fbpx

Expoziţia document la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Palatul Magna Curia din Deva

Palatul Magna Curia din Deva

Primele cercetări științifice ale siturilor dacice din Munții Orăștiei sau ale celor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vizitele unor împărați, regi sau oameni importanți ai culturii românești, perioada de criză a celor două războaie mondiale, reprezintă doar câteva dintre reperele unei expoziții document ce ilustrează momentele prin care a trecut Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, de la înființare până în prezent.

Intitulată ‘Muzeul din Deva — Arc peste timp’, expoziția concentrează pe 30 de panouri, bogat ilustrate, cei aproape 140 de ani de istorie ai instituției de cultură din reședința județului Hunedoara.

Muzeul a fost înființat în anul 1880, odată cu Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, ca expresie a unei cerințe venite din partea societății civile, susțin cercetătorii MCDR Deva.

“De la bun început, organizatorii muzeului au fost conștienți de valorile județului Hunedoara pe care au dorit să le evidențieze și să le scoată la lumină. Muzeul din Deva s-a implicat, astfel, în cercetarea monumentelor romane, dar și a cetăților dacice din Munții Șureanu. Muzeul a organizat primele cercetări sistematice și a colaborat cu autoritățile pentru a pune în valoare aceste monumente. În timp, am fost vizitați de personalități ale istoriei, cum sunt împăratul Franz Joseph, regii Carol II și Mihai I, dar și de oameni de cultură ca George Barițiu sau Nicolae Iorga”, a declarat, rganizatorul expoziției, dr. Iosif Vasile Ferencz, citat de Agerpres.

De la vizita împăratului Imperiului Austro-Ungar, Franz Joseph, se împlinesc anul acesta 130 de ani, momentul prezenței acestuia la muzeul din Deva fiind marcat atunci printr-o importantă donație de carte pentru instituția de cultură.

Muzeul din Deva a fost și depozitarul colecțiilor de arheologie ale Muzeului Național de Anchități al României, în anul 1944, atunci când Bucureștiul era lovit de bombardamente aeriene.

“S-a considerat că la Deva colecția de arheologie a României era mai în siguranță decât în Capitală”, a explicat Iosif Vasile Ferencz.

Vizitatorii expoziției vor putea vedea pe simeze cum arăta un șantier arheologic la începutul secolului XX, dar și pe primul paznic angajat al cetăților dacice. Nu lipsesc fotografii cu piese descoperite în timpul campaniilor de săpături efectuate de specialiștii MCDR, dar și fragmente din presa vremii care atestă vizitele unor personalități.

Expoziția organizată în Palatul Magna Curia, din Deva, s-a bucurat de sprijinul Muzeului Brukenthal din Sibiu. În prezent, muzeul găzduiește mai multe expoziții deschise simultan, cei interesați de istorie având posibilitatea să vadă, printre altele, piese de tezaur confecționate din aur și argint, descoperite în județul Hunedoara, o matriță dacică folosită pentru confecționarea bijuteriilor în cetatea Sarmizegetusa Regia, dar și exponate din colecția de științele naturii.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.