fbpx

                                                                             pictogramae

Doua lansări de carte în Aula Academiei Române

Lucrările “Tezaurul Academiei Române – Colecții de artă” și “Monahismul ortodox românesc. Istorie, Contribuții și Repertorizare” au fost lansate, vineri, de Ziua Academiei Române, Ziua porților deschise, în Aula celui mai înalt for de cultură și știință informează Agerpres.

“Tezaurul Academiei Române — Colecții de artă”, coordonată de președintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, și acad. Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române, este un volum “cu totul excepțional”, în opinia acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual.

Volumul conține colecțiile operelor de artă născute din donațiile donatorilor, incluzând peste 5.700 de opere, 400 făcând parte din tezaur, fiind realizat de Institutul de Istoria Artei al Academiei “George Oprescu”.

În paginile lucrării sunt prezentate colecțiile George Oprescu, Victor Eftimiu, casele George Călinescu și acad. Aurel Avramescu, Dumitru Minovici și a sculptoriței Mara Bâscă.

“Toate arată inteligența, gustul și rafinamentul unora din membrii Academiei Române”, a subliniat Theodorescu, omagiindu-i pe iluștrii donatori.

Primul volum din lucrarea “Monahismul ortodox românesc. Istorie, Contribuții și Repertorizare”, realizată de Patriarhia Română și Academia Română, apare, potrivit arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Ciprian, din inițiativa patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, lucrarea fiind gândită sub forma unei trilogii.

Lucrare enciclopedică de referință, cartea cuprinde 1.040 de pagini și cântărește 5 kg. Volumul, bogat ilustrat, este structurat în cinci capitole care reunesc 36 de studii care fac referință la monahismul românesc din Egipt, Țara sfântă, Sinai, Siria, Muntele Athos, analiza monahismului apusean, cel din Sciția Minor, monahismul Bizantin și cel din provinciile românești din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în 1918, ultimul capitol prezentând monahismul din perioada interbelică. Înaltul ierarh a anunțat că anul acesta va apărea cel de-al doilea volum.

Prof. univ. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, a apreciat “frumoasa pagină a acestei lucrări extraordinare, de nivel european, o mare realizare, care va face o lungă probă de rezistență în istoriografia românească”.

Patriarhul BOR, Daniel, a elogiat dedicarea în spiritualitatea Crucii și Învierii a întregului șir al monahilor români și monahiilor de peste veacuri care au ținut trează credința strămoșească.

CITEȘTE ȘI  Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul - VIDEO

“Monahul rămâne un purtător al Crucii și un pelerin spre Înviere”, a spus întâistătătorul BOR, subliniind că “mănăstirile noastre ne cheamă să descoperim, dincolo de frumusețea exterioară, și frumusețea interioară a slavei lui Dumnezeu”.

Patriarhul a oferit Diploma omagială Sfinții Martiri Brâncoveni și medalia comemorativă omonimă acad. Dan Berindei, arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Ciprian, prof. dr. Nicolae Edroiu și pr. prof. Mircea Păcurar, care s-au implicat în realizarea lucrării.

Alte diplome vor fi oferite celorlalți colaboratori la apariția volumului, într-o ședință specială desfășurată la sediul Patriarhiei Române, a anunțat patriarhul.

Totodată, în comunicarea sa “Academia Română și societatea”, acad. Dan Berindei, vicepreședinte al instituției, a susținut că instituția a înregistrat o nobilă ascensiune, de la înființare sa și până în prezent, elite ale epocii contribuind la creșterea prestigiului său, în ciuda unor perioade întunecate.

“Ne putem mândri cu ceea ce au realizat, generație după generație, înaintașii noștri, uneori trecând prin grele încercări. Cinste lor!”, a spus acad. Berindei, atrăgând însă atenția că “nepăsarea și delăsarea unora dintre membri săi pot pune în pericol, pe viitor, însăși existența Academiei”.

În același cadru, președintelui Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, vicepreședinților acad. Dan Berindei și Marius Sala și secretarului general al Academiei, Păun Ion Otiman, le-a fost oferită o statuetă care o reprezintă pe zeița Minerva, simbolul acestui for, cu prilejul încheierii mandatului. Oficiile au fost făcute, în numele înaltei instituții, de către acad. Cristian Hera, vicepreședinte al Academiei, care își continuă mandatul, împreună cu acad. Ionel Valentin Vlad, vicepreședinte al acestui for.

Din partea conducerii Academiei Române le-a fost oferită diploma Meritul Academic dr. Daniela Safta, director medical al Spitalului Elias, și Elenei Popescu, redactor-șef Editura Academiei.

De la ora 12,00, în sala “Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, va fi vernisată o expoziție dedicată lui Constantin Brâncoveanu, care reunește documente din colecțiile Bibliotecii Academiei Române, organizată de Serviciul de Manuscrise-Carte rară al acestei instituții.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer