fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Domul romano-catolic și Cripta episcopilor vor deveni atracții ale Capitalei Culturale Europene

Domul romano-catolic din Timişoara

Domul romano-catolic din Timişoara

Domul Romano-Catolic din Timișoara și Cripta Domului vor intra în acest an în cel mai amplu proces de reparații și restaurare totale, pentru a deveni atracții ale Capitalei Culturale Europene în 2021, în universul baroc al Pieței Unirii.

În acest scop, s-a semnat contractul pentru începerea lucrărilor, de către episcopul romano-catolic de Timișoara, Martin Roos și directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim. Proiectul în valoare de aproape 22 de milioane de lei beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă de peste 21 de milioane de lei și trebuie finalizat în anul 2020.

”Sper ca implementarea acestui proiect să aducă o firmă care să facă lucrări nu doar de calitate din punct de vedere strict al infrastructurii, ci să dea și viață și suflet acestor lucrări, pentru că acesta este scopul final. Sunt foarte multe lucrări complexe. Cred că acest edificiu, care este de o valoare nemăsurată pentru comunitate, indiferent de confesiune, este un punct de atracție turistică, unul care va completa agenda culturală a orașului și a regiunii în anul 2021”, a declarat presei Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Directorul Cancelariei Diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, Nicolae Lauș, a declarat că ”oamenii au interesul de a vizita cripta bisericii. Avem și acum turiști care vor să viziteze doar cripta. Sunt mai mulți episcopi depuși în cripta de sub Dom, între care Augustin Pacha și Sebastian Krauter, dar și canonici, precum și arhiepiscopul Adalbert Boroș, care nu a fost episcop titular de Timișoara”.

Episcopul romano-catolic de Timișoara, Martin Roos, a arătat că acest edificiu este construit pe piloni și că este una dintre cele mai sigure clădiri din oraș, în ciuda terenului mlăștinos. De asemenea, are o acustică foarte bună, aici înregistrându-se și în anii comunismului diferite piese muzicale de proveniență apuseană, mai ales austriacă.

”Este un monument deosebit de important din mai multe privințe: planurile s-au realizat parțial la Viena, parțial la Timișoara, între 1736 și 1772. Este un monument deosebit, stilul baroc era pe-atunci modern, actual și ultimul stil provenit din rădăcini creștine. Barocul are la temelie scoica, simbol al vieții eterne, de aceea are temelii creștine. La începuturile acestui edificiu stă și Casa Imperială a Habsburgilor, de aceea în fața altarului sunt două statui foarte mari care ne amintesc de Împăratul Carol al VI-lea, care era pe tron, și de Sfânta Tereza de Avila, care era de proveniență spaniolă. Această clădire ne leagă și de Apusul Europei, de Italia de azi, de Austria și de aceea merită să fie luat în considerare prin acest proiect european”, a detaliat Martin Roos.

Episcopul romano-catolic de Timișoara a mai punctat că se dorește ca în anul 2020, când se vor împlini 990 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Cenad și 90 de ani de la înființarea Diecezei Romano-Catolice Timișoara și când va fi celebrat și Sfântul Gerard, patron spiritual al Diecezei timișorene, aceste ceremonii să poată avea loc în Domul refăcut.

În cele 39 de luni de derulare a proiectului cu finanțare europeană vor fi refăcute din temelii pardoselile catedralei și din criptă, lemnăria, instalațiile sanitare și electrice, se va introduce încălzire prin podele, vor fi schimbate băncile și fațada, vor fi montate sisteme antiefracție, antiincendiu și camere video de supraveghere.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va crește cu peste o mie de turiști, de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la aproape 21.000 de vizitatori.

Ultimele lucrări de reparații și renovări au avut loc aici în anii ’80.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest