fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Dramaturgul Matei Vişniec recompensat cu distincţia de excelenţă a Prefecturii Suceava

Dramaturgul Matei Vişniec

Dramaturgul Matei Vişniec

Dramaturgul Matei Vişniec a primit, distincţia de excelenţă a Prefecturii Suceava, pentru susţinerea teatrului din Suceava.

”Aş vrea să vă înmânez din partea instituţiei prefectului o distincţie de excelenţă în semn de profundă recunoştinţă pentru susţinerea înfiinţării teatrului la Suceava şi sprijinul acordat promovării acestuia şi vă urez succes în toate proiectele culturale ce vizează Bucovina”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, cu ocazia acordării distincţiei.

Matei Vişniec s-a declarat onorat de distincţia primită şi a subliniat că un loc precum teatrul este destinat să dezvolte spiritul critic.

”Sunt atât de onorat şi fericit (…) Am plecat de la Rădăuţi un copil care era fascinat de poezie şi literatură, la Bucureşti. După aceea s-a întâmplat să ajung în Franţa (…) Am trăit 31 de ani în România şi 31 de ani în Occident, la Paris (…) Îmi dau seama că sensul plecării este de fapt întoarcerea (…) Bucovina este un loc extraordinar de bogat în rădăcini. Eu cred că cine se naşte în Bucovina parcă are un plus de rădăcină în el. Îl roade gândul de întoarcere, de a face ceva pentru locul de unde a plecat (…) Sunt atât de fericit când vin în Bucovina şi văd străini că se îndrăgostesc de acest ţinut (…) Este important ca acest teatru să dureze şi să nu ne panicăm dacă vreodată mai iese şi un spectacol discutabil, contradictoriu sau care nu place. Aşa este aventura artistică (…) Un loc precum teatrul este destinat să dezvolte spiritul critic. Copiii noştri au nevoie de acest spaţiu de socializare şi de reflecţie tocmai ca să nu-i transforme societatea de consum în nişte roboţi, în nişte consumatori care nu gândesc sau care gândesc în funcţie de modelele care apar la televizor”, a mărturisit Vişniec.

Dramaturgul Matei Vişniec s-a născut în 1956 la Rădăuţi, unde a urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale, a absolvit Facultatea de filozofie şi istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, consacrându-se ca dramaturg.

S-a stabilit la Paris în 1987 şi în prezent este angajat la RFI, Secţia română.

În 2009 a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa, pentru întreaga sa activitate, iar în România i-a fost decernat de mai multe ori Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române.

În 2012 a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Suceava, sprijinind, în 2016, înfiinţarea Teatrulului, care-i poartă numele.

e-Cultura.info / Autor: Silvia Marcu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest