fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Duminica Ortodoxiei, prima săptamână a Postului Paștelor

Duminica Ordodoxiei

Duminica Ordodoxiei

Prima duminică din Postul Sfintelor Paști a fost instituită de Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului (erezie care susținea că sfintele icoane nu trebuie cinstite) și, în general, asupra tuturor ereziilor.

Potrivit site-ului Basilica al Patriarhiei Române, la 4 martie 843, un sinod convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul împărătesei Teodora, confirma hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice și consfințea definitiv cultul icoanelor în Biserica, fiind instituită Duminica Ortodoxiei, sărbătorită pentru prima dată la 11 martie 843, în cea dintâi duminica a Postului Mare.

În Duminica Ortodoxiei, în toate locașurile de cult ortodoxe se citește Pastorala Sfântului Sinod către cler și credincioși.

”În prima duminică din Postul Sfintelor Paști sau Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română se organizează colecta în bani pentru Fondul Central Misionar, destinat susținerii parohiilor sărace din țară și străinătate și altor activități misionare ale Bisericii Ortodoxe Române”, menționează site-ul Basilica.

Conform sursei, colecta a fost înființată prin hotărârea Sfântului Sinod în septembrie 1956 pentru a veni în sprijinul parohiilor sărace care nu-și puteau asigura plata angajaților, utilitățile și cele ce aveau nevoie, cu precădere din zona Transilvaniei, parohii proaspăt revenite la Ortodoxie. În prezent, 40% din Fondul Central Misionar este reținut de fiecare eparhie pentru a susține activitățile unităților de cult sărace din cuprinsul lor, iar 60% din ceea ce se colectează vine la Patriarhia Română pentru a susține activități de interes național bisericesc.

Colecta pentru Fondul Central Misionar durează până pe 25 martie 2015.

Duminică, 1 martie, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica Icoanei de Timotei Prahoveanul, de la ora 13,30, va avea loc procesiunea “Icoana — fereastră spre Dumnezeu” în jurul parcului Grădina Icoanei. Procesiunea se va încheia cu sfințirea icoanelor purtate de credincioși.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest