Filmul "Satul de demult", proiectat în 203 parohii din Italia

Documentarul “Satul de demult”, proiectat simultan în 203 parohii din Italia

Filmul “Satul de demult”, în regia lui Dumitru Budrala, recent laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic din România, va fi proiectat duminică, 6 iulie, în paralel, în 203 parohii din toată Italia.

Proiecțiile fac parte din programul Festivalului Zilele Portului Popular Românesc, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. La ediția din acest an sunt așteptați să participe peste 20.000 de oameni.

“Satul de demult” este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viața satului de odinioară și să repovestească tainele vieții de altădată: de ce își împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene, ce înseamnă ‘ropotinul țestelor’, cât de complicat este un război de țesut. Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar care reproduce satul tradițional.

“Considerăm că pelicula reprezintă o modalitate de promovare a valorilor tradiționale românești, de aceea ne-am propus proiecția ei în parohiile ortodoxe române din Italia”, a declarat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, potrivit comunicatului.

CITEȘTE ȘI  Portret - Părintele Iustin Pârvu, unul dintre cei mai de seamă misionari şi duhovnici ai României

Festivalul Zilele Portului Popular Românesc, aflat la cea de-a 5-a ediție, se încadrează într-un șir de evenimente prin care se urmărește racordarea românilor din Italia la valorile autentice românești în contextul actual multicultural și multietnic în care trăiesc aceștia. Cu această ocazie, la proiecția filmului “Satul de demult” vor fi invitate și oficialități italiene, dar și oameni interesați de cultura și tradiția românească, indiferent de etnia lor.

“Dezvoltăm colaborarea cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, după prezența noastră din 2013 la Roma cu Astra Film Junior on Tour. Ne bucurăm că în peste 200 de parohii ortodoxe române din Episcopia Italiei va fi prezentată o producție Astra Film ce-i îndeamnă pe românii din diaspora să-și prețuiască propriile valori”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus