fbpx

Două sculpturi din bronz, expuse la Muzeul Fitzwilliam

Sculpturidin bronz Michelangelo

Sculpturidin bronz Michelangelo

Două statuete din bronz al căror autor nu este cunoscut ar putea să-i aparţină marelui artist renascentist Michelangelo, au anunţat luni membrii echipei de experţi care conduc cercetările de la Universitatea Cambridge şi Muzeul Fitzwilliam, scriu AFP, Reuters şi cotidianul The Independent.

Sculpturile de un metru înălţime reprezintă un tânăr şi un bărbat mai în vârstă aflaţi călare pe câte o panteră neagră. Dacă se va dovedi că autorul este Michelangelo ar putea fi singurele statuete din bronz păstrate ale celebrului artist al Renaşterii, pictorul impresionantelor fresce ale Capelei Sixtine.

Statuetele au fost identificate iniţial în secolul al XIX-lea, în colecţia lui Adolphe de Rothschild, afirmându-se încă de atunci că ar fi vorba despre sculpturi ale lui Michelangelo, însă timp de 120 de ani paternitatea acestora a fost contestată în lipsa unei semnături sau a altor probe.

În toamna anului trecut, Paul Joannides, profesor emerit de istoria artelor la Universitatea Cambridge, a descoperit un desen reprezentând un tânăr musculos călare pe o panteră, o copie realizată de un elev al lui Michelangelo după desene ale îndrumătorului său, sugerând că marele artist al Renaşterii ar fi schiţat un proiect sculptural neobişnuit.

Aceste statuete din bronz sunt opere de artă excepţionale care merită o studiere profundă, şi publicul va avea posibilitatea să le vadă şi să le examineze deopotrivă, putând deveni parte a dezbaterii, a declarat Victoria Avery, custode al Departamentului de Arte Aplicate al Muzeului Fitzwilliam.

Studii realizate pe cele două statuete au concluzionat că stilul şi anatomia subiecţilor sunt foarte similare operelor realizate de Michelangelo în perioada 1500-1510. Cele două statuete ar putea fi realizate în timpul acestei perioade, chiar înaintea pictării Capelei Sixtine, potrivit analizelor ştiinţifice realizate de experţi, care au folosit inclusiv scanări cu raze X.

Este recunoscut faptul că Michelangelo a realizat foarte multe statuete din bronz însă acestea sunt considerate pierdute. Spre exemplu o statuetă din bronz a Papei Iulius al II-lea a fost topită pentru piese de artilerie uşoară la mai puţin de trei ani de la realizarea sa.

Cele două statuete vor putea fi admirate începând de marţi, 3 februarie, la muzeul Fitzwilliam, până în luna august, iar în iulie experţii îşi vor anunţa concluziile finale cu privire la paternitatea lor.

e-Cultura.info/Agerpres

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.