fbpx

                                                                             pictogramae

Digital Culture Conference prima conferinţă din România dedicată exclusiv culturii digitale

Digital Culture Conference

Digital Culture Conference

Ministerul Culturii pregăteşte mai multe proiecte digitale, printre care Culturalia.ro, o bibliotecă digitală naţională, şi GIS – o cartografiere documentată a patrimoniului României, a anunţat ministrul George Ivaşcu, în deschiderea Digital Culture Conference, prima conferinţă din România dedicată exclusiv culturii digitale.

Digital Culture Conference explorează,pe rând, modul în care, în întreaga lume, tehnologia transforma educaţia, cultura, locurile de muncă şi obiceiurile de consum, interacţiunile crescânde dintre universul fizic şi cel digital, felul în care poate fi folosită cercetarea şi inovaţia, inteligenţa artificială şi realitatea virtuală pentru a menţine România atractivă, într-o lume hiper-conectată şi deja dependentă de tehnologie.

“Sunt în studiu mai multe proiecte, din care aş aminti doar două: Culturalia.ro şi GIS-ul cultural al României. Primul se vrea o bibliotecă digitală naţională, deschisă însă şi contribuitorilor; celălalt este o cartografiere documentată a patrimoniului de pe teritoriul României. Ambele însă ţin de prima etapă: digitizarea patrimoniului existent. A doua etapă, deşi este bine ca ambele să se desfăşoare în paralel, se referă la patrimoniul de mâine. Şi aici reflectăm deja la investiţii pe termen mai lung în crearea unei noi infrastructuri culturale, care să nu cuprindă doar mediatecile viitorului, ci şi unităţi de învăţământ şi filiere dedicate profesiilor hiper-specializate de mâine. Voi pomeni doar proiectul unui Centru Naţional al Imaginii Digitale, care să fie un jucător credibil în industria cinematografică, de programe audiovizuale, dar şi în cea a jocurilor. Acest centru are totodată şi menirea să pregătească viitorii creatori şi tehnicieni români din domeniu”, a declarat ministrul George Ivaşcu informează Agerpres.

Acesta a afirmat că prin intermediul digitalizării, bogăţia materială şi imaterială a patrimoniului românesc ar putea ajunge mai uşor să fie cunoscută.

“Una dintre problemele de identitate la momentul acesta, pe care o simt eu, este că suntem mândri de cine suntem, ce suntem, de unde venim şi încotro mergem, dar nu prea ne cunoaştem şi atunci cred că ăsta va fi un vehicul de a cunoaşte – cum e cu muzeul de acolo, cum e cu biblioteca, cu manuscrisul – şi cred că este şi un mod de a ne împrieteni. Începem acum prin a pune totul în baza de date şi apoi atât de simplu este să dai un click. Vom avea şi tururi virtuale şi manuscrise… Acestea vor fi pe capitole, adică dacă vrei să deschizi un manuscris, dacă vrei să afli despre o casă memorială sau despre un castel, le afli încă de tânăr, când încă nu ai avut timp să colinzi ţara şi, iată, devine un tur”, a mai spus George Ivaşcu.

Cele patru ateliere ale conferinţei: Data literacy – competenţe şi abilităţi digitale, Soluţii digitale interactive, Antreprenoriat şi finanţări pentru afaceri şi Noul ecosistem financiar şi Cultura digitală au fost susţinute de 20 de speakeri din mediul academic, cercetare, antreprenoriat, IT şi industrii creative. Ei au prezentat soluţii inovatoare cu care se pot fructifica numeroasele oportunităţi oferite de digitalizare, atât pentru a transpune în spaţiul virtual pagini ale istoriei şi culturii naţionale, opere fizice sau din patrimoniul imaterial, cât şi pentru a promova în mediul online produse româneşti care caută să acceseze pieţe de pe alte continente.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, a afirmat că domeniul pe care îl coordonează este foarte conectat cu toate celelalte ministere, alături de care se încearcă digitalizarea a tot ceea ce se consideră important.

El a precizat că împreună cu Ministerul Culturii caută să identifice modalităţi prin care să poată fi atrase fonduri care să ajute la digitalizarea a peste 200.000 de elemente ce ţin de zona culturală, în aşa fel încă să se poată ajunge să fie cunoscute în amănunt.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer