fbpx

Categorie: Târguri și expoziții

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


Ascultă în soundcloud Expoziţia temporară “Copilăria în comunism” la Muzeul Olteniei

Expoziţia temporară

Expoziţia temporară “Copilăria în comunism” la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei din Craiova – secţia de istorie-arheologie a început pregătirea expoziţiei temporare “Copilăria în comunism”, ce va fi inaugurată în luna noiembrie şi pentru care îi invită de toţi cei care doresc să doneze sau să împrumute muzeului obiecte din perioada comunistă (1948-1989).
AUDIO

Potrivit reprezentanţilor muzeului, obiectele vor fi folosite în scopul îmbogăţirii patrimoniului cultural muzeal local cu obiecte relevante şi al amenajării expoziţiei în care “să fie reconstituită, într-o manieră cât mai fidelă, atmosfera copilăriei din acea perioadă”.

“Păpuşi ‘Arădeanca’, discuri şi casete cu muzică pionierească, reviste ‘Şoimii patriei’, ‘Cutezătorii’, gazete de perete, uniforme elevi, pionieri, cărţi, caiete, jocurile precum ‘Nu te supăra, frate!’, fotografii şi imagini video din concedii (la munte, la mare), fanioane, insigne vor deveni obiecte de muzeu cu valoare istorică certă. Muzeul Olteniei Craiova anunţă că procedura de donaţie către instituţie este extrem de simplă, implicând doar prezenţa donatorului (având obligatoriu asupra sa cartea de identitate) şi semnarea unei declaraţii de donaţie” se afirmă într-un anunţ al instituţiei.

În 2016, Muzeul Olteniei a realizat campania “Donează-ţi amintirile din comunism” în urma căreia au fost amenajate câteva săli cu obiecte provenite din acea campanie.

e-Cultura.info / Autor: Maria Mitrică.


Share-uiește cu prietenii.

Târgul European al Castelelor la Castelul Corvinilor

Târgul European al Castelelor la Castelul Corvinilor

Târgul European al Castelelor la Castelul Corvinilor

Ofertele turistice din portofoliul a 23 de castele şi muzee din România, Austria şi Ungaria vor fi prezentate publicului la Castelul Corvinilor din Hunedoara, cu prilejul ediţiei din acest an a Târgului European al Castelelor, manifestare care se desfăşoară sâmbătă şi duminică.

“Este un eveniment unic în România, care doreşte să promoveze frumuseţea monumentelor istorice din ţară şi din Europa. Castelul Corvinilor, gazda acestui eveniment, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, aflându-se printre primele castele de poveste din Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Elena Iancău.

Din România vor fi prezente la târg, printre altele, Castelul Corvinilor, Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, Castelul Bran, Palatul Culturii din Iaşi iar din străinătate, Regiunea Istorică Szombathely (Ungaria) şi Castle Road Association (Austria).

Târgul va fi organizat în Sala Dietei şi în Sufrageria Bethlen de la Castelul Corvinilor, turiştii care vor vizita castelul având posibilitatea să vadă şi lupte ale cavalerilor medievali, dansuri ale domniţelor, lecţii de tir cu arcul sau lecţii de spadă.

Târgul European al Castelelor este organizat de Primăria Hunedoara şi Muzeul Castelul Corvinilor şi se află la ediţia a patra.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.


Share-uiește cu prietenii.

Expoziția Comorile Egiptului Antic la Biblioteca Națională

Expoziția Comorile Egiptului Antic la Biblioteca Națională a României

Expoziția Comorile Egiptului Antic la Biblioteca Națională a României

Expoziţia ‘Comorile Egiptului Antic’, care reuneşte peste 300 de exponate conţinând artefacte originale ce oglindesc etapele de dezvoltare a civilizaţiei egiptene, a fost deschisă miercuri la Biblioteca Naţională a României.

Artefactele vor fi expuse în două săli de la parterul Bibliotecii Naţionale a României şi sunt organizate pe zone tematice: viaţa cotidiană, arta războiului şi navigării, cele mai însemnate dinastii, spaţiu dedicat în special lui Tutankhamon, divinităţile Egiptului Antic, religia, ritualurile mortuare şi mumificarea.

Pintre exponate se numără: masca faraonului Tutankhamon, un fragment de sarcofag autentic, bijuterii, foi de papirus, ushabti-uri sau amulete care însoţeau defuncţii în viaţa de apoi.

Colecţia a fost pregătită de o echipă de 50 de specialişti în domeniu – egiptologi, antropologi, istorici, arhitecţi şi designeri, iar artefactele expuse provin fie din colecţii private, fie sunt capodopere reproduse de experţi în cultura antică.

Expoziţia, care este prezentată la Bucureşti după un turneu internaţional, având peste un milion de vizitatori la nivel mondial, îşi aşteaptă vizitatorii până pe 21 iunie.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Târgul Meșteșugarilor de la Sighișoara, fără finanțare chiar înainte de a începe

Târgul Meșteșugarilor de la Sighișoara, fără finanțare chiar înainte de a începe

Târgul Meșteșugarilor de la Sighișoara, fără finanțare chiar înainte de a începe

Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a anunțat într-un comunicat de presă, că în urma respingerii de către Consiliul Local Sighișoara a acordării finanțării nerambursabile pentru 13 proiecte pe domeniile cultură, educație, tineret, culte și social, a XIII-a ediție a Târgului Meșteșugarilor, programat între 29 iunie și 1 iulie, a rămas fără finanțare de la buget chiar înainte de a începe.

Potrivit lui Mălăncrăvean, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Sighișoara din data de 27 iunie s-a regăsit și “Proiectul de hotărâre privind aprobarea acordării finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități de interes local”, pentru 13 proiecte de finanțare depuse în baza Legii nr. 350/2005, fapt ce reprezenta o ultimă etapă în procedura de acordare a acestor finanțări nerambursabile.

Acesta susține că votul din CL Sighișoara trebuia să fie doar “o simplă formalitate”, însă din cauza opoziției unor consilieri și a absenței altora, cele 13 proiecte, între care se regăsesc și manifestări de prestigiu, unice în țară, cum este Festivalul ProEtnica, care reunește toate etniile din România, sau Academia Sighișoara, manifestare culturală clasată între primele 20 de manifestări mondiale de site-urile de specialitate, au rămas fără finanțare de la bugetul local.

Mălăncrăvean a spus că printre proiectele rămase fără finanțare se numără și cel al Fundației Veritas Sighișoara care a solicitat finanțarea cu suma de 8.407 lei de la bugetul local al municipiului Sighișoara pentru organizarea celei de-a XIII-a ediții a Târgului Meșteșugarilor, o acțiune culturală organizată pentru comunitate și care îmbină tradiția artei populare a meșteșugului cu cea a portului și a cântecului popular.

“Târgul Meșteșugarilor este o acțiune culturală care nu doar că, de mai bine de 12 ani, îmbogățește agenda culturală sighișoreană, dar contribuie la conservarea vechilor tradiții meșteșugărești din zona Târnavelor, și nu numai, precum și la transmiterea vechilor meșteșuguri tinerei generații. Deși perioada de desfășurare a celei de-a XIII-a ediții a Târgului Meșteșugarilor este 29 iunie — 1 iulie 2017, acest proiect de hotărâre, supus spre aprobare Consiliului Local Sighișoara pentru a doua oară, nu a întrunit, nici de această dată, numărul necesar de voturi întrucât la vot nu au participat consilierii locali Colceriu Dan Iosif — aflându-se în conflict de interese în calitatea sa de membru fondator al Asociației Centrul Creștin Social de Noapte Sighișoara — și Duma Felix, nefiind de acord cu forma proiectului de hotărâre, consilierii locali Pop Claudiu, Ciotloș Ioan, Stoica Dorina, Gavrilă Ionel și Ștefănescu Constantin s-au abținut, iar consilierul local Burghelea Ioan a votat împotrivă”, a mai arătat primarul Ovidiu Mălăncrăvean.

Acesta și-a exprimat public regretul pentru situația neplăcută în care se află solicitanții proiectelor selecționate, “cu precădere organizatorul Târgului Meșteșugarilor și anume, cea de a fi pus în situația de a căuta surse de finanțare private cu o zi înainte de începerea activităților”, dar și pentru faptul că o serie de proiecte sociale “O șansă pentru nevoiașii fără adăpost” și “Din inimă și respect pentru seniori” nu pot fi puse în aplicare.

“Consecințele sunt suportate de concetățenii noștri a căror singură vină este că viața nu le-a oferit o șansă. Acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit tuturor celor implicați și celor afectați de acest joc surd al egoismului și ranchiunii politice. Am speranța că, din dorința de a reprezenta cât mai bine interesele comunității, a celor care ne-au acordat în urmă cu un an votul de încredere, noi, executiv și consilieri locali, putem reuși în viitor să evităm astfel de situații, pentru a ne îndeplini îndatorirea principală de a fi în slujba cetățeanului”, a mai arătat primarul Sighișoarei, conform comunicatului de presă.

Ovidiu Mălăncrăvean a subliniat că, prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 39/30.03.2017 privind aprobarea bugetului general al unității administrativ-teritoriale pe anul 2017, a fost aprobată suma de 1.130.000 de lei pentru acordarea finanțărilor nerambursabile pentru activități nonprofit de interes local în baza Legii nr. 350/2005, iar prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 59/11.04.2017 a fost aprobat Programul anual de acordare a finanțărilor nerambursabile pe anul 2017.

Primarul a afirmat că, în urma evaluării, din cele 21 de proiecte depuse, Comisia de selecție și evaluare a proiectelor care are în componență atât reprezentanți ai Aparatului de Specialitate al Primarului, cât și ai Consiliului Local Sighișoara, a selecționat 13 proiecte, din care un proiect pe domeniul “Tineret”, un proiect pe domeniul “Învățământ”, un proiect pe domeniul “Culte”, 8 proiecte pe domeniul “Cultură” și două proiecte pe domeniul “Social”.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Târgul de Arte și Meserii în cadrul celei de a- 21-a ediție a Zilelor Târgumureșene

Târg de Arte și Meserii

Târg de Arte și Meserii

La Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost deschis miercuri Târgul de Arte și Meserii, aflat la a patra ediție, în cadrul căruia 12 instituții de învățământ din oraș, alături de o serie de agenți economici își expun oferta educațională

Manifestarea este organizată de Primăria Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea Cultural Științifică, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Liceul Vocațional Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu Mureș și are tematica ‘Gastronomia și igiena corporală’.

La deschiderea Târgului de Arte și Meserii au participat prefectul județului, Lucian Goga, șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ioan Macarie, directori de școli și oameni de afaceri.

‘Prin organizarea acestui eveniment dorim să informăm elevii dar și părinții despre necesitatea formării profesionale, astfel încât alegerile pe care le fac să fie pentru viitorul familiilor lor și de ce nu, a comunității. Faptul că acest Târg reunește atât de multe școli, este o dovadă în plus că ofertele lor sunt serioase, ba mai mult, le stau alături agenții economici din oraș, care oferă locuri de muncă absolvenților. La fiecare ediție a Târgului ne-am bucurat de peste 10.000 de vizitatori, ceea ce nu este un lucru de neglijat’, a declarat primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, în deschiderea târgului.

A 21-a ediție a Zilelor Târgumureșene se desfășoară până duminică, în zece locații, iar manifestarea va cuprinde peste 200 de activități și va avea numeroși artiști pe scenele amenajate în Parcul Municipal.

Printre artiștii invitați se numără Antonia, Smiley, Mircea Baniciu, Cargo, Corina Chiriac, Red Parlament, Holograf, Defender, Byron, Les Elephants Bizares, Faydee, Oceana, Jakab Csaba, Keresztes Ildi& Band, Freddie & Band din Ungaria, No Sugar, Conquering Lion, dar și cântăreți de muzică populară precum Dinu Iancu Sălăjanu, Ovidiu Furnea și Cristian Pomohaci.

În programul manifestărilor figurează Miss&Mister Târgu Mureș, o seară de romanțe maghiare, Târgul de Arte și Meserii, acordarea titlului de ‘Cetățean de onoare” al orașului, Târgul de Artă Meșteșugărească și Produse Tradiționale și ediția aniversară ‘Nunta de Aur’.

Tot în cadrul manifestării Zilele Târgumureșene, iubitorii genului techno vor avea parte de o discotecă inedită, unică în România, Techno Party sub podul Mureș, unde vor face un show Reality Engine, Ion și Nick Havsen.

Zilele Târgumureșene se desfășoară anual, la inițiativa Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Municipal, începând din anul 1997, fiind un eveniment inițiat în cinstea privilegiului acordat orașului, la 28 august 1482, de regele Matei Corvin, prin care se oferea acestuia dreptul ‘de a ține trei târguri anuale’.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Expoziţia document la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Palatul Magna Curia din Deva

Palatul Magna Curia din Deva

Primele cercetări științifice ale siturilor dacice din Munții Orăștiei sau ale celor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vizitele unor împărați, regi sau oameni importanți ai culturii românești, perioada de criză a celor două războaie mondiale, reprezintă doar câteva dintre reperele unei expoziții document ce ilustrează momentele prin care a trecut Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, de la înființare până în prezent.

Intitulată ‘Muzeul din Deva — Arc peste timp’, expoziția concentrează pe 30 de panouri, bogat ilustrate, cei aproape 140 de ani de istorie ai instituției de cultură din reședința județului Hunedoara.

Muzeul a fost înființat în anul 1880, odată cu Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, ca expresie a unei cerințe venite din partea societății civile, susțin cercetătorii MCDR Deva.

“De la bun început, organizatorii muzeului au fost conștienți de valorile județului Hunedoara pe care au dorit să le evidențieze și să le scoată la lumină. Muzeul din Deva s-a implicat, astfel, în cercetarea monumentelor romane, dar și a cetăților dacice din Munții Șureanu. Muzeul a organizat primele cercetări sistematice și a colaborat cu autoritățile pentru a pune în valoare aceste monumente. În timp, am fost vizitați de personalități ale istoriei, cum sunt împăratul Franz Joseph, regii Carol II și Mihai I, dar și de oameni de cultură ca George Barițiu sau Nicolae Iorga”, a declarat, rganizatorul expoziției, dr. Iosif Vasile Ferencz, citat de Agerpres.

De la vizita împăratului Imperiului Austro-Ungar, Franz Joseph, se împlinesc anul acesta 130 de ani, momentul prezenței acestuia la muzeul din Deva fiind marcat atunci printr-o importantă donație de carte pentru instituția de cultură.

Muzeul din Deva a fost și depozitarul colecțiilor de arheologie ale Muzeului Național de Anchități al României, în anul 1944, atunci când Bucureștiul era lovit de bombardamente aeriene.

“S-a considerat că la Deva colecția de arheologie a României era mai în siguranță decât în Capitală”, a explicat Iosif Vasile Ferencz.

Vizitatorii expoziției vor putea vedea pe simeze cum arăta un șantier arheologic la începutul secolului XX, dar și pe primul paznic angajat al cetăților dacice. Nu lipsesc fotografii cu piese descoperite în timpul campaniilor de săpături efectuate de specialiștii MCDR, dar și fragmente din presa vremii care atestă vizitele unor personalități.

Expoziția organizată în Palatul Magna Curia, din Deva, s-a bucurat de sprijinul Muzeului Brukenthal din Sibiu. În prezent, muzeul găzduiește mai multe expoziții deschise simultan, cei interesați de istorie având posibilitatea să vadă, printre altele, piese de tezaur confecționate din aur și argint, descoperite în județul Hunedoara, o matriță dacică folosită pentru confecționarea bijuteriilor în cetatea Sarmizegetusa Regia, dar și exponate din colecția de științele naturii.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

O excepțională expoziție de ii din toate zonele României, care au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, a fost deschisă la Muzeul Județean Satu Mare, prilej cu care a avut loc și o paradă a costumelor etno.

Expoziția “Ținută, culoare, stil — Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” cuprinde 65 de piese ce au fost donate Muzeului de Etnografie al Transilvaniei din Cluj — Napoca.

“Costumele, iile, cămășile sunt dintr-o colecție specială. Ele au fost donate în 1934 Muzeului Transilvaniei din Cluj, de către două ilustre reprezentante ale vieții politice și sociale din România, este vorba despre sora lui Ion I. C. Brătianu, Sabina Cantacuzino, și soția lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu. Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradițiilor. După cum bine știm, și reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova și pentru frumusețea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament și o eleganță extraordinară, o cromatică armonioasă și cred că multe doamne care vor trece pragul expoziției noastre se vor inspira și vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme. Aici este întreaga Românie, costumele sunt unul mai frumos decât celălalt”, a declarat directorul Muzeului Județean, Felician Pop.

Colecția cuprinde 65 de ii realizate începând cu anul 1875, din toate zonele României. După vernisaj a avut loc o paradă a costumelor etno, participând elevi de grădiniță, dar și angajate ale Bibliotecii Județene și Muzeului Județean.

e-Cultura.info / Autor: Gheorghe Pietrar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

La Vâlcea a început Târgul “Cocoșul de Hurez”

 Târgul

Târgul “Cocoșul de Hurez”

Peste 100 de meșteri populari, din care 58 de olari înscriși în concurs, se află în aceste zile la Horezu, la festivalul “Cocoșul de Hurez”, un târg ajuns la cea de a 46-a ediție.

“Ne bucură mult faptul nu că a rămas constant acest târg pentru ceramiștii din România, dar și pentru turiștii străini, este o tradiție milenară care aici la Horezu, o dată pe an, îi reunește pe toți ceramiștii din România. Închei acest mandat cu mulțumirea că am reușit în acești patru ani să întregesc colecția muzeală a acestui târg cu 4.000 de exemplare minunate din lut, din toată România, exemplare ale meșterilor care au câștigat aceste concursuri”, a declarat primarul Ilie Fârtat informează Agerpres.

Aceasta este printre ultimele ediții care se desfășoară pe platoul stejarilor seculari din Horezu. Începând din anii următori, după cum a declarat, primarul ales din Horezu, Nicolae Sărdărescu, acest târg se va desfășura pe platoul Olari din zona străzii tematice unde își desfășoară activitatea un număr de 20 de meșteri ceramiști.

La această ediție, pe platoul stejarilor seculari s-au adunat meșteri ceramiști din Harghita, Suceava, Vrancea, Gorj, Mehedinți și din cele trei centre din Vâlcea — Horezu, Lungești și Vlădești.

În afara ceramiștilor au mai fost prezenți și alți creatori populari — sculptori în lemn, țesători de covoare, de costume populare, sticlari etc.

e-Cultura.info / Autor: Liviu Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Târgul European al Castelelor are loc la Hunedoara – VIDEO

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

A doua ediţie a Târgului European al Castelelor va avea loc în perioada 14 – 16 mai, la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Aproape 30 de muzee şi castele din ţară vor fi reprezentate la expoziţia din Hunedoara.

Mai multe salve de archebuze trase pe podul care duce la intrarea principală a Castelului Corvinilor din Hunedoara au deschis oficial cea de-a doua ediție a Târgului European al Castelelor, manifestare culturală care va avea loc sâmbătă și duminică în municipiul de pe Cerna.

Castelul Corvinilor din Hunedoara se pregăteşte pentru a găzdui cea de-a doua ediţie a Târgului European al Castelelor. Promovarea turismului este principalul obiectv al Târgului European al Castelelor, un eveniment la care vor fi reprezentate monumente şi muzee din România, Slovenia, Polonia şi Ungaria. Anul trecut, în ediţia inaugurală, pe parcursul celor trei zile ale expoziţiei, Castelul Corvinilor a fost vizitat de circa 11.000 de turişti.

Marele hatman Dan — căpitanul gărzii castelului, împreună cu cavalerii Ordinului de Hunedoara și cu domnițele frumoase îmbrăcate în rochii grele din catifea, au fost cei care i-au invitat apoi pe oaspeți să pășească pe covorul roșu așternut pe podul din lemn și să guste, în semn de cinstire a gazdelor, din pâinea și sarea locului.


Targul European al Castelelor Hunedoara 2016


Din țara noastră se remarcă prezența Castelului Peleș și a Castelului Pelișor, cetățile de la Râșnov, Mălăiești, Rupea, Șiria, Făgăraș, Turnul cu Ceas din Sighișoara sau Cetatea de scaun a Sucevei. Un loc aparte, prin costumație și stand, este reprezentat de Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, aflată pentru prima oară la acest eveniment.

Iniţiativa organizării unui asemenea târg aparţine autorităţilor hunedorene şi specialiştilor Castelului Corvinilor, iar invitaţiei acestora au răspuns 21 de instituţii muzeale reprezentând palate, cetăţi, castele şi fortificaţii medievale din ţară şi străinătate.

În ceea ce privește participanții străini, cel mai cunoscut pentru vizitatori a fost Palatul de la Balcic (Bulgaria), dar standuri extrem de ofertante au avut și castelele Ksiaz (Polonia), Podsrena, Predjama, Brezice, Sevnica, Bozidar Jakac (toate din Slovenia), alături de Castelul Eger (Ungaria).

„La ediţia din acest an, numărul expozanţilor a crescut faţă de anul trecut. 26 de participanţi au confirmat prezenţa. Estimăm că şi numărul turiştilor va fi mult mai mare decât la prima ediţie. Târgul European al Castelelor este un eveniment deosebit pentru Castelul Corvinilor și pentru municipiul Hunedoara. Sperăm să devină o tradiție”, a declarat primarul Hunedoarei, Viorel Arion.

Autoritățile locale și județene prezente la deschiderea târgului au arătat că turismul poate reprezenta una dintre căile de dezvoltare economică a zonei, în contextul în care partea centrală a județului Hunedoara include, pe lângă Castelul Corvinilor, și Cetatea Deva, cetățile dacice din Munții Orăștiei cu capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia, dar și fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Totodată, Târgul European al Castelelor se doreşte a fi şi un util schimb de experienţă între specialiştii acestora în ideea punerii în valoare a monumentelor respective.

Târgul European al Castelelor va fi deschis între orele 10,00-17,00, iar turiștii care achită biletul de intrare la Castelul Corvinilor vor avea acces gratuit la toate standurile și activitățile pregătite de organizatori.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Târg de carte SF & Fantasy – Final Frontier

Târg de carte SF & Fantasy - Final Frontier

Târg de carte SF & Fantasy – Final Frontier

La București are loc în perioada 2-3 aprilie, a cincea ediție a singurului târg de carte SF & Fantasy din țară. Fanii genului și cititorii înfocați sunt așteptați între orele 11:00 și 19:00 la Connect Hub

Ediția din acest an a fost pusă la cale de un consiliu extraterestru, dar nu vă speriați, nu e un atac: au adunat toate elementele pe care le așteptați și unele noi, în semn de pace – evenimente, happening-uri și invitați surpriză.

Veniți să vă întregiți colecția de cărți SF & Fantasy de la edituri precum Editura Nemira, Editura Paladin, cărţi F&SF, Millenium, Crux Publishing,Editura Tritonic și îndrăzniți să explorați lumile fantastice în limba engleză cu volumele aduse de Books Express. Extratereștrii aprobă!

Romanele grafice și benzile desenate vin de la HAC!BD, The Walking Dead și Lex Hobby Store. Pasionații de board games sunt așteptați la standul Red Goblin. Și vă încurajăm să vă chivernisiți bine bugetul pentru a nu rata figurinele și articolele de colecție. Consiliul intergalatic le supraveghează de ani buni.

Sunteți avertizați că la Final Frontier și-au anunțat prezenta Cavalerii Jedi, Darth Vader, dar și Kylo Ren și o suită de alte personaje fantasy. Și ei vin cu gânduri pașnice, ba chiar vă pregătesc un joc trivia cu premii la fel de fantastice :). Nu am uitat nici de cei dornici de acțiune pentru care am pregătit ateliere de scriere creativă și de benzi desenate.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Târgul Kilipirim – cărți la un leu și reduceri de până la 90%

Târgul Kilipirim

Târgul Kilipirim

Cele mai însemnate edituri autohtone își așteaptă vizitatorii de miercuri, 30 martie, până duminică, 3 aprilie, la ediția de primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România.

Potrivit unui comunicat de presă, Kilipirim vine cu o ofertă impresionantă la prețuri speciale, de la cărți la doar 1 leu, la volume al căror preț a fost redus cu până la 90% — peste 10.000 de titluri din oferta celor mai apreciate edituri autohtone — Humanitas, Curtea Veche, Polirom, Cartea Românească, Nemira, Trei, Literă, Aramis, Minerva, Prut, Herald, Niculescu sau Diana.

“Suntem bucuroși să anunțăm o nouă ediție a celui mai important târg de carte cu discount! O ediție ca la carte, la care și-au anunțat participarea edituri reprezentative, care ne-au comunicat oferte de nerefuzat: de la traduceri din autori celebri, la literatură pentru copii și tineret, până la ghiduri și cărți de specialitate. Îi așteptăm pe toți iubitorii de lectură să-și reînnoiască rezerva de carte pentru vacanța de Paște și, de ce nu, pentru întreg sezonul estival!”, afirmă Louisa Udrescu, organizatorul târgului, citată în comunicat.

Ceaiurile sau specialitățile de cafea, și ele la prețuri preferențiale, completează oferta ediției de primăvară a târgului de carte Kilipirim, materialele ezoterice și conferințele pe teme de dezvoltare personală sau tehnici de îmbunătățire a calității vieții din cadrul Festivalului de Spiritualitate și Terapii Complementare “A Noua Dimensiune” reprezentând, potrivit organizatorilor, un motiv în plus pentru a păși pragul acestui eveniment.

Târgul de carte Kilipirim se va desfășura la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Expoziția „Medievalia” la Biblioteca Academiei

Expoziția „Medievalia - Texte fundamentale ale culturii române medievale“

Expoziția „Medievalia – Texte fundamentale ale culturii române medievale“

Biblioteca Academiei Românei și Asociația Excelență prin Cultură orgazizează marți, 15 martie 2016, orele 12.30, vernisajul expoziției „Medievalia – Texte fundamentale ale culturii române medievale“.

Expoziția oferă publicului ocazia unică de a vedea exemplare ale unor manuscrise importante pentru începuturile culturii române, precum: „Minee“ din secolul al XIV-lea şi al XV-lea, „Miscelaneu Omiletic“ – Costantinopol, sec. XIV-XV, „Apostol“ – Moldova, 1500, „Codicele Voroneţean“ – Moldova, sec. XVI, „Psaltirea în versuri“ a lui Dosoftei – sec. XVII.

Vernisajul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române. Aceasta face parte din proiectul de digitizare cu acelaşi titlu, care pune la dispoziţia publicului un corpus de 60 de manuscrise, din care 39 româneşti, 14 slave şi 7 greceşti, piese ale patrimoniului naţional dintre cele mai valoroase.

Pentru moment, doar 60 de manuscrise din arhiva Bibliotecii Academiei au fost digitalizate, însă, potrivit Gabrielei Dumitrescu, proiectul va continua, site-ul urmând să fie activ timp de cinci ani.

Directorul Bibliotecii Academiei, Cornel Lepădatu, a afirmat că proiectul “Medievalia” este o dovadă a “efortului, pasiunii și profesionalismului” organizatorilor. “Finanțarea care a ajuns până la noi este absolut simbolică”, a arătat.

Acestea pot fi consultate şi cercetate integral pe site-ul www.medievalia.com.ro şi sunt însoţite de descrieri codicologice, care includ informaţii esenţiale despre conţinut, autori, datare, organizarea pe caiete a manuscriselor, tipuri de hârtie (filigrane), însemnări de circulaţie şi provenienţă.

“Este pentru prima dată când manuscrise de asemenea valoare sunt puse la dispoziția publicului în cadrul acestei expoziții și ele se regăsesc și online. (…) A fost o decizie care a condus la o selecție greu de făcut în contextul în care Biblioteca Academiei deține cel mai important fond de manuscrise din țară”a declarat Gabriela Dumitrescu, șef al Serviciului “Manuscrise, Carte Rară”.

Proiectul „Medievalia – Texte fundamentale ale culturii române medievale”, este finanțat din programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” finanțat prin Mecanismul Financia SEE 2009 – 2014, Bugetul de stat. Perioada de implamentare a proiectului este de 12 luni.

Obiectivul general al proiectului este protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural scris în domeniul literaturii române vechi prin creșterea numărului de resurse culturale reprezentative digitizate și facilitarea accesului la acestea pentru public.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte

  “Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala. “Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit sote pentru a face navigarea mai utila.

  “Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala. “Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit sote pentru a face navigarea mai utila.