fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Expoziţia Centenarul României Mari dedicată Centenarului Unirii Basarabiei

Expoziţia

Expoziţia “Centenarul României Mari” dedicată Centenarului Unirii Basarabiei

O expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri, cu un conţinut identic, va fi vernisată simultan, marţi, 27 martie, în Alba Iulia, Suceava şi Chişinău.

Expoziţia, cuprinde un număr de 12 panouri cu imagini ale unor documente redactate la vremea respectivă sau fotografii ale unor personalităţi de la 1918.

Expoziţia “Centenarul României Mari”, care la Alba Iulia va fi găzduită de Sala Unirii, este organizată de Consiliul Judeţean Alba şi MNU Alba Iulia, în colaborare cu Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei, Chişinău, Republica Moldova.

“Împreună cu colegii de la Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei din Chişinău şi cu cei de la Muzeul Bucovinei Suceava ne-am gândit să organizăm o expoziţie în 27 martie, dată la care s-a unit (în 1918 – n.r.) prima provincie cu România, o expoziţie care să cuprindă momente despre Unirea Basarabiei cu România, despre Unirea Bucovinei cu România şi despre Unirea Transilvaniei cu România. Este aceeaşi expoziţie, vernisată în acelaşi timp în cele trei muzee, cu acelaşi design, aceleaşi piese. Am vrut să dăm un semnal de unitate, un semnal de solidaritate cu fraţii noştri de peste Prut şi un semnal că acum 100 de ani nu a fost o simplă întâmplare, a fost un cumul de factori, un cumul de voinţe şi un cumul de personalităţi care şi-au pus în gând şi au reuşit să unească cele trei provincii cu România”, a declarat, directorul general al Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Vernisajul expoziţiei, care este identică în toate cele trei locuri, va avea loc marţi, începând cu ora 18,30, în cadrul acestuia urmând să aibă loc transmisiuni simultane. Emisiunea va fi transmisă în direct cu moderatori şi invitaţi marcanţi, din fiecare oraş – Alba Iulia, Chişinău şi Suceava. Pe parcursul transmisiunii vor fi incluse materiale audio-video relevante temei manifestării, cât şi intervenţii în direct ale personalităţilor invitate, menţionează sursa citată.

Evenimentul îşi doreşte să reprezinte “un semnal simbolic de unitate” ale provinciilor istorice care, în 1918, s-au unit cu România.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest