fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziția “Aurul și argintul antic al României”, de miercuri, la Palatul Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal

Expoziția “Aurul și argintul antic al României” a fost vernisată miercuri la Palatul Brukenthal din Sibiu, unde va putea fi vizitată până anul viitor, în 18 ianuarie.

Inițiativa organizării acestei expoziții de anvergură a aparținut Muzeului Național de Istorie a României, iar la ea au contribuit Muzeul Național Brukenthal și alte 30 de muzee din țară.

Expoziția reunește 1.004 piese arheologice, din mileniul al V-lea î.Hr. — Secolul al VII-lea d.Hr., toate descoperite pe teritoriul României. Piesele ilustrează multiplele fațete îmbrăcate de metalele prețioase, de la podoabe la însemne ale nobleței, prestigiului și bogăției sau sacralității. Printre exponate se numără piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coțofenești, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevrăria dacică (brățările polispiralice de aur descoperite în zona cetății de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgești, Tășad, Sacalasău, Rociu, Bălănești etc.) sau inventarele funerare și tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, de la Pietroasă, Apahida, Cluj-Someșeni, Histria.

Muzeul Național Brukenthal contribuie la această expoziție cu 59 de piese, descoperite în mormântul de incinerație nr. 1 de la Tilișca și în mormintele gepidice M3 și M4 de la Miercurea Sibiului. Cele 50 de piese din mormântul M1 de la Tilișca datează din secolul al II-lea d.Hr. și reprezintă podoabe din argint, distruse cu daltă și trecute prin foc: colier, brățări, inele spiralice, fibule cu nodozități etc. Mormintele gepidice de la Miercurea Sibiului sunt parte integrantă a unei așezări datate în secolele VI-VII d.Hr, iar șapte mărgele și două agrafe care fac parte din inventarul acestor morminte sunt cuprinse în expoziția Aurul și argintul antic al României. Greutatea mărgelelor variază între 0,89 și 1,10 grame, iar interiorul lor este realizat din sticlă; mărgelele erau dispuse în jurul gâtului, ca o salbă. Agrafele au acul de prindere de îmbrăcăminte realizat din alamă, iar pe corpul lor, lucrat din argint aurit, sunt prinse patru pietre de agat.

Expoziția “Aurul și argintul antic al României” este deschisă în Palatul Brukenthal până în 18 ianuarie 2015, putând fi vizitată zilnic. Prețul unui bilet standard este de 20 lei, cu reduceri pentru grupurile de minim zece persoane, elevi, studenți, militari, pensionari și persoane cu handicap ușor.

e-Cultura.info/Autor: Isabela Paulescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer