, totodată, ca actor și coregraf pe marele ecran: “Pădurea pierdută”, “Pentru că se iubesc” (1971), “Veronica” (1972), “Un august în flăcări” (1974), “Alexandra și infernul” (1975), “Gloria nu cântă” (1976), “Melodii, melodii” (1978), “Sfârșitul nopții” (1982), “The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceausescu” (2002).

Cornel Patrichi a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către președintele României, la 23 februarie 2004.

În 2014, marele coregraf a suferit o intervenție chirurgicală la plămâni, la Spitalul Nasta din Capitală.

A fost căsătorit cu Cornelia Patrichi, având împreună un fiu.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer