fbpx

                                                                             pictogramae

Costumul popular de pe Valea Someşului promovat, în anul Centenarului în Statele Unite

Costumul popular de pe Valea Someşului

Costumul popular de pe Valea Someşului

Costumul popular de pe Valea Someşului va fi promovat, în anul Centenarului, în Statele Unite ale Americii, în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Culturală “Năsăudeanca”, în parteneriat cu Asociaţia “Produs în Bistriţa-Năsăud” şi creatorul popular Virginia Linul, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul “Ţara Năsăudului – o punte centenară între două continente” este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi vizează promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti peste hotare, în contextul Anului Centenarului Marii Uniri şi al Patrimoniului Cultural.

Delegaţia Asociaţiei Culturale “Năsăudeanca” şi a partenerilor va fi prezentă, în perioada 30 martie – 15 aprilie, la manifestările organizate de Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Arizona în vederea celebrării Centenarului Marii Uniri, ocazie cu care vor fi expuse costume populare din ultimii 100 de ani, fotografii cu imagini de la activităţi importante de promovare a costumului popular din zona Năsăudului şi produse tradiţionale realizate în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Studenţii universităţii din Arizona şi comunitatea de români din regiune vor putea participa la un atelier unde vor învăţa să coasă aţe şi mărgele şi li se vor prezenta, în cadrul unei dezbateri, oportunităţile turistice, educaţionale şi antreprenoriale din Ţara Năsăudului.

Prin acest proiect se doreşte prezentarea evoluţiei costumului popular românesc în ultimii 100 de ani, promovarea tradiţiilor din Ţara Năsăudului şi creşterea gradului de conştientizare a prezenţei elementelor de inspiraţie tradiţională în moda contemporană.

Proiectul este primul dintr-o serie dedicată promovării culturii şi tradiţiilor de pe Valea Someşului în comunităţi de români din străinătate, prin care Asociaţia Culturală “Năsăudeanca” şi partenerii ei îşi propun “conştientizarea apartenenţei la cultura naţională şi inocularea sentimentului de mândrie naţională pentru membrilor comunităţii româneşti de peste hotare”.

În luna mai a anului trecut, de Ziua costumului popular, la Năsăud s-au stabilit două recorduri mondiale: cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi cel mai mare dans popular sincron.

e-Cultura.info / Autor: Tina Ţucui.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer