fbpx

Expoziția de pictură a artistului Eugen Raportoru, vernisată la Palatului Parlamentului

Artistul Eugen Raportoru

Artistul Eugen Raportoru

Sute de artiști au fost prezenți, alături de Eugen Raportoru, la deschiderea expoziției sale de pictură care reunește peste 80 de pânze de mari dimensiuni, găzduită de Sala ”Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului.

“Majoritatea lucrărilor sunt făcute în trei luni, special pentru această expoziție”, a mărturisit artistul,informează Agerpres.

El a menționat că are încă mari emoții pentru modul în care vor fi receptate pânzele sale, realizate în urma călătoriilor de anul trecut de la Veneția, Paris, Balcic.

“Pe unde am călătorit anul trecut am pictat”, a spus Raportoru, adăugând că Bucureștiul e “mănușa” sa, multe dintre tablouri ilustrând străzi și clădiri din Capitală.

Acesta a avut un îndemn și pentru tinerii care vor să-i urmeze exemplul, transmițându-le că “sunt liberi să picteze unde se simt ei cel mai bine”.

“Și eu aș putea să fac portret, natură statică, orice altceva, pot să oscilez, nu e o problemă. Dar cel mai bine e să cânți cântecul care-ți place cel mai mult”, a mai spus Eugen Raportoru.

Pe un spațiu de peste 1.300 metri pătrați, artistul prezintă în cea mai mare parte reinterpretări ale vechiului București, dar și scene urbane sau arhitecturale din Paris, Veneția sau Balcic, una dintre lucrări reprezentând o Veneție pictată pe panouri de pânză cu o lățime de trei metri și o lungime de nouă metri.

Printre tablourile lui Eugen Raportoru sunt expuse și ultimele lucrări ale sculptorului Mihail Nicolescu, în calitate de invitat.

“Indiscutabil, Raportoru reprezintă un fenomen care îl îngemănează, într-un anume sens, cu acele excepții ale creației plastice, cum ar fi, de exemplu, un Modigliani, dar în alt plan, nu în cel al formei, ci în cel al culorii. Cert este că, pentru noi, care în România n-am avut o experiență a expresionismului, modul de a folosi și de a concepe griurile, negrul de Raportoru ne duce spre această idee”, a declarat criticul de artă George Radu Serafim.

El a elogiat “spontaneitatea, acuratețea tușei și, nu în ultimul rând, forța cu care artistul se exprimă”, reprezentând “plusul care îl înscrie pe Raportoru în pleiada de prim plan a artelor noastre contemporane”.

Expoziția, curatoriată de artistul plastic Marcel Bunea, profesor și director al Departamentului Pictură al Universității Naționale de Arte București, va fi deschisă până pe 29 februarie.

Eugen Raportoru este un nume afirmat deja pe scena artei plastice autohtone, dar și peste hotare. Laureat în 2011 cu Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici, artistul s-a remarcat printr-o prezență expozițională susținută, chiar din anii copilăriei, de-a lungul a peste patru decenii. Lucrările lui Raportoru au ajuns până la Vatican, în 2014, la Galeria Simeza, pictorul reușind să ofere, potrivit criticii de specialitate, una dintre cele mai impresionante expoziții de pictură contemporană din ultimii ani.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.