Cu cine vă întâlniți în weekend la Bookfest Timișoara

Mihai Tatulici lansează două volume cu “Povestea unui marinar deștept și cu noroc” și despre “Plăcerea de a trăi și a găti”. Victor Neumann face o comparație între “Conceptul de națiune la români și unguri”. Adriana Babeți lansează ultimul său volum “Amazoanele“. O poveste, un periplu printre personalitățile feminine ale literaturii universale, de la Jeanne d’Arc la Lisbeth Salander. Andreea Răsuceanu lansează volumul “Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”.

Salonul de Carte Bookfest Timișoara — ediția a III-a continuă cu noi evenimente de anvergură și în weekend.

Ziua de sâmbătă începe cu o dublă lansare a jurnalistului Mihai Tatulici la ora 11:00: Distrugătorul ‘Speranța’sau povestea unui marinar deștept și cu noroc și Plăcerea de a trăi și a găti, apărute la House of Guides Publishing Grup. Alături de autor va fi prezent profesorul Marcel Tolcea. Distrugătorul “Speranța” este o primă tentativă de a introduce în beletristica românească un gen cunoscut sub numele de “soap opera” în format politic. Cartea spune povestea unui căpitan de vapor care ajunge președintele unei țări numite Românika. Totul este în tranziție în această țară în care obiceiurile vechi se încalecă cu cele noi și rezultatul zilnic este o construcție politică încropită, fără orizont și fără succes. Volumul Plăcerea de a trăi și a găti este rezultatul călătoriilor ziaristului prin țară și prin lume, având astfel ocazia să descopere multe dintre mâncărurile celebre ale planetei și să le gătească pentru prieteni. Acesta este doar pretextul care a dus la apariția acestei cărți cu 33 de rețete care se pot prepara fiecare cam în 15 minute.

Începând cu ora 12:00 va avea loc dezbaterea “Există o politică externă comună a Uniunii Europene?”. Vor participa conf. univ. dr. Dan D. Lazea și Corina Turșie.

Tot sâmbătă, de la ora 17:00 va avea loc dezbaterea și maratonul de lecturi “Scriitori și cărțile lor”. Vor fi prezenți: Tudor Crețu, Viorel Marineasa, Bogdan Munteanu, Alexandru Potcoavă, Radu Pavel Gheo și Daniel Vighi. Evenimentul va fi moderat de Raluca Selejan.

Ultimul eveniment al zilei începe la ora 18:00, când prof. univ. dr. Victor Neumann dezbate “Conceptul de națiune la români și unguri” și lansează volumele Conceptul de națiune la români și unguri (Editura Institutul European), Essays of Romanian Intellectual History (Editura Institutul European), Key Concepts of Romanian History (volum colectiv coordonat de Victor Neumann și Armin Heinen, CEU Press, Budapesta). Alături de autor vor participa conf. univ. dr. Florin Lobonț, cercetător științific dr. Cristian Roiban (Centrul de Studii Avansate în Istorie), prof. univ. dr. Miodrag Milin.

Duminică, începând cu ora 11:00, Adriana Babeți lansează volumul Amazoanele. O poveste, apărut la Editura Polirom. Alături de Adriana Babeți vor vorbi Smaranda Vultur și Cornel Ungureanu. Volumul are o bibliografie impresionantă și reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce pornește din Antichitate și ajunge până în secolul XXI. Printre ‘protagonistele’ acestei povești fascinante se află Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar și Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnișoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo și Lisbeth Salander.

De la ora 12:00 va urma lansarea volumului Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, de Andreea Răsuceanu (Editura Humanitas). Autoarea îi va avea alături pe Adriana Babeți și Cornel Ungureanu. Cartea pune Bucureștiul în centrul literaturii lui Mircea Eliade, orașul devenind aproape un personaj, atât în romanele realiste, cât și în proza fantastică. S-a vorbit în multe rânduri despre mitologia bucureșteană instituită de proza lui Mircea Eliade, care oferă probabil cea mai completă imagine a orașului din literatura română, în dubla sa dimensiune: capitală străbătută de semnele modernității, a vitezei și reclamelor strălucitoare (precum, îndeobște, în romanele realist-psihologice) și oraș aproape patriarhal, cu reminescențe din La Belle Epoque, al mahalalelor și semnelor călăuzitoare care alcătuiesc, prin labirintul urban, un traseu misterios.

Bookfest Timișoara încheie seria de evenimente cu lansare volumului “Lumea fără cer”, de Virgil Birou (Editura Diacritic), ce va avea loc începând cu ora 13:30. Vor prezenta Daniel Vighi și Viorel Marineasa.

Nu în ultimul rând, Salonul de Carte Bookfest Timișoara va găzdui expoziția singurului concurs dedicat designului de carte din țară — “Cele mai frumoase cărți din România”. Aflat la a treia ediție, concursul reprezintă o platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designeri. Printre cărțile din expoziție se numără și o ediție bibliofilă a Vieților pustnicilor Palestinei, de Chiril de Schitopolis. Volumul este bilingv (română și greacă) și este realizat în condiții grafice deosebite, având paginile aurite. Expoziția va putea fi vizitată pe toată perioada evenimentului.

Vizitatorii sunt așteptați cu o ofertă de circa 20.000 de volume, iar reducerile sunt în jur de 50% față de prețul de copertă. Vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din țară și din Timișoara: All, Curtea Veche Publishing, Herald, Humanitas, Litera, Nemira, House of Guides Publishing, Rao, Hasefer, Univers, Univers Enciclopedic Gold, Casa, Editura Universității de Vest, Editura Universității București), dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) și Cartea de Nisip. Nu în ultimul rând, părinții vor putea să își bucure copiii cu cele mai frumoase daruri la standurile editurilor Corint Junior și Gama.

Accesul la Bookfest cât și la evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Programul zilnic de vizitare va fi între 10:00-20:00.

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timiș.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Anul trecut, circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai — 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice, evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Sa?a Stani?ić, Julya Rabinowich, Jolanda Pinel. În 2014 invitatul de onoare va fi Polonia. Sub sloganul ‘Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel’, Institutul Polonez pregătește pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.