Expoziția 'Cele mai frumoase sinagogi ale Europei Centrale și de Est', la Târgu Mureș

Expoziția ‘Cele mai frumoase sinagogi ale Europei Centrale și de Est’, la Târgu Mureș

Expoziție cele mai frumoase sinagogi ale Europei Centrale și de Est,  la Târgu Mureș

Expoziție cele mai frumoase sinagogi ale Europei Centrale și de Est, la Târgu Mureș

Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Muzeul Județean Mureș și Comunitatea Evreiască au vernisat, vineri, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, expoziția ‘Sinagogile Europei Centrale și de Est 1782-1944′, realizată pe baza unor fotografii și cercetări realizate pe parcursul a 20 de ani.

Potrivit organizatorilor, expoziția de la Târgu Mureș, care va rămâne deschisă trei săptămâni, este o mărturie fotografică a istoriei evreilor din centrul și estul Europei, pe fostul teritoriu al monarhiei austro-ungare, și se axează pe localitățile care au avut o populație evreiască importantă.

Expoziția este patronată de Ministerul Afacerilor Externe și Comerț al Ungariei, a fost realizată pe baza volumului ‘Sinagogile Europei Centrale și de Est 1782-1944′, aparținând artistului fotograf și istoricului de artă Rudolf Klein, conține aproape 400 de fotografii și prezintă în detaliu arhitectura unor sinagogi importante din Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, România, Croația, Slovenia, Republica Cehă și Serbia.

.

Expoziție cele mai frumoase sinagogi ale Europei Centrale și de Est, la Târgu Mureș

‘Apariția comunităților evreiești în Europa începe în secolul al XIII-lea, odată cu pogromurile antievreiești din partea occidentală a continentului — Marea Britanie, Spania, Franța — se stabilesc în centre bogate, în orașe importante, unde încearcă să se integreze în comunități. Din secolul al XVI-lea deja apar în număr mult mai mare, în zona Regatului Maghiar, Germania și Rusia.

Sinagogile au o structură aparte, dar stilistic nu au reguli foarte clare și preiau de foarte multe ori moda vremii și sunt adaptate la arhitectura locală. Sunt sinagogi care imită case țărănești, altele care imită templul lui Solomon, altele hale industriale, palate sau stilul oriental. La sfârșitul secolului XIX-lea sunt deja sinagogi imense cu mii de locuri, cea mai mare fiind la Budapesta, care e funcțională și azi. Al Doilea Război Mondial le marchează destinul și foarte multe comunități dispar din Polonia, Ungaria, Rusia sau România’, a declarat, Zoltan Soos, directorul Muzeului Județean Mureș informează Agerpres..

Întrucât comunitățile evreiești apar în Transilvania mai târziu, în secolul al XIX-lea, din această regiune sunt prezentate sinagogile din Oradea și Brașov, iar ca o noutate, în această expoziție a fost inclusă, începând de vineri, și sinagoga din Târgu Mureș, a cărei construcție s-a finalizat în anul 1900.

La vernisajul de la Palatul Culturii au participat Csige Sandor Zoltan, prim consul al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Fuzes Oszkar, fostul ambasador al Ungariei la București, Dub Laszlo, președintele Comunității Evreiești din Târgu Mureș și alții.

Înaintea vernisajului, la Monumentului Holocaustului din Târgu Mureș a avut loc o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page
CITEȘTE ȘI  Sabia lui Cuza, expusă la Palatul Roznovanu

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus