Drapelul lui Avram Iancu, expus în cinci oraşe din ţară

Drapelul lui Avram Iancu, expus în cinci oraşe din ţară

Drapelul lui Avram Iancu

Drapelul lui Avram Iancu

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în cinci orase: Baia Mare, Oradea, Arad, Cluj-Napoca şi Braşov, în perioada 25 – 29 ianuarie, înainte de a fi scos la vânzare pe 3 februarie, la Bucureşti, într-o licitaţie dedicată lui Corneliu Vadim Tudor.

Astfel, drapelul va fi expus la Primăriile din Baia Mare şi Oradea, pe 25 ianuarie, respectiv 26 ianuarie.

Steagul va putea fi văzut pe 27 ianuarie, la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad, pe 28 ianuarie, în Clădirea Casino din Cluj-Napoca, şi, pe 29 ianuarie, la Muzeul “Casa Mureşenilor” din Braşov.

Drapelul lui Avram Iancu va fi scos din nou la vânzare, pe 3 februarie, într-o licitaţie dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM, decedat în 2015, şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit casei de licitaţii.

Vânzarea acestui valoros obiect istoric, care este materializarea crezului unui popor, ce şi-a regăsit curajul şi solidaritatea într-un erou care le striga “Voi sunteţi poporul!”, va începe la licitaţia din 3 februarie de la 5.000 de euro.

Casa de licitaţii aminteşte că, în octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu “făcea faţă conflictelor juridice”, care în prezent au încetat. “Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, îşi joacă adevărata şansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecţia unei instituţii culturale de prestigiu sau destinul de a aparţine unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identităţii naţionale”

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.

CITEȘTE ȘI  385 de obiecte din aur și din argint la muzeul din Deva

Pe de altă parte, în octombrie 2013, Ministerul Culturii (MC), condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu, a anunţat că MC sau o altă instituţie publică ar putea să achiziţioneze acest “preţios obiect”, în cazul în care se va confirma că steagul a aparţinut lui Avram Iancu.

Această afirmaţie a rămas însă doar la stadiul de intenţie, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziţionarea acestui drapel, au spus reprezentanţii casei de licitații.

Aceştia au precizat însă că Ministerul Culturii are acum ocazia să achiziţioneze drapelul lui Avram Iancu.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus