fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Dan C. Mihăilescu: Volumul “Bucureștiul meu”, un SMURD scriitoricesc; 19 încercări de respirație gură la gură

riticul și istoricul literar C.Dan Mihăilescu

Criticul și istoricul literar C.Dan Mihăilescu

Criticul și istoricul literar Dan C. Mihăilescu afirmă că volumul colectiv “Bucureștiul meu”, lansat la standul editurii Humanitas din cadrul Bookfest, prezintă “19 încercări de respirație gură la gură”, realizate de “o echipă de SMURD scriitoricesc”.

Printre cei care semnează în paginile cărții, coordonată de Gabriela Tabacu, se numără: arhitectul Șerban Cantacuzino, Neagu Djuvara, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu Bran ș.a.

“Imaginea mea despre echipa acestor aproape 20 de oameni care compun volumul este aceea a unui SMURD scriitoricesc, o echipă de SMURD terapeutic sau de ISU idealist. (…) Sunt 19 încercări de respirație gură la gură pentru acest oraș, care este un mort-viu sau un viu-mort. Oricum, toată cartea este cuprinsă de o sfântă exasperare. (…) Toată lumea încearcă să transfere energie pozitivă din orașul nostru în această Capitală, oraș neiubit, pe care în 1935 Paul Morand îl recomanda întregii Europe: ‘Veniți la București, să facem o cură de nepăsare!'”, a spus criticul.

Potrivit Gabrielei Tabacu, lucrarea “își propune să adauge chipului Bucureștiului, așa cum este el cunoscut, câteva tușe noi, aparținând orașului din ultima sută de ani.

“Unele dintre povestiri vorbesc despre un București al memoriei, în mare parte dispărut, despre un oraș subiectiv, așezat la temelia unor afecte și impresii păstrate în pliurile minții, altele invocă prezentul cu toate ale lui, în vreme ce altele inventariază straturi peste straturi de semnificații și prezențe care s-au adăugat sau le-au fost șterse unor locuri, timp de o generație”, afirmă Tabacu în Nota editorului.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest