fbpx

Dirijorul Ion Marin, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Franței

Dirijorul Ion Marin

Dirijorul Ion Marin

Dirijorul Ion Marin a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, anunţă Biroul de presă al Corului Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin“, citând Ministerul Culturii din Franţa.

Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, una dintre cele mai importante distincţii ministeriale ale Franţei, îi va fi acordată celebrului muzician român pentru “contribuţia şi angajamentul în serviciul culturii”, după cum menţionează scrisoarea oficială transmisă de ministrul Culturii din Franţa, Roselyne Bachelot-Narquin.

În excepţionala sa carieră de aproape 40 de ani dăruiţi performanţei, Ion Marin s-a distins şi ca un promotor de seamă al culturii franceze, francofoniei, precum şi al valorilor europene universale.

Din 1983 până în prezent, Ion Marin a dirijat în Franţa peste 150 de concerte şi spectacole de operă. A colaborat cu numeroase orchestre prestigioase din spaţiul francofon, cum sunt: Orchestre national de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de Paris, Orchestre national de Lyon, Orchestre de l’Opera national de Paris Bastille, Orchestre national d’île-de-France, Orchestre national des Pays de la Loire, Orchestre national du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Nice, Ensemble Orchestral de Paris sau Orchestre Lamoureux.

A dirijat spectacole celebre de teatru liric la Opera national de Paris Bastille, Opera Garnier, Theâtre des Champs – Elysees, Opera National de Lyon, Opera de Monte-Carlo şi Opera Nice Cote d’Azur.

A participat la prestigioase festivaluri de muzică clasică în spaţiul francez, precum Le Festival de Paris, Festival de Saint-Denis, Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence, Festival de Monte-Carlo, Festival de musique de l’Orangerie de Sceaux sau Festival Radio France Occitanie Montpellier.

Nu în ultimul rând, maestrul Ion Marin a elogiat spiritul şi cultura Franţei în lume în peste 50 de concerte de muzică simfonică şi spectacole de operă ale creatorilor francezi susţinute pe scene din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia.

Ion Marin este un susţinător declarat al cooperării culturale între România şi Franţa, fiind una dintre personalităţile implicate în pregătirea inaugurării oficiale a Sezonului România – Franţa 2019 la Paris şi a participării Corului Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” la concertul de deschidere organizat la Dome des Invalides, în luna noiembrie 2018, în prezenţa preşedintelui României şi a oficialităţilor din capitala Franţei.

Maestrul Ion Marin este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi al Symphonia Mundi, care unesc prin muzică şi activităţi culturale şi sociale peste 60.000 de copii şi dirijori din România.

Începând din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin este şi profesor al universităţii Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral “Claudio Abbado” şi conducătorul artistic al activităţii de concert a acesteia.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică excepţională în domeniul culturii sau prin contribuţia esenţială adusă artei şi literaturii.

Creat în Franţa în 1957 şi recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez şi universal.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Biserici Ortodoxe surori   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar   Actualitate culturală                                                                               Personalități culturale   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.