A decedat istoricul Mihnea Berindei

A decedat istoricul Mihnea Berindei

 Istoricul Mihnea Berindei

Istoricul Mihnea Berindei

Istoricul Mihnea Berindei a murit duminică dimineața, la Veneția, a declarat fostul director al Arhivelor Naționale ale României, Dorin Dobrincu.

Mihnea Berindei s-a născut pe 22 martie 1948. Între 1966 și 1970, a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității București (s-a specializat în istoria Imperiului Otoman).

A emigrat în Franța, unde, în 1972, a absolvit, la Paris, Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE).

În Franța, s-a dedicat cercetărilor în domeniul său de specialitate: Istoria Imperiului Otoman, secolele XV-XVII.

Între 1971-1991, a fost cercetător specializat în istoria Imperiului Otoman la Școala de Înalte Studii de Științe Sociale (École des Hautes études en Sciences Sociales), iar din 1991 — angajatul Institutului de Științe Sociale și Politice al Centrului Național de Cercetări Științifice din Franța (CNRS).

În perioada 1972-1991, a ocupat diverse poziții de cercetător la Centrul de Studii privind URSS, Europa de Est și Spațiul Turc al Școlii de Înalte Studii de Științe Sociale (EHESS).

Membru al comitetului de redacție al revistei de specialitate Turcica (1980-1889), precum și al comitetelor de redacție al revistelor L’Alternative (1979-1985), L’Autre Europe (1986-1994) și al trimestrialului Politique Internationale.

Membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în 1977 pentru sprijinirea Mișcării Goma; a luat parte la fondarea, în 1980, a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris (a fost purtător de cuvânt și în ultimii ani vicepreședinte).

După 1990, și-a continuat activitatea prin cercetări asupra societăților postcomuniste.

În perioada 1990-1992, a fost președintele organizației Biroul de Informații și Ajutor pentru România, iar în 1992 a devenit vicepreședintele asociației Est Libertés.

După căderea comunismului, a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social și a susținut primele organizații civice românești, iar în anii 2000 s-a implicat în restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România.

A fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din România. A semnat cărți, studii și articole.

Politologul Vladimir Tismăneanu deplânge moartea istoricului Mihnea Berindei și spune că numele acestuia aparține istoriei României.

”Deplâng pierderea unui prieten drag (…). L-am cunoscut pe Mihnea în 1985, am fost implicați în numeroase acțiuni anti-totalitare. El a fost sufletul exilului democratic din Paris (…). El a organizat campanii de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran și alți dizidenți. A sosit la București imediat după căderea regimului Ceaușescu și a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social și a săptămânalului “22″. A fost coautor al unei cărți impresionante despre represiunea violentă din iunie 1990 (…). În 2006, Mihnea a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Cuvintele nu pot descrie angajamentul său total la redactarea raportului final al acestei Comisii.(…) Numele Mihnea Berindei aparține istoriei României. Odihnească-se în pace!”, a scris politologul Vladimir Tismăneanu, pe pagina sa de socializare.

CITEȘTE ȘI  Spectacolele de reconstituire antică la Alba Iulia VIDEO

Fostul director al Arhivelor Naționale ale României, istoricul Dorin Dobrincu, deplânge moartea lui Mihnea Berindei apreciind că acesta era un om și un specialist desăvârșit, care, în timpul comunismului a făcut enorm pentru apărarea dizidenților din România lui Ceaușescu.

“L-am cunoscut acum 10 ani. L-am cunoscut bine. Am lucrat la Comisia prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste. Am scris capitole separate, dar pe urmă am lucrat foarte mult și la editare și la armonizarea punctelor de vedere… Și atunci s-a clădit practic o prietenie care a durat până astăzi”, a mărturisit, într-o declarație Dorin Dobrincu.

El a adăugat că a lucrat alături de Mihnea Berindei și la alte proiecte legate de Comisia prezidențială, în special la editarea unor anexe ale Raportului final, o serie de volume de documente din care au apărut, până acum, două tomuri și alte câteva legate de istoria comunismului românesc sunt în lucru.

“Din punct de vedere uman nu am cuvinte să spun… Era un om extraordinar din toate punctele de vedere. Și profesional era, fără teama de a greși, un om excepțional”, a spus Dobrincu.

Istoricul a elogiat calitățile de excepție ale osmanistului Mih

e-Cultura.info / Autor: Doroteea Purcărea


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus