pictogramae

Donație de carte la Facultatea “Andrei Șaguna” din Constanța

Proiectul "Fereastră deschisă Shanghai-ului"

Proiectul “Fereastră deschisă Shanghai-ului”

Anul Nou a adus la Universitatea ‘Andrei Șaguna’ din Constanța, ‘Fereastră deschisă a Shanghai-ului’ în România, o valoroasă donație de carte în limba engleză din partea Bibliotecii din Shanghai se arată intr-un comunicat al instituției.

Programul ‘Fereastra deschisă a Shanghaiului’ spre lume, inițiat în urmă cu 12 ani de Biblioteca din vestita metropolă a Chinei, este un amplu proiect internațional derulat în parteneriat cu prestigioase instituții de învățământ și cultură din municipii din lumea întreagă înfrățite cu Shanghai.

Conform acordurilor de colaborare, Biblioteca din Shanghai, după o primă donație de 500 de volume, suplimentează anual fondul de carte al fiecărei ferestre culturale cu cel puțin 100 de volume, lucrări ce reflectă atât valorile civilizației chineze, cât și pe cele ale științei și culturii universale, cărți pe care instituția gazdă le selectează dintr-o listă de peste 1000 de titluri.

Universitatea ‘Andrei Șaguna’ se numără, alături de prestigioase instituții din Paris, Edinburgh, Helsinki, Praga, Viena, Rotterdam, Sofia, Stockholm, Zagreb, Montreal, Los Angeles și altele similare din 48 de țări de pe toate continentele, între fericiții posesori ai unui patrimoniu de carte extrem de valoros, donat de prietenii din China.

În ultimii ani, peste 1000 de volume, care acoperă domenii diverse ale civilizației chineze și universale: artă, economie, filosofie, literatură, folclor, istorie, geografie, medicină tradițională chineză, artă culinară, arhitectură antică și modernă, donate de Biblioteca din Shanghai, s-au adăugat bibliotecii șaguniste. Remarcăm colecții complete sau în curs de derulare, în limba engleză și ediții bilingve sino — engleze, care, bogat și frumos ilustrate, unele dintre ele adevărate opere de artă, prezintă cele mai variate teme ale culturii și spiritualității umane. Între acestea, descoperim cu încântare seria de volume în care regăsim Basme românești, Povestiri biblice, Fabule-le lui Esop ș.a.

Anul acesta, ca în fiecare an, patrimoniul de carte al Universității ‘Andrei Șaguna’ a sporit cu peste 100 de noi titluri puse la dispoziție de biblioteca chineză parteneră.

Bazele acestei strânse și eficiente colaborări culturale româno-chineze au fost puse în anul 1998, când instituția cultural-științifică din Constanța a fost nominalizată ca reprezentant oficial al municipiului nostru în relația cu Shanghai, pentru derularea în parteneriat a unor proiecte, iar ulterior a fost declarată ‘Fereastră deschisă a Shanghai-ului în România’. Acest onorant statut a permis intensificarea colaborărilor universității șaguniste atât cu Biblioteca din Shanghai, cât și cu celelalte peste 50 de ferestre culturale deschise de Shanghai în întreaga lume, majoritatea în universități.

Cu sprijinul prețios al Consulatului General al Chinei, Universitatea ‘Andrei Șaguna’, cinstind statutul de Fereastră deschisă a Shanghaiului în România, organizează, în colaborare cu Filiala Constanța a Asociației Române de Prietenie cu China, frecvente activități dedicate acestei țări prietene, între care distingem: organizarea unor evenimente festive dedicate sărbătorilor naționale ale Republicii China, prezentarea unor expoziții de fotografie de artă care ilustrează valorile civilizației chineze și, nu în ultimul rând, inițierea unor noi înfrățiri între localități din cele două țări prietene, cum au fost cele încheiate, de curând, de Techirghiol și Cumpăna.

Cele câteva realizări menționate fac parte dintr-un mult mai amplu program de cooperare româno — chineză prin care instiuția academică constănțeană susține eficient valorosul parteneriat intrat deja în tradiție.

Proiectul ‘Fereastra deschisă a Shanghai-ului’, din care Universitatea ‘Andrei Șaguna’ se mândrește că face parte, constituie o adevărată platformă dedicată prieteniei în lume.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer