fbpx

                                                                                                                    pictogramae

De Ziua Culturii Naționale lansăm un nou proiect Biblioteca TAM

Biblioteca TAM

Biblioteca TAM

Teatrul “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe lansează, de Ziua Culturii Naţionale, “Biblioteca TAM”, unde vor putea fi găsite cărţi în limba română.

Persoanele care vor dona cărţi pentru această bibliotecă vor fi recompensate cu bilete şi abonamente la spectacole.

În ultimii 20 de ani, dar mai cu seamă după ce criza economică şi-a făcut simţită prezenţa, librăriile din Sfântu Gheorghe au început să aibă tot mai puţini clienţi, iar multe dintre ele au pus lacătul pe uşă, printre acestea numărându-se Corvina, Humanitas şi Librăria Pentru Comunitate.

Spre deosebire de celelalte librării din oraş, specializate preponderent pe carte în limba maghiară, Librăria pentru Comunitate era axată pe carte în limba română, pe care o vindea chiar şi pe credit, însă aceasta a fost închisă în anul 2009, din lipsă de rentabilitate.

“În cel mai scurt timp, mica noastră bibliotecă va fi gata şi noi vom începe să o animăm cu cărţi. Toate persoanele care au cărţi în stare bună de donat, preferabil cărţi publicate recent, care să nu fie de găsit nici la Biblioteca Judeţeană, sunt rugate să le trimită pe adresa TAM (str. Korosi Csoma Sandor Nr. 10), iar noi vă vom recompensa cu bilete şi abonamente la teatru. Vă rugăm să ne trimiteţi doar cărţi în limba română în stare foarte bună“, a mai declarat Anna Maria Popamanagerul teatrului.

Trei puncte de colectare de carte pentru viitoarea bibliotecă publică a Teatrului “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe au fost deschise în Braşov, Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului,

Momentul a fost marcat printr-o expoziţie de cărţi în gangul librăriei, care au fost ulterior dăruite celor prezenţi, precum şi printr-o retrospectivă a ceea ce a însemnat librăria în viaţa micii comunităţi româneşti din zonă.

Punctul culminant a fost atins în primăvara anului 2011, când a fost închisă şi cea mai mare şi veche librărie din Sfântu Gheorghe, “Corvina”. La vremea respectivă vânzătoarele spuneau că mulţi dintre clienţi treceau doar pentru a răsfoi ultimele apariţii editoriale, fără a cumpăra.

“În Sfântu Gheorghe este destul de dificil să ne procurăm cărţi în limba română. Suntem nevoiţi să cumpărăm online sau din librării din Braşov. Pentru că cititul este esenţial în dezvoltarea unei comunităţi, pentru că accesul la carte poate modela o generaţie, am hotărât transformarea microbuzului de lângă teatru într-o bibliotecă mobilă gratuită, unde oricine poate dona şi împrumuta cărţi”, a mai precizat directoarea teatrului.

La ora actuală, în municipiul Sfântu Gheorghe există doar câteva mici librării, unde se mai vând şi diverse alte lucruri, cu o ofertă foarte redusă de carte în limba română.

e-Cultura.info / Autor:Oana Mălina Negrea.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest