fbpx

„Drumul Icoanei”, rută culturală care uneşte Alba Iulia de Mănăstirea Râmeţ

„Drumul Icoanei”, rută culturală

„Drumul Icoanei”, rută culturală

„Drumul Icoanei” este una dintre cele patru rute cultural-artistice recunoscute la începutul lunii septembrie de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

„Drumul Icoanei”, rută culturală care uneşte oraşul Alba Iulia şi Mănăstirea Râmeţ presupune vizitarea unora dintre cele mai importante și cunoscute edificii religioase din judeţ, unele mai puțin mediatizate, dar deloc mai prejos ca rol în istoria acestor locuri, o expoziție etnografică și un muzeu dedicat icoanei și cărții, Museikon.

Un rol important în edificarea rutei l-a avut Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei care a oferit sprijin, în acest sens, Consiliului Judeţean Alba Iulia.

„Periplul pe Drumul Icoanei începe la Museikon, singurul muzeu de artă religioasă din România, care sintetizează și dezvăluie ce înseamnă icoana transilvăneană în istoria îndelungată a acestui loc, credința având un rol esențial, dovadă stând numărul mare de biserici, de zid și lemn precum și cele cinci centre de zugravi-iconari care au existat aici (Alba Iulia, Lancrăm, Feisa, Abrud, Laz), până azi mai păstrându-se cel de la Laz”, a declarat Dan Popescu, administratorul public județului Alba.

„Drumul icoanei” are o lungime de 35,1 km și presupune vizitarea obiectivelor începând astfel:

Museikon – Alba Iulia;

Catedrala Încoronării – Alba Iulia;

Biserica „Sfânta Treime ”, cartier Maieri II – Alba Iulia;

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cartier Lipoveni – Alba Iulia;

Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” – Teiuș;

Expoziția etnografică – Stremț;

Biserica „Intrarea în biserică” – Geoagiu de Sus, comuna Stremț;

Mănăstirea Râmeț – Valea Mănăstirii, comuna Râmeț.

„Cei care vor călca pe Drumul Icoanei”, vor beneficia de experiența cunoașterii rolului credinței în viața românilor din Transilvania, a felului în care această credință a contribuit la menținerea comunităților românești precum și a expresiei artistice a românilor în Transilvania, a influențelor artistice provenite din celelalte Țări române precum și a modului în care voievozi români din afara Carpaților au înțeles să se implice în viața românilor transilvăneni”, a precizat părintele Oliviu.

Prima rută cultural turistică recunoscută, a fost cea a Bisericilor de Lemn din județul Bihor.

Programul european privind rutele culturale a fost creat în 1987, având ca scop evidenţierea existenţei unui patrimoniu comun, MEEMA fiind membru al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.

e-Cultura.info.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.