Expoziția "Comunismul în România", la Ateneul Român

Expoziția “Comunismul în România”, la Ateneul Român

Instantaneu din expoziția

Instantaneu din expoziția “Comunismul în România”

Fenomenul represiunii și rezistenței anticomuniste este surprins în informații și imagini reprezentative prezentate publicului, până la sfârșitul lunii mai, în expoziția “Comunismul în România”, vernisată în foaierul Ateneului Român.

Organizată de Fundația Konrad Adenauer — Reprezentanța din România (KAS) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), expoziția va fi reluată la toamnă într-o formă îmbogățită cu alte aspecte legate de perioada totalitară.

Organizatorii își propun să mențină vie memoria acelei perioade, iar expoziția să se regăsească în expunerea permanentă a viitorului Muzeu al Comunismului.

“Fără voința politică a tuturor partidelor nu va fi posibil un Muzeu al Comunismului. De aceea, apelul meu către clasa politică este: așezați-vă la masă și faceți ceva până nu va fi căzută în uitare amintirea trecutului comunist. Noi, cei de la Fundația “Konrad Adanauer”, suntem îngrijorați de prezentarea falsă a realităților din perioada comunistă. Și în Germania există unii care nu mai vor să se mai vorbească în spațiul public de trecutul comunist și de aceea este necesar ca în România și în celelalte state unde au fost regimuri comuniste să vorbim despre asta și să îi combatem pe cei care spun că regimul comunist a fost ceva bun și prietenos cu oamenii”, a afirmat la vernisaj, Sven-Joachim Irmer, directorul Fundației “Konrad Adanauer” pentru Romania și Republica Moldova.

Directorul general al Filarmonicii “George Enescu”, Andrei Dimitriu, a pledat, la rândul său, pentru cunoașterea acestei perioade.

CITEȘTE ȘI  Ghidaj gratuit în expoziția "Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI — XIX

“Succesul uriaș al comunismului a fost crearea omului de tip nou, adică fără personalitate, fără caracter. (…) Partea de educație trebuie să aibă în vedere că o societate nu se poate dezvolta decât cu oameni normali, care au simțul onoarei, al demnității, au curaj și reușesc să se iubească creștin. (…) Lipsa de preocupare pentru a cunoaște de fapt ceea ce înseamnă comunismul este aproape programată. Trebuie prevenită această atitudine”, a spus Dimitriu.

Director executiv al IICCMER, Radu Preda, a explicat că sensul unei expoziții despre comunism este de a realiza un minim consens istoriografic.

“Este foarte greu să găsești o cale de mijloc astfel încât să nu fii acuzat de un anticomunist de salon sau dimpotrivă să nu te faci artizan al amneziei. Calea de mijloc e cea preferabilă. IICCMER a propus o tentativă de muzeografizare a comunismului, în sensul de a fi de comun acord asupra unor date esențiale — natura criminală a regimului (…) care a omorât sistematic sute de mii de oameni”, a afirmat Radu Preda.

Potrivit informațiilor expuse, numărul victimelor represiunii reprezintă un aspect neclar al istoriei comunismului românesc. “Conform evidențelor Securității, în perioada 1948 — 1964, cel puțin 91.333 de persoane au fost arestate, dintre care 73.636 au fost condamnate. Alți 60.000 de oameni au fost victimele deportărilor și domiciliilor obligatorii”, se precizează în informațiile prezentate.

e-Cultura.info/ Autor: Livia Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus