fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Demersuri pentru înființarea Casei Memoriale Henri Coandă

Henri Coandă

Henri Coandă

Pentru a realiza Casa Memorială Coandă ca facilitate culturală, științifică, educațională și turistică de importanță publică națională, Ministerul Culturii si Academia Română sunt rugate să urgenteze demersurile de înființare a acesteia, în mod transparent, pentru a permite consolidarea și restaurarea imediată a imobilului din București, aflat în patrimoniul cultural național, se aspecifică într-un comunicat al asociației.

Asociatia Henri Coandă a demarat procedura de înființare a Casei Memoriale Coandă în 2011. La acest demers au aderat mai multe instituții și entități neguvernamentale și mass-media, însă nu s-a reușit înființarea juridică a a structurii până în acest moment.

‘Aducem la cunoștiința opiniei publice că, în prezent, inginerul Henri Coandă, constructorul primului avion cu propulsie prin reacție din 1910 și creatorul a 707 brevete de invenție internaționale a căror drepturi de exploatare le-a cesionat statului român, nu are un muzeu sau o casă memorială nicăieri în lume, deși a lăsat statului român un imens patrimoniu cultural și științific încă nevalorificat corespunzător.’ , se arată în comunicat.

Casa Memorială Coandă este concepută așa cum a dorit Henri Coandă și cuprinde trei secțiuni: un memorial pentru familia Coandă, un muzeu interactiv pentru ilustrarea creațiilor științifice ale lui Henri Coandă și Casa Gândirii Românești, o secțiune de cunoaștere, creativitate și morală pentru tineri. ‘Înființarea Casei Memoriale Coandă este firească și necesară pentru ilustrarea unor aspecte cunoscute și necunoscute din viața și activitatea științifică a savantului Henri Coandă, prin reunirea în Casa Coandă din București, sub o administrare unitară, apolitică și neguvernamentală, a întregului patrimoniu cultural și științific Coandă ce se află în România.’ se mai arară în comunicat.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii propune premierului înfiinţarea unui muzeu în Vila Florica

Imobilul a fost donat de familia Coandă în 1969 pentru a realiza această structură memorială, iar ultima sa restaurare a fost realizată tot atunci de către Gospodăria de Partid.

Henri Coandă este descoperitorul și inventatorul a numeroase dispozitive ce folosesc efectul Coandă, este inventatorul primelor construcții ieftine, ușoare, modulare și multicelulare, a transportului containerizat în tub, a sistemului de desalinizare a apei marine folosind energia soarelui și realizatorul unor studii asupra apei ce sunt unice în lume.

Henri Coandă a fost muzician, sculptor și prieten a lui Brăncuși și a aplicat efectul Coandă pentru a realiza farfurii zburătoare, capabile de a decola-ateriza la vericală și de a staționa la punct fix, fără piese mecanice în mișcare.

Generalul Constantin Coandă, tatăl lui Henri Coandă, a adus o contribuție însemnată României prin activitățile sale în calitate de general de corp de armată al Armatei Române și prin funcțiile pe care le-a deținut ca ministru de externe, președinte al Senatului și prim-ministru al României în 1918, cu un rol deosebit la realizarea Marii Uniri din 1918.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest