Evenimente în tară, dedicate Zilei Universale a Iei

Ziua Universală a Iei

Ziua Universală a Iei

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în majoritatea judeţelor din ţară, sâmbătă, prin diverse acţiuni menite să celebreze portul popular românesc şi tradiţiile de Sânziene.

Organizatorii Festivalului “RomânIA Autentică“, aflat la cea de-a doua ediţie, speră ca în acest an să adune peste 10.000 de purtători de ie românească în cadrul evenimentului desfăşurat la Hobiţa şi Iaşi, pentru a o introduce în patrimoniul UNESCO.

TRANSILVANIA

* SIBIU

Sărbătorirea iei începe de vineri, la Sibiu, cu expoziţia “Ia Aidoma”, care se vineri, în Sala Târg – Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Această expoziţie prezintă 40 de cămăşi româneşti, aflate peste graniţe, în marile muzee ale lumii, precum Metropolitan Museum din New York (SUA), care au fost aduse ‘acasă’ şi în timpul prezent prin replici numite ‘aidoma’. Aceste ii pot fi văzute până la finalul lunii iulie, la Sibiu.

“Este singurul fel în care aceste cămăşi pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind că originalele nu sunt expuse în expoziţiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele acestor muzee. Cele 33 de autoare care le-au readus la viaţă sunt membre ale comunităţii Semne Cusute în Acţiune, grup constituit pe Facebook în martie 2014, la iniţiativa arh. Ioana Corduneanu, şi care numără acum peste 15.500 de membri: prima şi cea mai mare şezătoare virtuală”, se arată în comunicatul de presă al muzeului sibian.

Potrivit sursei citate, “în prima fază, cămăşile au fost identificate în colecţiile: Metropolitan Museum, New York; Muzeul de Textile, Canada; Muzeul Etnografic Geneva; Muzeul de Textile Lyon; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, Sankt Petersburg – dar şi în colecţii private”.

Vizitatorii îmbrăcaţi în ii sau cămăşi tradiţionale pot intra gratis, de vineri până duminică, în Muzeul ASTRA, unde este sărbătorită Ziua Universală a Iei.

Ziua Iei va reuni, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, 20 de ateliere meşteşugăreşti, ateliere educaţionale, un târg de ii şi obiecte tradiţionale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice şi un concert pe scena de pe lac, susţinut de Mike Godoroja & Blue Spirit.

* HARGHITA

În municipiul Topliţa are loc sâmbătă vernisajul unei expoziţii de ii româneşti din nordul judeţului Harghita.

La Casa de Cultură din localitate, cu începere de la ora 16,00, la ”Şezătoarea iilor” va fi vernisată expoziţia ”Ii de ieri şi de astăzi”, unde vor fi expuse ii aparţinând colecţionarilor din localităţile din nordul judeţului Harghita, locuite preponderent de români. De asemenea, la Şezătoarea Iilor vor participa şi reprezentanţi ai Parohiei Ortodoxă Călimănel şi va fi susţinut şi un recital de către Corul “Arhanghelii”.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Topliţa, prin Casa de Cultură Topliţa, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani – Giurgeu.

* COVASNA

Ziua universală a iei va fi celebrată, sâmbătă, în Valea Zânelor din staţiunea Covasna, unde va avea loc o sărbătoare a tradiţiilor, culturii şi creativităţii româneşti, organizată de Asociaţia de tineret GRIT.

Programul evenimentului, care va începe la ora 16,00 cuprinde, printre altele, o expoziţie de fotografii de epocă ilustrând oameni ai locului îmbrăcaţi în costume populare, prezentări de ii, expuneri legate de confecţionarea iilor şi semnificaţia motivelor cusute pe acestea, spectacole de muzică şi dansuri populare româneşti susţinute de formaţii şi artişti locali, precum şi un târg de produse alimentare tradiţionale.

”Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. (…) Tradiţia populară spune că dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele îşi vor vedea alesul şi se vor mărita, femeile vor naşte prunci sănătoşi, bolnavii se vor tămădui şi se vor înmulţi păsările şi animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără şi devin zâne rele”, a declarat coordonatoarea evenimentului, Florentina Teacă, citată de Agerpres.

Evenimentul, realizat cu sprijinul SC Turism Covasna SA, al Casei Orăşeneşti de Cultură Covasna şi al Primăriei Covasna, este organizat pentru a cincea oară în judeţul Covasna ca urmare a iniţiativei lansate în anul 2013 de către comunitatea online “La Blouse Roumaine“.

* SATU-MARE

Doamnele care poartă ie şi ajung vineri la Biblioteca Judeţeană Satu Mare primesc câte o diplomă şi sânziene, din partea reprezentanţilor instituţiei.

“Marcăm Ziua Internaţională a Iei printr-o metodă inedită. Printr-o acţiune consacrată a Bibliotecii, printr-un schimb de carte ne mândrim cu portul nostru naţional, de aceea am vrut să derulăm această acţiune şi să îndemnăm lumea spre lectură. Am pregătit o serie de surprize, pe lângă cărţile pe care le dăm la schimb, avem şi o diplomă pentru cei care poartă ia şi cadre speciale să facem poze cât mai interesante cu portul nostru tradiţional”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Lacrimă Istrăuan.

Potrivit organizatorilor, scopul acţiunii este intermedierea întâlnirii dintre carte, lectură, tradiţie şi membrii comunităţii locale.

* BIHOR

Şapte fete talentate în ale muzicii vor împărţi vineri seară, pe strada pietonală din Oradea, materiale tipărite cu privire la obiceiuri şi superstiţii legate de sărbătoarea Sânzienelor.

În cinstea Zilei Internaţionale a Iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, fetele care vor promova această sărbătoare vor purta costume populare de culoare albă şi coroniţe din flori de sânziene.

Totodată, cele şapte “sânziene” – Violeta Gherman, Ioana Urs, Roxana Berinde, Alexandrina Chelu, Andreea Chişe, Andrada Oros şi Bianca Popa – vor răspunde la întrebările legate de această sărbătoare, tuturor celor care sunt interesaţi să afle mai multe detalii.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

* BRAŞOV

Uniunea Junilor din Scheii Braşovului şi Braşovul Vechi, Centrul de Informare Turistică Braşov şi Asociaţia Artessenţia organizează, sâmbătă, în intervalul orar 10,00-17,00, pe spaţiul verde de la Casa Junilor, o serie de manifestări de Ziua Universală a Iei.

Prezentarea de simboluri tradiţionale din Ţara Bârsei/ Descifrarea Iei, prezentarea costumului de sărbătoare bărbătesc şi femeiesc din Scheii Braşovului, Tradiţii şi Dansul de Sânziene, demonstraţie de împodobire a femeii măritate din Scheii Braşovului, ateliere, expoziţii cu vânzare artizani locali sunt câteva dintre manifestările pregătite.

“Prin această sărbătoare, Braşovul se alătură comunităţii româneşti care de Sânziene celebrează la unison Ia românească. La nivel naţional, Ziua Universală a Iei are ca temă în acest an Natura şi Diversitatea, iar cauzele evenimentului sunt susţinerea artizanilor locali, a comunităţilor şi grupurilor care recuperează tradiţia şi tehnica realizării Iei, şi transmiterea cunoaşterii tradiţionale către generaţiile viitoare”, precizează într-un comunicat de presă coordonatorul de evenimente la Casa Junilor, Lia Stănescu.

* TIMIŞ

Ziua Internaţională a Iei Româneşti va fi marcată, sâmbătă, şi la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, printr-o largă şi variată paletă de manifestări ce au în centrul atenţiei meşteşugurile tradiţionale autohtone

Amfitrionii Muzeului Satului Bănăţean anunţă expoziţii de ii şi ateliere de cusut, de îmbrăcat linguri de lemn şi de gătit mâncăruri tradiţionale.

Tot aici va avea loc prezentarea colecţiei de ii contemporane, realizate de designerul Luciana Matei.

Atelierele vor fi atractive, pentru toate gusturile şi vârstele, de la atelierul de copt ”colaşi” şi de modelaj în aluat a colacilor, până la cele de modelaj lut ”cuiburi”, atelierul ”Păpuşile Bunicilor” sau cel de îmbrăcat linguri de lemn ori de cusut.

Participanţii îmbrăcaţi în ie sau în costum popular au posibilitatea de a realiza fotografii la ”Oglinda WOW – Cabina Foto”, toate acţiunile fiind organizate de Asociaţia Culturală Art Protocol şi Muzeul Satului Bănăţean, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

* CLUJ-NAPOCA

O expoziţie în care sunt prezentate 350 de cămăşi tradiţionale femeieşti din localitatea clujeană Mărgău a fost vernisată, vineri, cu ocazia Zilei Iei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

“Alegerea datei vernisajului nu este întâmplătoare. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat de la bun început iniţiativei comunităţii online ‘La Blouse Roumaine’ de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator în mod regulat, în jurul Sânzienelor, câte o expoziţie care pune în valoare exemplare rare şi valoroase din colecţia de cămăşi a instituţiei. În anul 2015 am prezentat o selecţie amplă din colecţia Brătianu – Cantacuzino, în anul 2016 am abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port şi cea a cultivării tradiţiei în costum prin replici şi piese de inspiraţie tradiţională”, se arată într-o informare a muzeului clujean.

Expoziţia este intitulată “Decor, eleganţă, stil – cămaşa femeiască tradiţională de Mărgău” şi reuneşte 350 de piese vestimentare dintr-o singură localitate.

Potrivit reprezentanţilor muzeului, “expoziţia constituie şi un omagiu adus fetelor şi femeilor de odinioară, care, creând aceste piese de mare diversitate decorativă şi înaltă valoare artistică, au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiţionale”.

* MARAMUREŞ

Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară din municipiul Baia Mare, organizează în zilele de sâmbătă şi duminică, evenimentul dedicat Zilei Universale a Iei, potrivit, purtătorului de cuvânt al CJ Maramureş, Amalia Babici Man.

Conform organizatorilor, muzeul va găzdui, sâmbătă, în intervalul 10,00-18,00, concurs de cusut ii, târg şi accesorii tradiţionale, un atelier de cusut ii cu meşterul popular Ilie Irinel, iar la ora 12,00, pe scena special amenajată în centrul muzeului, va avea loc un spectacol de muzică transilvană susţinut de ansambluri din judeţ.

A două zi, muzeul se redeschide publicului de la ora 10,00 cu un târg de accesorii tradiţionale şi un târg de ii, o prezentarea colecţiei de bijuterie de inspiraţie tradiţională “Dor de Mama” semnata Ileana Horoba-Danci, un atelier de cusut ii susţinut de meşterul popular Ilie Irinel, ateliere de pictura pe sticlă şi ceramica, olărit, cusut şi împletit.

Evenimente dedicate sărbătorii universale a iei vor mai avea loc duminică în localităţile Şomcuta Mare, Borşa, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Seini şi Dragomireşti.

De asemenea, oraşul Borşa va organiza, sâmbătă şi duminică, Festivalul de Sânzâiene.

* SĂLAJ

O expoziţie de fotografie şi cămăşi, o pledoarie pentru ie, muzică şi proiecţia filmului “Pădureanca”, având ca invitat special pe actriţa Manuela Hărăbor, vor marca sâmbătă, la Zalău, Ziua Universala a Iei, în cadrul unui nou eveniment din proiectul itinerant “Şezători în Sara Silvaniei”

“Fundaţia Agapis îmbracă de sărbătoare a patra ediţie a proiectului itinerant ‘Şezători în Sara Silvaniei’ şi propune un eveniment urban special, în cadrul căruia vom celebra cu toţii ia, chimesa, spacelul tradiţional şi contemporan, într-un mod inedit. O şezătoare atipică, cu o expoziţie de fotografie şi cămăţi, o pledoarie pentru ie, muzică şi proiecţia unuia dintre cele mai iubite filme româneşti: Pădureanca. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producţii, cunoscuta actriţă Manuela Hărăbor”, se arată într-o postare pe Facebook a organizatorilor.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 21,00, în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal Zalău, intrarea fiind gratuită, pe baza de invitaţii.

* MUREŞ

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş a anunţat, vineri, că sărbătoreşte Ziua Iei într-un mod mai aparte, invitând mureşenii să înveţe de la meşteşugari cu se confecţionează o cămaşă populară.

Acţiunea este organizată în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş prin secţia Şcoala Populară de Arte, pentru a marca Ziua de Sânziene care va fi celebrată sâmbătă.

“Cămaşa mureşeană, indiferent din ce zonă etnografică provine, din Câmpia Transilvană, zona Târnavelor, Valea Mureşului, Valea Gurghiului, prin frumuseţea şi valoarea sa artistică prezintă aceleaşi caracteristici cu piese similare din alte zone ale ţării. (…) Vă aşteptăm în Piaţa Trandafirilor 11, să vedeţi cum se confecţionează o cămaşă tradiţională sau artizanală, de către meşterii populari, meşterii artizani care confecţionează sau învaţă tainele acestei îndeletniciri. Deci, dacă ai o ie cusută de tine sau vrei să-şi coşi una te invităm la Muzeul de Etnografie. Confecţionează o cămaşă tradiţională sau artizanală îndrumat de către meşterii populari, meşterii artizani care vă învaţă tainele acestei îndeletniciri”, se arată în anunţul evenimentului.

Vizitatorii care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în cămaşă populară au acces gratuit la expoziţiile tematice “Târgurile mureşene şi lumea rurală” şi “ANNA. Destin de femeie în secolul XX”.

MUNTENIA

* GORJ

Peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe, îmbrăcaţi în straie populare, la cea de-a doua ediţie a Festivalului “RomânIA Autentică”, pe data de 24 iunie, de Sânziene, în acest an evenimentul desfăşurându-se la Târgu-Jiu, Hobiţa şi Iaşi.

Potrivit organizatorilor – Asociaţia “Flori de Ie”, Consiliul Judeţean (CJ) Gorj împreună cu Primăria Peştişani, Primăria Municipiului Târgu-Jiu şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor – deoarece se doreşte ca acest festival să aibă continuitate, dar şi să devină emblematic în rândul manifestărilor de promovare a culturii şi tradiţiilor româneşti, Oltenia şi Moldova îşi vor uni inimile sub semnul iei, într-o uriaşă horă a Sânzienelor.

“Sâmbătă, la ora 10,00, la Târgu-Jiu, în Parcul Coloanei fără Sfârşit, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. La fel ca şi anul trecut, momentele artistice vor fi coordonate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist ‘Doina Gorjului’ şi Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Sunt aşteptaţi să participe sute de copii şi membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din localităţile judeţului, care se vor prinde într-o horă a iei sub semnul tricolorului. În aceeaşi zi, sărbătoarea va continua cu o serbare câmpenească la Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi. În ziua de Sânziene, Hobiţa vă aşteaptă cu expoziţii şi demonstraţii ale meşteşugarilor populari, mâncare tradiţională şi multă voie bună. Programul artistic va debuta la ora 12,00, iar pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele judeţului”, menţionează organizatorii într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj au precizat că, în acest an, evenimentul este cu atât mai important cu cât la Hobiţa va fi expusă şi o colecţie de ii vechi de peste un secol.

* DÂMBOVIŢA

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, oferă publicului vizitator expoziţia etnografică, intitulată sugestiv ”Sărbătoarea iei”, al cărei vernisaj are loc, vineri, la Muzeul de Istorie din Târgovişte.

În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate ii purtate pe melegurile dâmboviţene, dar şi obiecte specifice meşteşugului ţesutului.

”Expoziţia organizată în holul mare al Muzeului de Istorie va putea fi vizitată în perioada 23 – 30 iunie 2017, accesul fiind gratuit, şi se constituie într-un demers de promovare a valorilor spirituale şi materiale legate de semificaţia iei, dar şi a zilei de 24 iunie, când în calendarul popular erau sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica”, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească.

* BRĂILA

‘Turul ţării în poveşti muzicale şi ii încântătoare’ şi ‘Poveştile Iei’ sunt titlurile a două ateliere care se vor desfăşura, sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană ‘Panait Istrati’ din Brăila, cu ocazia Zilei Universale a Iei, potrivit unui comunicat remis de organizatori.

Atelierul ‘Turul ţării în poveşti muzicale şi ii încântătoare’ se va desfăşura sub forma unei expoziţii de costume populare, poveşti şi muzică enesciană, iar ‘Poveştile IEI’ sub forma unui şi atelier-şezătoare.

‘Am vrut să cobor muzica clasică de pe piedestalul aurit al culturii înalte. Să o curăţ de praful snobismului, al extazului mimat. Să o democratizez. Să o aduc într-o zonă a firescului, direct pe raftul cu jucării. Am pornit de la ideea că muzica are personalitate; exact acest caracter e ceea ce un copil poate recunoaşte spontan, ca pe un brand obişnuit. După câţiva ani de cercetare, am conturat o metodă numită Audit de Brand Muzical, pe care am cernut-o în poveşti prietenoase, cu miez. Muzica nu va salva lumea. Dar o va face mult, mult mai frumoasă’, spune gazda evenimentului, scriitoarea Cristina Andone.

Organizatorii evenimentului programat sâmbătă, 24 iunie, sunt Biblioteca Judeţeană ‘Panait Istrati’ Brăila şi Editura ‘Nemi – Cărţi pentru copii’.

* TELEORMAN

Eşantioane cu modele de ii din mai multe zone ale ţării vor alcătui, sâmbătă, o miniexpoziţie organizată la Muzeul Judeţean din Alexandria cu ocazia Zilei Universale a Iei şi a tradiţiei Drăgăicii sau Sânzienelor, potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului, Corina Iordan.

Eşantioanele care întregesc evenimentului sunt realizate de catre iubitoare de port popular şi de tradiţii populare, majoritatea dintre ele membre ale Şezătorii Bucureşti.

Expoziţia se va deschide la ora 11,00, în Holul de Onoare al Muzeului Judeţean Teleorman şi va putea fi vizitată de public până pe 29 iunie.

Evenimentul va fi întregit si de un miniconcert susţinut de Grupul Vocal al Ansamblului ‘Burnasul’ din cadrul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman, iar între orele 10,00 şi 16,00, expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului vor putea fi vizitate gratuit, în cadrul ‘Zilei Porţilor Deschise’.

* VÂLCEA

Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea şi preşedintele instituţiei, Constantin Rădulescu, au venit vineri la serviciu îmbrăcaţi în ii, ei participând apoi alături de grupuri de copii şi reprezentanţi ai unor instituţii de cultură la o paradă a portului popular, pentru a marca “Ziua universală a iei”.

Constantin Rădulescu, alături de angajaţi ai CJ Vâlcea îmbrăcaţi în tradiţionala ie, au întâmpinat vineri dimineaţa oaspeţii în foaierul instituţiei, unde a fost organizată o expoziţie de port popular tradiţional.

Peste 100 de persoane purtând ii au participat începând cu ora 11,00 la o paradă a portului popular pe traseul Consiliul Judeţean Vâlcea – Parcul Antonio Copetti (Teatrul Anton Pann) – bld. Tudor Vladimirescu – Calea lui Traian, având ca punct final Arhiepiscopia Râmnicului.

Manifestările vor continua sâmbătă la “Muzeul Satului Vâlcean”, unde, începând cu orele 10.00, oaspeţii evenimentului sunt aşteptaţi la ateliere de creaţie, paradă şi dansuri ale Sânzienelor, competiţii şi jocuri distractive pentru copii, muzică şi hore tradiţionale, concert folk, tombolă cu premii şi gustări savuroase.

* OLT

O paradă a portului popular numită “Mărie cu mândră ie”, ateliere de creaţie şi jocuri pentru copii va avea loc sâmbătă, în comuna Bobiceşti, la un centru hipic, unde Muzeul Judeţean Olt, în parteneriat cu gazdele, vor organiza evenimente dedicate portului popular şi tradiţiilor de sânziene.

Cel mai amplu eveniment din judeţul Olt dedicat iei va avea loc duminică, în comuna Cezieni, la “Sărbătoarea Iilor”, eveniment ajuns la a XXXIII-a ediţie, unde localnicii îşi vor prezenta iile noi, cusute anul acesta, dar şi pe cele păstrate de la bunici, spre a fi jurizate şi premiate.

Localnicii din Cezieni îşi vor scoate duminică iile la porţi, ca la o expoziţie, spre a fi văzute şi admirate de trecători, iar după-amiaza le vor îmbrăca pentru a participa la Hora iilor. Cele cusute anul acesta vor fi expuse şi la Căminul Cultural Cezieni, unde un juriu format din specialişti va stabili locul pe podiumul de premiere. În Hora iilor se vor prinde sute de persoane purtând vestimentaţie tradiţională.

* PRAHOVA

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită, sâmbătă, la Muzeul “Crama 1777” din Valea Călugărească, judeţul Prahova, care este amenajat în cea mai veche cramă recondiţionată din ţară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, pe prispa Muzeului “Crama 1777”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, va avea loc Serata muzeală ‘Cununa soarelui, cicoarea cerului’, de la ora 17.00, în cadrul evenimentului urmând a fi dezvăluite tainele horei sânzienelor, legenda Doamnei Florilor şi rostul şi puterea simbolurilor solare în cultura populară românească.

De asemenea, la Conacul “Pană Filipescu” din judeţ se va desfăşura, tot sâmbătă, matineul muzeal “Ecoul tricolor al portului şi datinilor străvehi”, eveniment dedicat atât atât Zilei Universale a Iei, cât şi Zilei Drapelului Naţional.

În cadrul evenimentului vor avea loc momente artistice susţinute de diverşi interpreţi şi ansambluri folclorice într-un decor special.

* TULCEA

Peste 600 de tulceni vor participa sâmbătă seara, în centrul Tulcei, la un flashmob, organizat de Ansamblul Artistic Baladele Deltei cu prilejul Zilei Naţionale a Iei.

“Mâine (sâmbătă – n.r.), în Piaţa Tricolorului, începând cu ora 18,30, vom organiza un flashmob de dans popular cu peste 600 de dansatori cu vârste de la 4 la 70 de ani. Toţi dansatorii vor fi îmbrăcaţi în ii”, a declarat directorul Ansamblului Artistic Baladele Deltei, Ştefan Coman.

Cei peste 600 de participanţi la flashmob vor dansa timp de 25 de minute jocuri din Dobrogea, Oltenia. Muntenia şi Moldova, potrivit sursei citate.

De altfel, începând de vineri, în Piaţa Tricolorului, tulcenii pot cumpăra ii oferite de un artist din Braşov, Viorica Copaci, în cadrul unei iniţiative private care aduce periodic la Tulcea produse ţărăneşti.

* BUZĂU

Cinci colecţionare şi confecţionere de ii din judeţul Buzău au expus, vineri, la Galeriile de artă din localitate aproape 50 de exponate, jumătate dintre acestea având o vechime de peste un secol.

Creatorul popular Amelia Papazissu, Tezaur uman viu – UNESCO 2013, a prezentat 14 ii lucrate de aceasta sau din colecţia sa personală.

“Colecţia mea de ii este foarte numeroasă, am expus ii din Argeş, Dâmboviţa, Vrancea, Târgu Mureş, dar cele mai dragi sunt cele din zona Buzăului, lucrate de mine, sau provenind de la creatoare populare din Mânzăleşti şi Beceni”, a declarat Amelia Papazissu.

Ea mai menţionat că în expoziţie sunt ii cusute şi ii ţesute în război, iar în exponatele din zona de câmpie predomină florile, în timp ce în cele de la munte predomină figurile geometrice şi culori mai închise.

MOLDOVA

* IAŞI

Organizatorii Festivalului “RomânIA Autentică”, aflat la cea de-a doua ediţie, speră ca în acest an să adune peste 10.000 de purtători de ie românească în cadrul evenimentului desfăşurat la Hobiţa şi Iaşi, pentru a o introduce în patrimonial UNESCO.

Sâmbătă, 24 iunie, peste 10.000 de persoane îmbrăcate în ie sunt aşteptate să participe la cea de-a doua ediţie a Festivalului “RomânIA Autentică”. Anul acesta festivalul va avea loc atât în Gorj – la Târgu Jiu şi Hobiţa, cât şi la Iaşi. Organizatorii principali ai evenimentului îşi propun sa adune peste 10.000 de oameni îmbrăcaţi în straie populare.

Programul festivalului începe la ora 13,00, pe scena din faţa Palatului Culturii când vor cânta Ansamblul “Lăutarii” şi Nicolae Botgros, Ansamblul “Floricica de la munte”, Ion Paladi, Sofia Vicoveanca şi Laura Lavric. Li se vor alătura artiştii de la Asociaţia “Doina Iaşului”, Ştefan Pintilie, Ştefan Deaconiţa, Sabina Ursache, Nina Cuciuc, Constantin Bahrin, Maria Şalaru, Ion Macovei, Beatrice Duca, Vasilica Dina Tataru, Maria Bogdan, Elena Câtea, Roxana Cojocaru şi Cristinel Iordachioaia.

Evenimentul “RomânIA Autentică” din acest an este organizat de catre Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria şi Consiliul local Peştişani.

* NEAMŢ

Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, cu sprijinul Consiliul Judeţean Neamţ şi al Primăriei municipiului Piatra-Neamţ organizează sâmbătă, 24 iunie, de la ora 16,00, pe platoul Curţii Domneşti din Piatra-Neamţ, Ziua Universală a Iei.

Concepută iniţial ca o manifestare de spiritualitate autentică a comunităţilor de români din străinătate, Ziua Universală a Iei a fost treptat integrată în întreg spaţiul cultural românesc şi începe să fie marcată de aproape toate instituţiile culturale din ţară.

Ia va fi sărbătorită la Piatra-Neamţ prin mai multe manifestări interactive. Astfel, începând cu ora 16,00, se vor deschide ateliere demonstrative de meşteşuguri tradiţionale (ţesut-cusut, împletituri din sfoară, măşti populare, împletituri fibre vegetale, olărit, modelaj lut).

Tot de la ora 16,00 vor avea loc spectacole susţinute de elevii Şcolii Populare de Arte, de ansamblurile folclorice şi tinerele talente din judeţul Neamţ.

De la ora 20,30, Ansamblul folcloric “Floricică de la Munte” va susţine un spectacol dedicat obiceiurilor de Sânziene, iar de la 21,30, va avea loc un spectacol extraordinar al invitaţilor speciali ai serii, interpretul Ionuţ Fulea şi Formaţia “Codru de România’.

* GALAŢI

Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi onorează Ziua Universală a Iei, de Sânziene, împreună cu locuitorii municipiului, dar şi cu toţi colegii şi prietenii din artă şi cultură ce îşi desfăşoară activitatea sub egida Consiliului Judeţean (CJ), la Muzeul Satului şi Muzeul Zonei Pescăreşti din Pădurea Gârboavele, se arată într-un comunicat transmis de instituţia de cultură.

Potrivit sursei citate, gălăţenii sunt invitaţi să sărbătorească legendara bluză în care sunt cusute câteva milenii de istorie, sâmbătă, la “porţile soarelui”: la Muzeul Satului şi Muzeul Zonei Pescăreşti din Pădurea Gârboavele ghizii Centrului Cultural Dunărea de Jos vor oferi tururi gratuite ale muzeelor, cu explicaţii şi poveşti; vor avea loc demonstraţii ale meşterilor populari de confecţionare a iei tradiţionale de Covurlui şi vor fi expuse ii pentru cei care doresc să le cumpere, în timp ce Ansamblul Folcloric “Doina Covurluiului” va susţine un concert special de Sânziene.

“De 24 iunie, la pomenirea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se sărbătoreau (şi încă se mai sărbătoresc în multe zone) Sânzienele. Nu întâmplător comunitatea dedicată iei a ales tocmai această zi pentru a sărbători esenţa portului tradiţional românesc. Ia – bluza albă ţesută şi brodată manual, nesecată sursă de inspiraţie pentru creatorii de modă de pe toate meridianele, reprezintă, de una singură, o întreagă cultură. Fiecare tăietură, fiecare chenar, fiecare element de broderie, fiecare culoare înseamnă ceva. Sunt ii de sărbătoare şi ii de jelire, ii de mireasă şi ii de copilă, ii de cânepă, in sau spumă de borangic, cusături de noroc, de viaţă lungă, de bucurie, de belşug, de înţelepciune şi de protecţie”, se spune în comunicat.

* BOTOŞANI

O expoziţie cu ii din zona Botoşaniului va fi vernisată, vineri seară, la Accademia di Romania din Roma, a declarat directorul Muzeului Judeţean Botoşani, Aurel Melniciuc.

Potrivit acestuia, iile care vor fi expuse în capitala Italiei provin de la mai multe gospodine din comunele judeţului Botoşani.

“Iile nu au fost luate din colecţiile muzeului, pentru că sunt incluse în patrimoniu, ci le-am luat de la diferite doamne din comunele din Botoşani. Sunt ii cu motive din zona Botoşaniului”, a afirmat Melniciuc.

Tot vineri seară, studentele românce din Italia vor defila la Accademia di Romania în ii tradiţionale. La eveniment ar urma să ia parte şi ambasadorul României în Italia, dar şi reprezentanţi ai Institutului Cultural Român.

Expoziţia de ii este prezentată în paralel cu o expoziţie foto-documentară despre obiectele din cultura Cucuteni aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Botoşani, care este găzduită, în perioada 19- 25 iunie, de Accademia di Romania din Roma.

Expoziţia “Cultura Cucuteni- de la simbolism la artă”, care cuprinde imagini despre vasele de ceramică şi statuetele din lut descoperite în judeţul Botoşani, este organizată de Muzeul Judeţean Botoşani în parteneriat cu Accademia di Romania din Roma şi Institutul Cultural Român.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.