fbpx

Cuptor din secolul al IV-lea cu valoare de unicat inclus în circuitul turistic

Cuptor din secolul al IV-lea cu valoare de unicat

Cuptor din secolul al IV-lea cu valoare de unicat

Un cuptor din secolul al IV-lea cu valoare de unicat, care a produs ceramică de tradiţie romană şi a fost descoperit în urmă cu 39 de ani în Sighişoara, va fi relocat pentru a fi inclus în circuitul turistic al municipiului,Sighișoara.

Cuptorul, datat în perioada post romană, a produs exclusiv ceramică de tradiţie romană şi a fost descoperit în timpul campaniei arheologice din anul 1981, în aşezarea de la Dealul Viilor.

Ameninţat de distrugere în locul în care a fost descoperit, cuptorul a fost extras în anul 1982 şi depozitat în următorii 24 de ani într-un container din Cetate, iar apoi a fost transferat la SC SICERAM SA, unde a fost restaurat şi expus.

Acum, noua conducere a fabricii şi-a anunţat intenţia de a returna cuptorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, fapt care implică şi anumite riscuri legate de operaţiunile de relocare, de rezistenţa obiectului, de depozitare şi conservare.

Edilul anunţă că acest cuptor va fi amplasat într-un pavilion închis, transparent şi integrat în peisajul natural, în spaţiul identificat pe strada Morii, mai precis în părculeţul aflat între pasarela pietonală şi blocul de la numărul 22B.

“Pregătirile pentru amplasarea cuptorului din sec al IV-lea, cu valoare de unicat, într-un pavilion de sticlă, pe strada Morii, sunt în desfăşurare. Se lucrează de mai multe zile, în prezenţa arheologilor şi muzeografilor, pentru relocarea cuptorului în noul spaţiu, pentru ca acesta să nu fie distrus şi să fie apreciat ca obiect din patrimoniul local. Ne dorim să relocăm acest cuptor, în condiţii de siguranţă, într-o zonă circulată, pentru ca el să poată fi apreciat atât de sighişoreni cât şi de turişti. Având în vedere atât valoarea de unicat a artefactului cât şi fragilitatea acestuia, cea mai bună soluţie pentru viitor este o singură şi definitivă operaţiune de mutare, într-un loc adecvat, cu o bună expunere publică”, a subliniat Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

Amplasamentul propus are condiţii bune de expunere pentru public, fiind lângă aleea pietonală, iar pentru prezentarea contextului istoric şi arheologic în care a fost descoperit obiectul de patrimoniu, acesta va fi însoţit de o legendă realizată de reprezentanţii Muzeului de Istorie Sighişoara

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.