fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Erotism şi Geometrie pe simeze braşovene

Vernisajul expoziției "Desenele pictorului Eftimie Modâlcă"

Vernisajul expoziției “Desenele pictorului Eftimie Modâlcă”

Marţi, 3 februarie 2015, orele 17.00, va fi vernisată, expoziţia „Desenele pictorului Eftimie Modâlcă”, în cadrul Librăriei Okian din Braşov, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Pentru prima dată, marele public are acces la grafica inedită a cunoscutului pictor Eftimie Modâlcă (1936-1991). Lucrările, aparţinând Colecţiei Radivon, vor fi expuse în Braşov, timp de o lună.

Lucrările din Colecţia Radivon, necunoscute publicului larg, călăuzesc privitorul spre esenţă. Perspectiva simplităţii, surprinsă de artist cu un ascuţit şi rafinat simţ al observaţiei, este susţinută şi de schiţele, desenele şi crochiurile reprezentative pentru talentul de mare desenator al artistului, deşi acesta este cunoscut mai ales ca pictor, făcând parte din elita relevantă pentru arta plastică românească a sfârşitului de secol XX.

„Expresivitatea formei şi a mişcării, capacitatea corpului uman de a se transforma în semn, de a sugera o relaţie fundamentală cu viaţa, redate cu rapiditate, din câteva trăsături de cărbune sau tuş. Din toată creaţia lui Eftimie Modâlcă, aceste desene pun în valoare virtualităţile trupului omenesc şi denotă o remarcabilă acuitate în studiul expresiei vii a corpului uman, analizând succesiunea sesizabilă doar de ochiul artistului, a mişcărilor semnificative.” (Veronica Bodea Tatulea).

Majoritatea desenelor este realizată în cărbune, ceea ce permite o abordare senzuală a subiectului său. De altfel, carbunele este una dintre ustensilele preferate de artist, atât pentru o parte dintre nuduri, cât şi pentru peisajele cu arhitectură. Acestea din urmă, de o deosebită acurateţe a execuției grafice, devin adevărate picturi în alb-negru, alternări de tranșante tușe de grafit cu fluidități și laviuri obținute prin mângâierea cu degetul încărcat cu cărbune a hârtiei, din care rezulta valorări tonale aproape policrome, o geometrie neimpovărată de simetrii, pulsând între umbră și lumină”, (Veronica Bodea Tatulea).

CITEȘTE ȘI  Expoziţie "Ambulanţa pentru Monumente" sprijinită de către Prinţul Charles

Eftimie Modâlcă (1936, Hunedoara – 1991, Braşov) a urmat Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1960 ) cu Gheorghe Petrașcu și Rudolf Schweitzer Cumpănă.

Din 1964 este membru al U.A.P. Se stabileste in Brasov in 1965, devenind o figură marcantă a mediului artistic din oraș, unde a ocupat ani la rând funcția de președinte al filialei U.A.P.(din 1968) și de șef de secție la Muzeul de Artă Brașov (din 1975). În 1957 a fost premiat la “Festivalul mondial al tineretului ” de la Moscova și cu Ordinul “Meritul Cultural” clasa a V-a (1968) și clasa a III-a (1971), iar în 1985 este laureat al Festivalului Național Cântarea României.

A participat la toate expozițiile județene și festive ale filialei, a deschis peste 30 de expoziții personale la Brașov și în alte localități din țară, a participat la circa 30 de expoziții de grup și la peste 20 de expoziții nationale. Peste hotare a expus în grup sau individual la Praga, Laufen, Londra, Bruxelles, Kohscheid, Wroclaw, Barcelona, Malby, Lisabona, Moscova, Berlin, Rijeka, Sofia etc.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest