fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziția “Colecția de Artă Veche Românească. 150+” la MNAR

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Expoziția “Colecția de Artă Veche Românească. 150+” va fi deschisă pentru public începând de miercuri, la Muzeul Național de Artă al României, în corpul Știrbei.

“Expoziția este un demers ce își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și, în același timp, să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Din acest fond sunt expuse 105 desene, restul, împreună cu lucrările de pictură realizate de Trenk, sunt incluse în catalog, care devine astfel prima restituire integrală a fondului Trenk de la MNAR”, informează organizatorii într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, povestea Colecției de Artă Veche Românească începe în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Țara Românească, realizată de Alexandru Odobescu și documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elvețian Henri Trenk.

Expoziția ‘Colecția de Artă Veche Românească. 150+’ pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colecția de Artă Veche Românească, care și-au recuperat ‘istoriile personale’ în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncovenești, dar și un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Godunov păstrat la mănăstirea Bistrița”, informează comunicatul.

Curatorii expoziției sunt Emanuela Cernea și Lucreția Pătrășcanu, specialiști în cadrul Biroului de Artă Veche Românească al MNAR.

Expoziția, care va fi deschisă până în luna martie 2016, va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 — 18,00, prețul unui bilet fiind de 10 lei. Organizatorii anunță că în fiecare primă miercuri din lună accesul va fi gratuit.

e-Cultura.info/ Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer