Costume populare, obținute din donații, dăruite românilor din Ozun

Costume populare, obținute din donații, dăruite românilor din Ozun

Costume populare, obținute din donații, dăruite românilor din Ozun

Asociația “Calea Neamului” a donat, aproape 40 de costume populare copiilor din comunitatea românească din localitatea covăsneană Ozun, în continuarea unei campanii inițiate în urmă cu câțiva ani pentru sprijinirea materială și morală a românilor din Covasna și Harghita, minoritari în zonă din punct de vedere numeric.

“Sute de români din întreaga țară și din diaspora țin să vă mulțumească în acest fel, din adâncul inimii lor, că țineți aici vie limba română și credința ortodoxă. E un lucru extraordinar, de care mulți nu își dau seama (…) Aceste costume, asemenea celelalte donate în ultimii doi ani comunităților românești din Covasna și Harghita, au fost confecționate cu sprijinul financiar al românilor din toate provinciile istorice ale României și din diaspora, din Statele Unite ale Americii, din Canada, Spania, Italia, Anglia și de peste tot pe unde, din păcate, s-au răsfirat, dar, iată, că inima lor este aici”, a declarat președintele asociației, medicul Mihai Târnoveanu, citat de Agerpres.

Costumele populare, îmbrăcate duminică de copii, au fost lăsate în custodia Bisericii ortodoxe din localitate, prin grija căreia vor fi transmise din generație în generație.

După liturghie, în cimitirul din Ozun a fost ținută o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii din localitate, precum și a celorlalți membri ai comunității românești trecuți la cele veșnice.

“Ieri am fost cu un grup de prieteni (…) la Baraolt, Vârghiș, Căpeni, Doboșeni și Herculian. Acolo este un pustiu românesc, aproape nimeni nu mai știe să vorbească limba română, deși, ca sânge, mulți sunt români. Și-au pierdut limba, iar mulți și-au pierdut și credința strămoșească. La Herculian și Doboșeni am văzut biserici în ruină, pereți crăpați, distruși până la cărămidă, pe jos numai pământ. Te doare sufletul că în aceste localități aproape că nu mai e niciun om care să spună în fața lui Dumnezeu că e român. De aceea vă suntem recunoscători că vorbiți românește, că păstrați aici tradiția și credința ortodoxă (…) Acoperământul Maicii Domnului, prăznuit azi, să vă ocrotească (…) și aceste costume populare să vă ajute să nu rătăciți calea neamului”, a mai spus Mihai Târnoveanu, în cadrul întâlnirii cu membrii comunității românești din Ozun.

El a mai adăugat că luna aceasta, în curtea vechii biserici din Vârghiș, va fi ridicată o troiță spre “dăinuirea neamului românesc și credinței străbune”, realizată tot din donațiile făcute de români din toate colțurile lumii.

Asociația “Calea Neamului” a fost fondată de un grup de intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, care a inițiat în urmă cu câțiva ani Acțiunea “Români pentru români”, cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Făgărășanu, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei.

În ultimii ani, la inițiativa acestora, au fost adunate și donate sute de steaguri tricolore, icoane, cărți, alimente și costume populare românilor din mai multe localități din Covasna și Harghita, printre care Ojdula, Mărtănuș, Brețcu și Târgu Secuiesc.

e-Cultura.info / Autor: Oana Mălina Negrea.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.