Demersuri pentru construirea unui muzeu al neoliticului, lângă sanctuarul de la Parța

Istoricul dr. Leopold Ciobotaru

Istoricul dr. Leopold Ciobotaru

Arheologii Muzeului Național al Banatului susțin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parța, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, fiind unicul sanctuar neolitic din România și unul dintre puținele din Europa, complet restaurat, a declarat, istoricul Leopold Ciobotaru.

Obiectivul se dorește a fi exploatat turistic, mai ales în perspectiva anului 2021 când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.

”Unicitatea sanctuarului de la Parța ține de particularități culturale. Suntem unici prin faptul că aspectul cultural care se află la Parța este unic, dar unicitatea ține și de un stadiu al cercetărilor. Mai există sanctuare în Europa, dar Parța este un loc special pentru că sunt mai multe monumente cu funcțiune spirituală acolo, foarte multe obiecte care țin de domeniul acesta spiritual de la Parța. Este și o săpătură foarte mare care s-a făcut acolo și se pot expune mult mai multe lucruri într-un muzeu dedicat neoliticului”, a declarat istoricul dr. Leopold Ciobotaru, fost director al Muzeului Național al Banatului, citat de Agerpres.

Investițiile pentru crearea unui muzeu al neoliticului nu sunt mari, susține Ciobotaru, totul depinzând “de voința și de înțelegerea” de către forurile locale, județene și culturale a faptului că “există un potențial peste 6 luni, un an sau doi”.

”Turiștii, mai ales cei străini, sunt atrași de sanctuarul de la Parța, unde vin, se reculeg. Sunt oameni care se ocupă de focare de energie spirituală, de cultură originară, primitivă, nativă. Vin la Parța, cumpără cărți despre Parța și publică și în străinătate despre Parța, pentru că este unul dintre focarele europene importante”, a menționat Leopold Ciobotaru.

În zonă se dorește crearea și a unui centru în care copiii să învețe să reproducă ceramica neolitică găsită în sanctuar și să o comercializeze, în cadrul acestui muzeu, turiștilor.

‘Vom racorda Parța la proiectul nostru european EcoTimiș, câștigat împreună cu Serbia, în cadrul căruia se vor face hărți ale râului Timiș pe care vrem să fixăm și Parța, astfel ca turiștii care vor veni să știe că acolo a fost descoperit acest sanctuar”, a precizat directoarea Asociației pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului județului Timiș, Delia Barbu.

Ea a mai spus că tot demersul va avea în vedere și o ”arheologie gastronomică” de care se va ocupa Uica Mihai, celebrul bucătar devenit un brand al Banatului pentru mâncărurile pe care le face.

”După Revoluție am învățat în Europa, la Bruxelles, în Italia, în Franța, arta culinară rafinată. De 14 ani însă am revenit acasă și m-am gândit că cel mai bine este să folosesc produsele noastre tradiționale”, a declarat Uica Mihai.

La Timișoara a avut loc marți o dezbatere cu tema ”Managementul destinațiilor turistice culturale”, organizată de Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului județului Timiș. În cadrul dezbaterii a fost promovat sanctuarul de la Parța, pornind de la exemplele de bune practici aplicate în câteva zone ale țării, în încercarea de a găsi soluții de proiecte comune cu alte regiuni, care să pună în valoare siturile arheologice.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer