fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Eusebiu Ștefănescu a plecat la stele

Eusebiu Ștefănescu

Eusebiu Ștefănescu

Actorul Eusebiu Ştefanescu a decedat, după o lungă şi grea suferinţă, anunţă surse apropiate familiei. Acesta a murit în noaptea de 14 spre 15 martie 2015, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 70 de ani.

Eusebiu Ştefănescu s-a născut pe 3 mai 1944 la Cricovul Dulce, în Dâmbovita. A jucat pe scena Teatrului din Ploiesti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic şi la Teatrul National din Bucureşti. A interpretat roluri în filme , precum “Colierul de turcoaze”,”Ringul”, “Figuranţii” sau “Liceenii Rock’n’Roll” şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie. Eusebiu Ştefanescu a fost şi una dintre marile voci ale Teatrului Naţional radiofonic.

In anul 1969 anul in care a terminat facultatea se nastea si baiatul lui, Ion Bogdan Ștefănescu, care este astazi prim solist al Filarmonicii Române.

Timp de 16 ani, Eusebiu Ștefănescu a fost actorul Teatrului din Ploiești I-a placut sa fie mereu in preajma tinerilor de aceea a ales cu toata dragostea sa fie dascal. Pe langa activitatea didactica EUSEBIU a primit cu bucurie  sa fie decanul  Facultății de Arte. A slefuit ani de-a randul generatii de studenti si a fost tare mandru tare de elevii sai. Multi dintre ei au ajuns sa fie actori la Teatrun Național București, la Teatrul din Constanța si la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Activitatea actorului in teatru si cinematografie este prodigioasa. A jucat roluri de printi, capitani, aviatori, consilieri de guvern, directori de “these”, directori de spital. Cine l-a vazut jucand pe scandura sfanta a teatrului este fericit.

Ramane in memoria publicului cu toate rolurile dar in teatru a facut roluri care spun totul despre genialaitatea sa. Vocea, atitudinea, miscarea toate de natura sa te impresioneze si sa iti emotioneze sufletul.

CITEȘTE ȘI  Memorialul Ipoteşti acreditat de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor

Cine nu  a fost impresionat de  modul in care recita versurile marelui Eminescu? Actorul a avut sansa sa ii cunoasca  si sa le fie prieten unor mari personalitati ai tarii de la Nichita Stănescu, ȘtefanIordache, Ștefan Augustin Doinaș, Colea Răutu, Geo Saisezcu.

Un artist de talia sa nu putea ramane departe de carti. A fost un cititor impatimit si autor de carti la randul sau. Dintre cele mai frumoase carti ale maestrului amintim: ” Din culisele scenei”, “Magister Vitae” sau “Magia Oralității”, “Retorica limbajului scenic”.

Eusebiu Ștefănescu a jucat in teatru si filme alaturi de actorii generatiei de aur de la Silvia Popovici, Emanoil Petruța, Licia Petruța, Maia Morgenstern, Eniko Szilagyi. A jucat in filme regizate de regizori ca: Andrei Blauer, Mircea Mureșean, Alexa Visarion, Alex Boiangiu.

“Avea o privire fixă, dar sinceră, simplă, care te dezarma, care te făcea să-ți fie teamă de gândurile tale sumbre, o privire care alunga perfidia. A fost o prezență de o eleganță firească, cu un zâmbet discret, dar care ascundea cea mai îmbucurătoare taină. Aceea a trăitului intens în și prin teatru și poezie. Ca profesor, a reușit să transmită, să călăuzească promoții întregi de viitori actori către perfecțiunea, către severitatea controlată a forței cuvântului bine rostit sub reflectoare”, se arată în documentul UNITER.

“A traversat boala cumplită, al cărei nume nici nu vreau să îl pronunț, cu un stoicism demn de toată admirația și respectul nostru. A fost o lecție. Din păcate, este cea mai urâtă dispariție, cu atâta chin. Trebuie să apreciem cât de erou a fost”, a adăugat Mircea Diaconu.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest