Documentarul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile Oscar 2021, secţiunea “cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită “cel mai bun film într-o limbă străină”.
Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.
În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul “colectiv” şi pentru secţiunea “cel mai bun film documentar”, arată reprezentanţii producţiei. Potrivit acestora, participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.
Propunerea a fost făcută de către o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
“Este o mare onoare pentru noi să fim învestiţi cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator. Suntem convinşi că povestea ‘colectiv’ va ajunge la cât mai mulţi oameni, ea fiind susţinută de eforturile partenerilor noştri americani în lungul drum care ne aşteaptă. Va fi o competiţie atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiţia de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism şi responsabilitate”, a declarat Alexander Nanau.
Din juriul care a decis ca opțiunea României la Premiile Oscar să fie, pentru prima oară în istoria propunerilor, un documentar, au făcut parte mai mulți critici de film și oameni de cinema.
”(Colectiv) rezonează în orice oraș sau țară unde cei slabi și în nevoi suferă în timp ce cei bogați devin și mai bogați și unde nici cel mai îngrozitor scandal nu poate să-i facă pe oamenii să iasă din apatie și să meargă la urne” The Los Angeles Times despre documentarul românesc Colectiv.
“Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.
e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiţă.
Ți-a plăcut articoul?