fbpx

                                                                             pictogramae

Evenimente dedicate Zilei Europei

Institutul Cultural Român de la Viena anunță debutul, cu ocazia Zilei Europei, a proiectului de colaborare didactică și de cercetare ‘Celălalt. Identitate culturală națională și europeană în secolul XXI’. Rezultat al parteneriatului între două instituții de învățământ (Universitatea din Viena prin Institutul de Romanistică și Universitatea de Vest din Timișoara prin Facultatea de Litere, Istorie și Teologie), proiectul beneficiază de susținerea Societății Austro-Române, a Institutului Limbii Române din București și a Institutului Cultural Român de la Viena, potrivit unui comunicat de presă al ICR Viena.

Pornind de la un subiect actual, încadrat într-o arie tematică mai largă, proiectul își propune să afle răspunsuri de la studenții celor două universități la întrebări legate de apartenența națională și diversitatea culturală a cetățenilor europeni. Pentru a stimula cercetarea științifică, proiectul se va finaliza cu publicarea unui volum de studii cu același titlu, care va expune concepțiile complementare ce vor fi dezbătute în cele două zile de workshop, la Timișoara și la Viena.

În cadrul acestui proiect vor susține prelegeri opt studenți de la Viena și opt studenți de la Timișoara, care vor fi selectați de către profesorii coordonatori.  Prima etapă are loc în România, la Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 8—10 mai, iar cea de-a doua în Austria, la Institutul de Romanistică al Universității din Viena, în perioada 15—17 mai.

Acest proiect își propune să consolideze un parteneriat pe termen lung între instituțiile menționate, precum și un schimb didactic cu rezultat științific, prin realizarea de comunicări științifice, cursuri academice și întocmirea unui volum de articole pe tema dată ce urmează să fie publicat la finalul lunii mai acest an. Actualitatea temei alese reprezintă o prioritate pentru strategiile Uniunii Europene, iar proiectul vizează componenta socială a integrării cetățenilor în spațiul european.

Cu acastă ocazie vor avea loc o serie de evenimente, la București, Brașov, Oradea și Sibiu — Capitală Culturală Europeană în 2007, dar și în alte orașe. Un foc de artificii pe fundalul sonor al imnului Uniunii Europene, “Odă bucuriei”, manifestări care celebrează spiritul european la metroul bucureștean, concerte, conferințe, vernisaje, proiecții de filme sau ceremonii de depuneri de coroane de flori.

Concert de Ziua Europei la Afi Palace Cotroceni

Vineri, 9 mai, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, Institutului Cultural Român, Primăria sectorului 6, în parteneriat cu Orchestra Simfonică București, va organiza la AFI Palace Cotroceni un concert dedicat Zilei Europei, în care vor fi interpretate cele mai cunoscute piese de muzică simfonică europeană.

Spectacolul va include și un scurt program de patinaj artistic susținut de membrii Asociației Clubul Sportiv EduSport și se va încheia cu un foc de artificii pe fundalul sonor al imnului Uniunii Europene — celebra “Odă bucuriei” din Simfonia nr. 9, compusă de Ludwing van Beethoven.

Metroul european

Pe 9 mai, în intervalul 16,00-19,00, 28 de stații de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Călătorii vor fi întâmpinați în stațiile de metrou cu momente artistice de muzică și dans, vor putea vizita expoziții și vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri și alte specialități. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din București.

Festivalul filmului european

În perioada 9-15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt așteptați la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio și Elvira Popescu.

Cu acest prilej, vineri seară, în grădina Institutului Cultural Român va avea loc concertul de deschidere al acestei ediții, în culorile și spiritul Greciei, organizat împreună cu Fundația Culturală Greacă.

Vernisajele Salonului Internațional dedicat Zilei Europei și lansarea Festivalului European de fotografie

Vineri, începând cu ora 12,00, în sala de festivități a Institutului Cultural Român din București și la Galeria “Euro Foto Art” din Oradea vor avea loc vernisajele Salonului Internațional dedicat Zilei Europei.

Recital vocal-instrumental la Muzeul Literaturii, de Ziua Europei

Un recital vocal-instrumental al cărui program este alcătuit în totalitate din muzică românească va fi susținut, vineri, de Ziua Europei, la Muzeul Național al Literaturii Române, de soliști ai Teatrului de Operetă și Musical “Ion Dacian”.

Recitalul, susținut de soprana Bianca Ionescu și pianistul Ștefan Doniga, include lieduri și arii din operete românești semnate de compozitori precum Tiberiu Brediceanu, Eduard Caudella, Alfred Alessandrescu, Florin Comișel sau George Grigoriu, partituri pe care publicul are rareori ocazia să le asculte pe scenă.

Concertul “Muzica Europei — de la Poema Română la Carmina Burana”, vineri, în Parcul Titan — Parcul Artelor

Concertul extraordinar de muzică clasică “Muzica Europei — de la Poema Română la Carmina Burana” va fi organizat, vineri, de Primăria sectorului 3 în Parcul Titan-Parcul Artelor, publicul fiind invitat la o întâlnire în aer liber cu marea creație muzicală europeană semnată de cunoscuți compozitori ai României, Angliei, Italiei, Franței, Austriei, Poloniei, Belgiei, Norvegiei și Germaniei.

Evenimentul este susținut de Orchestra Simfonică București sub bagheta dirijorului Benoit Fromanger, de corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, avându-i ca invitați pe soliștii Robert Nagy, Iordache Basalic și Irina Ionescu.

Ceremonii organizate de MApN cu prilejul zilei de 9 mai

În municipiile reședință de județ și în localitățile în care sunt dislocate unități militare vor avea loc pe 9 mai ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Europei și a Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

În București, ceremonia va avea loc, de la ora 9,30, la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”).

Expoziție stradală de idei exprimate grafic despre viitorul UE, în fața Bibliotecii Centrale Universitare

Peste 300 de tineri vor alcătui, vineri, pe esplanada din fața Bibliotecii Centrale Universitare, cea mai mare expoziție stradală de idei exprimate grafic cu privire la viitorul Uniunii Europene și așteptările lor de la viitorul Parlament European, care va fi ales pe 25 mai.

Având o lungime de 13 metri, expoziția se dorește un manifest inedit, creat pentru a le oferi participanților posibilitatea de a-și exprima, în manieră artistică, așteptările lor de la viitoarea legislatură a Parlamentului European, prin intermediul celor cinci artiști grafici prezenți la eveniment.

Ziua Europei la Sibiu

Vineri, 9 mai, Piața Mare din Sibiu va fi gazda unei expoziții de artă și a unor concerte susținute de elevi ai Liceului de Artă din oraș. De asemenea, tot în Piața Mare, vor fi arborate steagurile statelor membre ale Uniunii Europene și bannere dedicate Zilei Europei.

ONGFest

Sâmbătă, 10 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România va participa, prin intermediul Spațiului Public European, la ONGFest, un eveniment cu tradiție, organizat de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Alegerile europarlamentare vor constitui principala temă de discuție pentru vizitatorii standului Spațiului Public European. ONGFest se va desfășura în perioada 9-11 mai în parcul Herăstrău din București și va reuni în jur de 180 de expozanți din mediul nonguvernamental.

Piața statelor membre UE

Duminică, 11 mai, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul centrului InfoEuropa, parcul Cișmigiu din București va găzdui reprezentanți ai statelor membre UE, care vor oferi informații trecătorilor de la standurile special amenajate în centrul parcului. Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European vor participa, de asemenea, la eveniment prin intermediul Spațiului Public European și vor pune accent pe viitoarele alegeri europarlamentare în informațiile oferite.

Festivitatea de premiere a câștigătorilor competiției lansate cu prilejul Zilei Limbii Materne

Vineri, 16 mai, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (sala Titulescu) va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune activități organizate de către unitățile de învățământ cu prilejul Zilei Limbii Materne. La eveniment vor fi invitate echipele unităților de învățământ selectate și vor fi rostite discursuri ale inițiatorilor proiectului, partenerilor și invitaților.

Conferința “Familia în contextul crizei actuale”

Vineri, 16 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România va sprijini conferința organizată de către Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană pe tema provocărilor cu care se confruntă familiile europene în contextul crizei economice actuale. Cu acest prilej, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, va susține discursul introductiv al evenimentului, la care sunt așteptați să participe și reprezentanți ai direcțiilor generale pentru afaceri sociale și politică regională din cadrul Comisiei Europene.

Stagiune de weekend a Teatrului Masca

Parcul Orășelul Copiilor va fi gazda unor manifestări artistice în aer liber, prilejuite de celebrarea în plan internațional a Zilei Europei.

Astfel, vineri, 9 mai, începând cu ora 19,00, spectacolul ‘Pierrot’, purtând amprenta actorului și regizorului Mihai Mălaimare, care semnează atât regia, cât și scenariul, propune publicului un spectacol de pantomimă, presărat cu momente de umor fin, de bună calitate.

Sâmbătă, 10 mai, tot de la ora 19.00, actorii Teatrului Masca vor pune în scenă piesa “Statuile”, o poveste adânc încastrată în piatră, ce va prinde viață pe un fond muzical modern sau clasic.

De asemenea, duminică, de la aceeași oră, spectacolul de statui vivante “O noapte furtunoasă” va aduce în atenție personajele caragialiene ale sfârșitului de secol XIX, prin intermediul limbajului non-verbal.

În Parcul Lumea Copiilor, copiii din sectorul 4 sărbătoresc Ziua Europei

Un spectacol dedicat Zilei Europe va fi organizat, vineri, 9 mai, începând cu ora 16,00, de Primăria sectorului 4, prin Centrul Cultural pentru UNESCO ‘Nicolae Bălcescu’, în Parcul Lumea Copiilor (zona Catarg)

Spectacolul va fi susținut de aproximativ 200 de copii, reprezentând cluburi din sectorul 4, printre care amintim grupul vocal Liliput, ansamblul folcloric Plaiul Românesc, grupul de canto Rogvaiv, grupul de balet Raduga, orchestra Liceului de Muzică ‘Dinu Lipatti’ și cea a Școlii de Muzică ‘Crina Mardare’.

Manifestarea se adresează în special copiilor, pentru a le facilita acestora cunoașterea diversității culturale definitorii fiecărui stat membru al Uniunii Europene, recitalurile de muzică live, dans și poezie fiind mijloace specifice de comunicare și de exprimare artistică care reliefează aceste diferențe.

*Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și Asociația Cele Mai Frumoase Sate din România organizează, în perioada 9 – 11 mai, programul cultural “Ziua Satului Românesc”, prilejuit de Ziua Europei.

Potrivit Biroului de Relații Publice al Muzeului Satului, evenimentul prezintă publicului bucureștean și vizitatorilor străini frumusețea satului românesc, oferta turistică, produsele naturale, precum și talentele artistice ale românilor.

Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii vor putea cumpăra produse tradiționale de la meșterii aflați în curțile muzeului, produse bio și din gastronomia tradițională.

Sâmbătă, începând cu ora 13,00, oaspeții muzeului vor putea urmări un program artistic, din care nu vor lipsi dansurile și cântecele tradiționale.

Festivalul Regiunilor Europene, la Brașov

Festivalul Regiunilor Europene se va desfășura în perioada 9-11 mai în Piața Sfatului din Brașov.

În zona turistică a orașului Brașov vor fi amenajate standuri, unde fiecare țară membră a Uniunii Europene participantă își va promova tradițiile și atracțiile, iar în zona culinară se vor prezenta produse și preparate internaționale din cele 28 de țări ale UE.

Festivalul are ca scop furnizarea de informații despre Uniunea Europeană și tradițiile culturale europene într-un mod inedit și ușor de asimilat de către publicul de toate vârstele și categoriile sociale.

Vizitatorii se vor bucura și de un program artistic, Orchestra Filarmonicii din Brașov va interpreta pe scena amenajată în Piața Sfatului fiecare dintre cele 28 de imnuri ale țărilor participante, iar balerinii Operei Brașov vor prezenta coregrafii cu dansuri tradiționale din țările europene.

În weekend, în Piața Sfatului, reprezentanți ai diferitelor regiuni din România, dar și ai câtorva țări europene, vor prezenta tradiții culinare și culturale din zonele de unde provin, în cadrul Festivalului ”Tradiții și obiceiuri românești în context european”.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie și sub numele de “Ziua Schuman”. La 9 mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la această dată, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. În fiecare an, delegațiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activități pe tema Europa în lume — conferințe, concursuri, festivaluri de film și alte evenimente, pentru toate vârstele. Acțiunile dedicate sărbătoririi acestei zile continuă pe tot parcursul lunii mai.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer