Expoziţia 'Oglinzile Orientului' la MNAR

Expoziţia ‘Oglinzile Orientului’ la MNAR

Expoziţia 'Oglinzile Orientului' - instantaneu

Expoziţia ‘Oglinzile Orientului’ – instantaneu

Expoziţia Oglinzile Orientului deschisă cu prilejul Nopții albe a muzeelor la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), oferă privitorului în 4 săli aflate în anfiladă, la parterul Galeriei Naționale, așa cum ne mărturisesc organizatorii
                   

”lumea plină de culoare şi pitoresc a perioadei fanariote, a Dobrogei şi Balcicului, a mirificului Constantinopol, dar şi a Orientului Apropiat sau a nordului Africii.” Propunerea vizuală are un caracter special prin parcursul deosebit, prin interesul complex și total al temei urmărite în pictură și grafică, în arta românească de la noi: ”tematica orientală este tratată în ansamblul ei, de-a lungul a aproape două secole”.

Într-o expoziţie bine construită, cu o scenografie adecvată Orientului sunt prezentate o suită de capodopere ale unor maeştri precum: Theodor Aman, Carol Pop de Szathmari, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Dărăscu, Victor Brauner şi mulţi alţii. La operele acestora se ajunge însă, printr-un spațiu intermediar care marchează printr-o lucrare de artă contemporană pasajul de la prezent către trecut. Decupajul ondulat atârnat în holul de la intrare, obiect realizat de Raluca și Matei Arnăutu semnalează buna relaționare a artei contemporane cu arta de patrimoniu.

Dincolo de lucrările de grafică şi pictură care predomină în spațiul expozițional, prezentarea Oglinzile Orientului oferă şi multe piese de artă decorativă, întregindu-se astfel imaginea pe care o poate avea privitorul. Bijuteriile, armele, veşmintele și vasele realizate în diferite tehnici balcanice au aparținut unor colecţii de artă din România și subliniază curiozitatea perioadei pentru civilizația și cultura orientală.

CITEȘTE ȘI  "Martiri" valenţele realismului modern

Cele două curatoare ale manifestării, istoricii de artă –Mariana Vida și Elena Olariu au gândit o expoziție care acoperă prin lucrări de artă de mare ținută epoca fanariotă, apoi perioada războaielor balcanice și foarte consistentă și deosebit de frumoasă, perioada Balcicului, așa cum răsfrânge ea asupra pictorilor fascinați și încântați de lumina și de povestea acelui spațiu mirific.

Cu prilejul acestei expoziții s-au restaurat picturi și au fost scoase din depozite piese care nu au mai fost văzute de multă vreme. Capitolul dedicat acuarelelor lui Carol Pop de Szathmary este unul consistent și extrem de interesant. La fel ni s-a părut a fi, scenografia atelierului Szathmary care adună laolaltă obiecte decorative atrăgătoare pe care le putem urmări, dacă avem această curiozitate, în diversele lucrări aflate în expunere.

e-Cultura.info / Autor. dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus