“Cumințenia Pământului” va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă al României

“Cumințenia Pământului”

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat pe pagina sa de Facebook că sculptura “Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi mutată până la finalul lunii octombrie la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Decizia a fost luată în urma “argumentelor Consiliul Ştiinţific de la MNAR” transmise miercuri Ministerului Culturii, “a consultărilor şi discuţiilor purtate cu experţi din domeniu în ultima săptămână, dar şi a faptului că mutarea la Muzeul Satului aşa cum a fost intenţionată ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spaţiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit”, potrivit mesajului publicat de Corina Şuteu.

Părerea acesteia este, în continuare, că din punctul de vedere al strategiei de promovare, Muzeul Satului ar fi fost o alegere bună, dar, potrivit declaraţiei sale, nu a putut ignora motivele enumerate mei sus: “Reafirm convingerea mea personală că dialogul între spaţiul muzeal dedicat satului şi această operă a lui Brâncuşi, icoană a modernităţii, ar putea reprezenta o abordare dinamică, interactivă şi originală. Nu pot să ignor însă amploarea reacţiilor venite din domeniul legitim al expertizei muzeale”.

Duminica, 16 octombrie, Corina Şuteu anunţa că sculptura ar urma să va fi găzduită de Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” într-o primă fază, urmând ca lucrarea să fie itinerantă în ţară şi să fie expusă în muzee de artă, galerii etc.

În cadrul campaniei naţionale “Brâncuşi e al meu”, care s-a încheiat la 30 septembrie, din cei şase milioane de euro s-au strâns prin subscripţie publică 1.273.668 de euro. “Cuminţenia Pământului” va fi achiziţionată prin completarea sumei necesare de către Guvernul României prin bugetul Ministerului Culturii, astfel încât lucrarea să rămână în circuitul public şi accesul la patrimoniul cultural naţional să nu fie îngrădit – potrivit unui comunicat din 12 octombrie. Tot atunci Ministerul Culturii a anunţat constituirea Fondului Brâncuşi, ce va avea ca scop achiziţionarea operelor de artă contemporană şi a celor ce aparţin tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Fondul Brâncuşi va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, şi va permite la rândul său atât donaţii individuale, cât şi donaţii din partea companiilor sau a altor organizaţii.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.